ИВО АНДРИЋ ПОКЛОНИО СВИХ МИЛИОН ЕВРА ОД НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ, а знате ли коме?

60

Наш једини нобеловац Иво Андрић умро је пре 42 године, а ни данас не знамо многе важне детаље из његовог живота, попут оног да је поклонио целокупан износ (данашњих око милион евра) Нобелове награде.

Наиме, Иво Андрић је добио Новелову награду за књижевност 1961, када је имао 69 година. Награда се, као и данас, састојала од три дела: медаље (на аверсу су име и лик Алфреда Нобела, а на реверсу добитниково име и година), дипломе, уникатне за сваког добитника, коју ручно осликава сликар са мотивима добитниковог рада (Андрићева има мост, заставу и ликове из његове књижевности) и новчаног дела од око милион евра.

„Андрић је целокупну суму донирао Босни за изградњу библиотека и за куповину књига. Вероватно због познавања менталитета народа, најпре је донирао половину новца, након чега је тражио извештаје о начину трошења пара, а онда је донирао и други део“, пише Марина Миљковић Дабић, ауторка текста на порталу Круг.

„Износ Нобелове награде био је 250.232,88 шведских круна. Андрић је целокупни износ Нобелове награде из два дела поклонио Републичком фонду за унапређење библиотекарства Босне и Херцеговине. Седамнаестог маја 1962. године поклања прву половину износа Нобелове награде (18.102.859 динара). Други део (19.000.000 динара) поклонио је 8. априла 1965. године. И новчани износ награде АВНОЈ-а из 1967. године и Двадесетседмојулску награду из 1970. године писац је дао такође за развој библиотекарства Босне и Херцеговине“ (фрагмент из књиге Жанете Ђукић Перишић, Писац и прича: стваралачка биографија Иве Андрића, Академска књига, Нови Сад, 2012, стр. 493)

Још један занимљив детаљ из Музеја Иве Андрића, који се налази у стану на Андрићевом венцу 8, где је провео последњих 17 година свог живота (1958-1975), везан је за његову радну собу. У њу није пуштао никога од гостију. Данас изгледа баш онако како ју је оставио када је последњи пут изашао из ње.

„Сто са десне стране собе, на зиду насупрот прозору служио је за писање, а други сто – најближи балконским вратима која гледају на Пионирски парк и на Народну скупштину – за дневну коресподенцију. Три зида радне собе, такође су прекривена књигама из Андрићеве библиотеке. Ту је и стари телевизор, још из доба када је ‘Електронска индустрија’ из Ниша почела да производи тв пријемнике. Андрић је, наиме, био једна од петнаестак значајнијих личности које су телевизоре добиле на поклон. Ипак, он телевизијом као медијем апсолутно није био импресиониран, а фотељу која се у тој соби налазила, за гледање ТВ програма користила је, углавном, његова супруга. Друга фотеља, она у којој је седео Андрић, била је постављена тако да је онај који седи у њој ТВ пријемнику окренут – леђима“, пише, између осталог, Марина Миљковић Дабић у опису Андрићевог музеја на порталу Круг.

 • Дуња

  ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ЗНАО….

  • Михаило

   Али је могао и да зна да је свеједно да ли ће донирати паре за библиотеке БиХ или ће их запалити

  • Дуња

   Није у његовој природи било да губи веру у књиге и знање, а за људе је знао….учинио је што је било до њега, као у оној „Бог ће помоћи, ако буде имао коме…“

  • Tehno Nova

   Мени лично, све више „одекује“ – сви смо мртви, само се редом сахрањујемо! Или оно – живети у страху, у страху од страха и при томе живети и радити, то је био мој живот. Свакако, његов племенит гест са донацијом БиХ је велелепан…

