МИТРОПОЛИТ НЕПРИЗНАТЕ ЦПЦ: Београдски попови су претња државности Црне Горе

15

Митрополит непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ), Михаило, позвао је државну администрацију да не расправља о државној имовини са Београдском патријаршијом

Митрополит непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ), Михаило, позвао је државну администрацију да не расправља о државној имовини са Београдском патријаршијом и оптужио „београдске попове да су претња народности и државности Црне Горе“.

Print screen youtube

Подсетио је да су надлежни државни органи утврдили и потврдили да је икона Филермоса покретно културно добро у власништву државе.

„Користећи се извесним правним пропустима направљеним том приликом, Цетињска филијала Београдске патријрашије и манастир Острог, довели су у питање такво решење. Због тога је у Министарству културе вођена усмена расправа, на којој су учествовали представници Народног музеја, тога Министарстава и Београдске патријаршије. Питам се зашто, и с ким то разговарају, кад су манастир Острог, Цетињски манастир и икона Филермоса у државноме власништву“, саопштио је Михаило, пренела је РТЦГ. 

Оценио је да је противуставно „да државна администрација расправља о сопственим власничким правима над њима са представницима старних правних лица, који столују у ова два државана манастира“.

„Па јој још и оспоравају власништво, и манастира и Филермосе, у корист Београда. Неодговорна администрација, иако, очито несвесно, сарађује с нашим непријатељима из Београдске патријаршије, која је оличење окупацијске власти, треба да се позове на одговорност због такве политике. Јер су београдски попови претња народности и државности Црне Горе. Оспоравају и отимају нашу културну баштину, укључујући и Филермосу, тако доводећи у питање наш културни и национални идентитет“, саопштио је Михаило.

Он тврди да митрополит црногорско-приморски, Амфилохије, својом вољом „покорава све црногорске институције и доминира њима“.

„Дирекно пориче наше историјске везе, и с домовином и културном баштином, које има само један циљ – да нас лиши националнога достојанства, и у коначници државе. Између осталога, на расправи је Патријаршија немушто предложила да заједно с црногорском државом граде, веле, заветни храм Свете Тројице, у коме би се сместила икона Филермоса, и преостале две светиње које се чувају у Цетињскоме манастиру – честица Часнога Крста и рука Јована Крститеља“, навео је Михаило.

Планирају га, каже, изнад Цетињскога манастира, срца Цетиња и Црне Горе, да би унизили симбол моћи и снаге наше државе, што он јесте, и што је за нас неприхватљиво, и одупрећемо се томе науму свим демократским средствима.

„Таква политика администрације, забрињава нашу Цркву, због њеног бића утемељеног у јеванђељу и идентитета црногорскога народа, чија је духовна окосница“, рекао је Михаило.

Држава, како је саопштио, мора да штити црногорску културну баштину и Црногорску цркву, „која оличава суверенитет и интегритет ове земље, у име Црногораца који су је засновали, бранили и одбранили, и у име њихове културе и имена“.

„Зато позивам државну администрацију да се дозове, и не расправља о државној имовину са страним правним лицима. Позивам и државнога тужиоца да се умеша у противуставне договоре администрације и Београдске патријаршије, у вези разних државних имовинских права, које политиком договора у корист страних сила и држава, администрација доводи у питање“, истакао је Михаило.

 • урбана герила

  Зашто Мираша распопа аванзујете у некаквог Михаила?! А то што он има проблем са београдским поповима није чудо, кад му је сва Црна Гора у Београду!

 • grebak grebić

  Попе, јеси ли бар чуо за Петра Петровића Његоша? Да ли је и он пљувао по СПЦ и крстио неку ЦПЦ? Гори си ти од Сарајевског ЕВЕНДИЈЕ. Он представља бар оне (НЕ-Србе) који узеше другу веру на чијем „челу“ је Алах. Ко је на челу „ЦПЦ“ и ко ти је дозволио да ти правиш раскол и, без ичије сагласности, ствараш неку нову отпадничку (НЕ цркву) Хоћеш и ти да будеш неки „ВРХОВНИ“. Јадо и бедо, на ВРХУ ПРАВОСЛАВНОГ СВЕТА ЈЕ – БОГ и нико више, а самосталност се само дозволила језички различитим народима. Мичи се погани са тог непризнатог трона, ако мислиш да не стигнеш у пакао.

 • samo war
 • рашинац

  јел ово био неки маскембал зе старце?

 • Деда

  „Митрополит“ ?! Будала и распоп, лакрдија и циркус. Каква „црква“, такав и „митрополит“. Таман, по свецу и тропар.