Прочитај ми чланак

НАЈВЕЋА МИСТЕРИЈА АВИЈАЦИЈЕ ИКАДА: 5 авиона нестало у истом дану

0

Њихов случај је постао познат као један од највећих мистерија, јер никада није пронађена ниједна олупина авиона, као ни тела пилота

Аутор и историчар Жил Милтон у свој новој књизи „Фасцинантне цртице из историје“ тврди да је открио истину о једној од највећих светских мистерија у историји ваздухопловства, а то је нестанак пет америчких авиона изнад Атлантика пре седамдесет година.

Порука коју је контрола лета добила тог кобног 5. децембра 1945. године била је прилично чудна. „Све изгледа чудно, као да смо ушли у белу воду. Потпуно смо се изгубили“, јавио је један пилот.

Након тих речи чуло се само пуцкетање и тишина, а пет авиона на „лету 19“ који су били на рутинској војној мисији нестали су без трага. Изгубили су се изнад Атлантског океана, на подручју „Бермудског троугла“.

Њихов случај је постао познат као један од највећих мистерија, јер никада није пронађена ниједна олупина авиона, као ни тела пилота. Укупно је било 14 жртава. Али овој бизарној причи није крај. Након ових пет авиона који су нестали, сваки траг се изгубио и авиону који је кренуо у потрагу за њима.

Након њих, између 1948. и 1949. године још су три летелице нестале на том подручју, а јахта Конемара ИВ је пронађена, али без посаде. У својој књизи Милтон тврди да би истина о несталим авионима и Бермудском труглу коначно могла да буде откривена, пише британски Телеграф.

У време када су авиони нестали у фокусу истраге био је поручник Чарлс Тејлор, искусни пилот са вишегодишњом каријером инструктора летења. Сваки његов ученик имао је барем 300 сати летења, а нико од њих никада није пријавио да је имао проблем на свом лету. Милтон истиче да делови разговора који су се одвијали преко радио уређаја забележених око 15:40 х могу да открију шта се догодило оног дана када је нестало пет авиона.

„Не знам где се налазимо. Сигурно смо се изгубили након последњег окретања“, рекао је преко везе један од чланова посаде, на шта му је поручник Тејлор одговорио: „Оба моја компаса не раде. Покушаћу некако да пронађем Форт Лаудердејл.“

Након тога чуо се глас још једног члана посаде који је очигледно први схватио да су се изгубили. „Када би знали где је запад могли би да се вратимо кући!“

У том тренутку у Форт Лаудердејлу су схватили да се авиони са лета 19 налазе северно од Бахама, километрима од копна и почела је да их хвата паника. У 18:20 опет се могао чути глас поручника Тејлора.

„Морамо да избацимо све непотребно из авиона. Када први падне испод десет литара горива, сви падамо!“ О последњим минутама лета 19 све је остало претпоставка. Упркос врло озбиљној потрази, авиони никада нису пронађени. Верује се да су пали у море и завршили на дну океана. Америчка морнарица одмах је покренула истрагу, а за авион који је кренуо да их тражи се верује да је експлодирао у ваздуху.

Што се тиче пет авиона, сматра се да је реч о људској грешци, и чињеници да им из неког разлога компаси нису радили. Закључено је да је Тејлор погрешио када је мислио да се налазе изнад Флорида Кејса, а та његова претпоставка довела до тога да су се све више удаљавали од копна, уместо да су му се приближавали. Како су сви пратили Тејлора, усред океана су остали без горива и завршили на дну мора.