Прочитај ми чланак

ПОТВРЂЕНО: Русија развија футуристички летећи хибрид Ка-90

0

Директор руског конструкторског бироа за развој "Камов" потврдио је дописнику Спутњика да компанија развија први хибридни хеликоптер на свету.

Очекује се да ће Ка-90 имати хибридни дизајн, полетаће и слетаће као хеликоптер, а летеће као авион. Очекује се да летелица развије максималну брзину до 800 километара на сат. Упитан да ли компанија развија пројекат Ка-90, Олег Желтов је рекао: „Радови су у току“.

Он је прецизирао да тренутна фаза развоја укључује истраживање дизајна модела и аеротунеле.

„Очекујемо да ће развој летелице ускоро достићи практичнију фазу, која осликава идејни пројекат“.

Шта је Ка-90?

Концепт Ка-90 (раније познат као Ка-100) први пут је представљен на међународном салону Хели Русија 2008. у Москви. Очекује се да ће Ка-90 постати прва хибридна летелица на свету, која комбинује карактеристике хеликоптера и авиона. Према информацијама из отворених извора, авион ће користити скраћени хеликоптерски ротор за полетање и слетање.

Када авион достигне брзину од 400 километара на сат, укључује се млазни мотор, а његов ротор склапа се у део на задњем делу авиона. Планирано је да авион током лета у „режиму авиона“ достигне брзину до 700-800 километара на сат.

Главни дизајнер „Камова“ Сергеј Михејев изјавио је 2008. да је пројекат Ка-90, који је првобитно проучаван још 1985. године, али је прекинут уочи распада Совјетског Савеза, поново стављен на разматрање.