Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ БИО У ШОКУ: Вече пред гласање сам сазнао за нову резолуцију о Косову

0

Председник Народне партије и бивши министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да је била погрешна одлука државног врха из 2010. да у последњем тренутку замени претходно припремљену резолуцију о Косову и да се на гласање пред Генералну скупштину УН изађе са новим текстом, договореним са Европском унијом. Реч је о резолуцији којом је питање Косова и Метохије измештено из УН у ЕУ.

Вук Јеремић је навео да је првобитни текст резолуције био пажљиво срочен и да је писало: „…С обзиром на то да је једнострано проглашење сецесије неприхватљив начин добијања државности, позивамо стране да путем преговора под окриљем УН дођу до узајамно прихватљивог решења“.

Јеремић за портал Факти тврди да је он већ био обезбедио већину за такав текст резолуције, а о промени става Београда и о новој резолуцији је сазнао, како каже, вече пред гласање на генералној скупштини УН.

– Био сам у шоку – каже Јеремић.

Истакао је да је покушавао да ступи у контакт са Београдом, али „нико није хтео да му се јави“, нити да му одговори на бројне поруке „драматичног садржаја које им је слао свим доступним каналима“.

Јеремић није прецизирао ко „није хтео да се јави“ – тадашњи председник Србије Борис Тадић или неко други.

Навео је да је, након што је већ излобирао већину за првобитну резолуцију, дошло „до драматичних притисака“ да се резолуција повуче.

Јеремић каже да му није било друге него да спроведе у дело званичну одлуку да се та резолуција замени новом, у договору с ЕУ, јер би, објашњава, све друго било кршење закона и злоупотреба службеног положаја.

На питање зашто није поднео оставку, Јеремић је рекао да је до самог дана гласања, када се пред Генералном скупштином УН нашао промењени текст резолуције, државе чланице убеђивао да нас подрже и да остану при ставу да не признају Косово.

– Они који су до тог тренутка подржавали нас, били су прилично збуњени – а до сада су углавном само са мном комуницирали. Да сам тада поднео оставку, врло вероватно би значајан број тих земаља признао Косово у наредним данима и недељама. То нисам могао да дозволим – рекао је Јеремић.