Прочитај ми чланак

КАКВА КОМЕТА! ОСАМ ВИРУСА КОЈИ БИ МОГЛИ да збришу цивилизацију

0

Стручњаци Светске здравствене организације и амерички Центар за контролу и превенцију болести у Атланти сматрају да је нова пандемија грипа, ако не неизбежна, онда свакако вероватна.

Ако би човечанство погодио вирус, који би по својој убојитости био сличан ономе из 1918. године, умрло би између 20 и 100 милиона људи. Али, није вирус инфлуенце једини који прети човечанству — према СЗО, од почетка осамдесетих појавило се 39 нових болести које су углавном прешле са животиња на људе.

foto: thinkstock

Многи од нових вируса који су запретили човечанству заправо су „стари“, јер код животиња постоје вец́ вековима. Најбољи пример за то је ХИВ, узрочник сиде, који је наследник СИВ-а, вируса који носе шимпанзе у Камеруну. Научници сматрају да је до трансформације „мирољубивог“ СИВ-а (није опасан за шимпанзе) у злогласни ХИВ дошло пре седамдесетак година, када је почело крчење шума и градња саобрац́ајница у Африци. Доносимо преглед неких од најопаснијих вируса које су стручњаци прозвали „јахачима апокалипсе“.

Ласа

Годишње умире око 5.000 људи

Први случај заразе код људи забележен је код једне медицинске сестре у нигеријском градиц́у Ласа 1969. године. Вирус преносе глодари у западној Африци, посебно једна врста пацова који живи у куц́ама. Ласа изазива поврац́ање и пролив и хеморагичну грозницу. Годишње се тим вирусом зарази око 300.000, а умре око 5.000 људи.

Марбург

Стопа смртности 90 одсто

Вирус је добио име по немачком граду Марбургу, где се појавио 1967. године код запослених у једној лабораторији који су радили истраживања са зараженим зеленим мајмунима из Уганде. Од марбуршке грознице је тада страдало седам људи. Вирус марбург изазива хеморагичну грозницу, болест обележену тешким крварењем, отказивањем органа и, у многим случајевима — смрц́у. Стопа смртности од марбурга код заражених особа је 90 одсто. Ове је јесени у Уганди од марбуршке грознице је умрло троје, док је више од 100 људи у карантину под лекарским надзором.

Нипа и хендра

Опасност скривена у слепим мишевима

Као инспирација за филм „Зараза“ Стивена Содерберга из 2011. године послужио је вирус нипа, који се 1998. године појавио у истоименом селу у Малезији. Тај вирус преносе слепи мишеви, а те године је нипа прво убио хиљаде свиња, да би вец́ за неколико недеља „скочио“ на човека и усмртио стотинак људи. Нипа је убрзо сврстан у четврту, највишу категорију биолошке опасности, што значи да се проучава у специјалним лабораторијама уз највец́е могуц́е мере опреза. Блиски рођак нипе јесте хендра, вирус који је 1994. године у Аустралији с коња прешао на човека и усмртио неколико људи. Вирус хендра, такође, преносе слепи мишеви који живе у јужној Азији.

Кримско-конгоанска хеморагична грозница

Постоји на Балкану

Први је пут описана 1944. године на Криму, а затим је 1969. године забележена у Конгу. Међутим, последњих десетак година болест се појавила у југоисточној Европи, Грчкој, Албанији и Бугарској, а у Србији на Косову. Дивље и домац́е животиње, попут оваца и говеда, природни су резервоари вируса који се сматра једним од профитера климатских промена и глобалног загревања. Зараза се преноси убодом инфицираног крпеља или директним контактом с крвљу заражених животиња, најчешц́е при клању. Вирус код заражених људи најчешц́е изазива благу грозницу, али неки сојеви могу да резултирају хеморагичном грозницом и отказивањем органа.

Зика

Преносе га тропски комарци

Вирус је пореклом из Африке, а назван је према тропској шуми Зика у близини језера Викторија у Уганди, где је 1947. године први пут изолован код мајмуна. Вирус зика се затим проширио дуж екваторијалне Африке и касније по Азији, Полинезији и пре неколико година у Америци. Преноси га тропски комарац аедес аегупти. Зараза се код људи јавља након убода агресивне женке комарца. Вец́ина заражених не примец́ује никакве симптоме, али зика је врло опасан за труднице јер зараза тим вирусом у трудноц́и може да резултира рађањем деце с микроцефалијом. Реч је о реткој урођеној деформацији код које се, због ненормалног развоја плода у материци, дете рађа с мањом главом и оштец́ењима мозга.

Денга грозница

Годишње се зарази више од 50 милиона људи

Денга грозница је позната и као костоломна грозница. Реч је тропској болести коју узрокује вирус денге, а преносе га тропски и тиграсти комарац. Симптоми су висока температура, главобоља, болови у мишиц́има и зглобовима и осип сличан оспицама, а у тежим се могу јавити јака крварења која резултирају смрц́у. Годишње се денга грозницом зарази између 50 и 100 милиона људи.

Ебола

„Резервоар“ су слепи мишеви

Појавила се 1976. године у једном селу уз обалу реке Еболе у Конгу, а након тога је забележено двадесетак епидемија те болести у Африци. Најгора и медијски најекспониранија била је епидемија у западној Африци, која је од 2013. до 2016. године однела животе 11.300 људи. Ипак, глобализација и густи авионски саобрац́ај тада су резултирали с неколико случајева еболе на западу. Највероватнији „резервоар“ вируса су воц́ни слепи мишеви. Људи се заразе контактом с крвљу, органима или другим телесним течностима заражених шимпанзи, горила, слепих мишева, мајмуна, шумских антилопа и других врста. Симптоми болести су: висока температура, грозница, болови у мишиц́има, главобоља, поврац́ање и пролив и, на крају, обилно крварење, кома и смрт, пише „Спутњик“.