  • Tehno Nova

   Цитат није тачан, слободна интерпретација

  • Дуња

   Уз све речи о нама, историји, животу, уз све што је радио и спознао, мени некако значе ове две …“Velika, prava ljubav pokazaće svoju snagu samo onda ako uspe da od dvoje ljubavnika, slabih ljudi, načini stvorenja koja se ne boje ni promena, ni nesreća, ni rastanaka, ni bolesti, ni života ni smrti.“…“Gubiti je strašno samo tako dugo dok se ne izgubi sve, jer gubiti malo donosi žalost i suze, i dok god možemo na preostalom meriti veličinu izgubljenog teško nam je, ali kada jednom izgubimo sve onda osetimo lakoću za koju nemamo imena, jer to je lakoća prevelikog bola.“

  • Tehno Nova

   Esencija. Hvala. Za maestra ne vazi “ uskoro ce zaboraviti sve i sve ce zaboraviti njega. Imajte lep dan

  • Ћирко

   Босанцима књиге…..ех. Звучи као виц, али хајде.:)) Иначе, поштовалац сам Андрићевог књижевног дела.

  • Михаило

   Међу пет највећих светских писаца

  • Т. Горски

   А ко су ти „босанци“?

   „Дајте се контролиРАТ, молићу лепо“.

  • Ћирко

   Јебаига.:))

  • Soko Sokolov

   Јован Дучић, Алекса Шантић, Иво Андрић, Меша Селимовић, Скендер Куленовић. Мак Диздар, Петар Кочић…….

   Горски, мени се више смучило ово потцјењивање нас „прекодринаца“, од стране наше браће са те друге стране Дрине. Полако им падају маске и све више показују своја права лица. Додуше, не сви. Има изузетно часних људи, који знају ко је живио и ко живи са ове стране Дрине, али чуте и не „контрирају“ никоме ко нас понижава. Онај ко је „ПИСМЕН“, образован и уман, никада не би себи дозволио да овако „етикетира“ све нас. Некима би било јако добро, када би стали пред огледало и погледали мало себе, али „објективнијим очима“.

  • Т. Горски

   Е сестрице моја !
   Наметнуо нам је то тиииитоизам јер је направио политичку подјелу на тлу бивше нам заједничке државе Југославије.
   Неупућени и они мање осјетљиви на насртаје који се врше на србски народ а нарочито неколико последњих деценија и не осјете какву грешку праве и коме иду на руку кад кажу „Босанац“.
   Ја и ти смо осјетљивији на то и мислим да требамо реаговати на одговарајући начин сваки пута кад се сретнемо са том појавом.

   Што се тиче директних насртаја на „прекодринце“ мислим да су насртљивци углавном потурице а ту и тамо залута и по који „католик“ са намјером да провоцира али на жалост имамо и кретенчина у властитим редовима.
   Немају баш сви осјећај припадности „породици“, но МИ смо ипак бољи рецимо од ових гована из хрватске који остављају Хрвате у БиХ да их ми заштитимо истовремено бацајући на нас дрвље и камење.
   „Латини су старе варалице“ и мени је јасно да они подваљују но ипак оно што су радили од укидања Херцег Босне па до данас је врло некоректно према властитом народу.
   То је разлог због којег сам неки дан у једном коментару рекао да су Хрвати из Херцеговине људи са далеко више чојства него ова загребачка жгадија.

   Поздрав сестрице!

  • моћни Ђоле Јанговић

   Какве везе има тај твој „тииитоизам“ са свим другим што си горе насрао, ако није прање нечисте савести?
   Лемао си људе у име Тииите па ти сад ж’о?!

  • Т. Горски

   Немаш ти мозак којим би могао појмити у каквој је то вези а ја немам воље да ти то објашњавам јер си, што се мене тиче, само један безвриједни лајави крелац.
   Да ниси површан и да ти језичина није бржа од памети нашао би и сам везу између назива националних држава и нација, осим „Босне“ а сада и „Босне“ -Бошњака а у перспективи и „босанаца“.

   Битно је да ти скренеш пажњу да сам ето ја некакав тииитин „пандур“ који је „лемао“ људе.

