Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ ОД ЕУ ДА СРБИЈА РЕАЛИЗУЈЕ „План од 7 тачака“

0

Амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је у Бујановцу да Европска унија пажљиво посматра југ Србије.

Он је истакао и да ЕУ сматра да је веома важно да се настави спровођење Плана од седам тачака који је на предлог албанских партија из Бујановца и Прешева, Влада Србије усвојила у јуну 2013.године.

Ilustracija: Thinkstock

Фабрици је, после састанка са председником општине Бујановац Шаипом Камберијем, рекао да ће Европска унија подржати примену Плана од седам тачака и наставак дијалога између Владе Србије и албанских политичких представника из Бујановца и Прешева.

„Ово је моја прва посета Бујановцу и драго ми је што могу да чујем различита мишљења. Са великом пажњом ЕУ посматра политички развој на овом подручју и јако је битно да се настави са поштовањем права националних мањина. У ширем смислу у ЕУ смо сви ми националне мањине и морамо радити на томе да створимо такво окружење да се сви осећају поштовано и као да су код куће“, казао је Фабрици.

Фабрици је рекао да је „то што је за Дан општине Бујановац изабран 9. мај, показује да је тај град посвећен уласку у Европску унију, јер је то важан дан за ЕУ“ – Дан Европе.

Председник општине Бујановац Шаип Камбери рекао је новинарима да је локална самоуправа посвећена развоју општине и унапређењу права мањина, и да зна да је све то могуће остварити у процесу евроинтеграција.

„Затражио сам од амбасадора да охрабри Владу Србије да поспеши реализацију Плана од седам тачака, који је посвећен унапређењу права Албанаца, на основу домаћег законодавства као и законодавства Европске уније, како би се створила ситуација у којој би се мањине осећале лагодно и могле да остварују своја права“, рекао је Камбери.

Камбери је рекао и да је локална власт заинтересована за нови програм Европске уније, ЕУ-Про, са чијом се реализацијом почиње у 2018. години, а преко кога ће бити могуће добити бесповратна средства из фондова ЕУ за унапређење живота грађана општине Бујановац.