   Е какав си ти биједни говнар Боже сачувај!

   Него ти рече да ћеш ме искључити ?
   ПА ШТА ЧЕКАШ, ШТО ТО ВЕЋ ЈЕДНОМ НЕ УРАДИШ „СМРДО“ ЈЕДАН ?

  • Херцеговина

   Гријешиш. Баш шкуторија из Херцеговине је она која је нама направила ово данас..и јуче… и прекјуче.
   Ја још ни виђех мржњу неког загорца, према Србима, а шкуторска мржња се протјеже читавом долином Неретве, ђе смо буквално истребљени, окупираним дијелом источне Херцеговине..Попово..Столац…

  • Т. Горски

   У великој мјери си у праву, но чини ми се да им је ријеч „тврђа“ од ових загребачких гована.
   Они додуше и нису Хрвати за разлику од Загораца и ми можда сви скупа гријешимо што их тако називамо.
   Има назнака да је та жгадија платила Лику и Славонију губитком „Херцег Босне“ па нека онда виде ко им је ко.
   То би можда био неки облик правде но остаје проблем што су Срби то платили својом територијом.
   Е то нам је тиииитино наслијеђе.

   Поздрав !

  • моћни Ђоле Јанговић

   Над нама још увек не влада Александар Фахријин Вучић, студенат вадикалног вилозофа Шешељуге.
   Они чак немају ни своје странке у Српској за које би гласао неко изван породичног круга Адама ШуПкала и оног другог какосезваше..:)))

  • моћни Ђоле Јанговић

   Раних седамдесетих свака подручна и школска библиотека кој је основана звала се „Иво Андрић“. Лова је утрошена наменски иако су је трошили комуњаре а „босанци“…
   Није било данашњих вадикално алавих србенди да тај бедни милион евради протерају кроз гузицу и кроз ауспухе од својих Аудија…

  • Ћирко

   Ма ок је то Ђоле, Андрић је имао добру намеру, на крају свака књига нађе пут до свог читача. Уосталом, лова је била његова, могао је да ради с њом шта му је воља. Само мислим да је гест био претенциозан и мегаломански, као што Кустурица хоће да отвори биоскоп у свакој месној заједници.
   Резиме је да ако си жељан културе наћи ћеш је и обрнуто ако те то не занима можеш да се срећеш с њом на сваком кораку само ће да те нервира.

  • Soko Sokolov

   Не треба бити толико ироничан. Ни код нас није било неписмених. Многи су посјећивали библиотеке и заиста читали. Да ли ви мислите да су „прекодринци“ неписмени и необразовани људи? Многи од вас се јако варају! Свако ко је уман никада неће подцијењивати друге и гледати га са висине. Па и Иво Андрић је из БиХ, као и Дучић, Шантић, Куленовић, Селимовић…….

  • Михаило

   То је шала али да су људи у Босни више читали Андрића не би се тако лако ухватили пушке, да будем прецизан мислим на муслимане. Заправо гледајући начин на који се распала СФРЈ као да нико полуписмен није живео у њој (СФРЈ) а камоли неко ко чита Андрића или се образује било како

  • S Pala

   На периферији Сарајева постоји основна школа која носи неко женско име, не сјећам се које. Образложење је било, то је пјесникиња која је написала једну пјесму посвећену неком свом севдалији, који је као добровољац погинуо у неком српском устанку, а за другу пјесму није утврђено да је она написала. Толико о муслиманским умјетницима.
   Зато већина школа носи имена оних који су дречали, Алаху екбер.

  • Soko Sokolov

   Нема те књиге која може угасити нечију патолошку мржњу. Андрићева дјела су, код већине муслимана, изазивала још веће комплексе, зато су га и мрзили. Рушили су му и споменике. Не суди олако о људима које заиста не познајеш. Није то први пут да се сусрећемо са омаловажавањем и понижавањем од браће, са те стране Дрине. И прије ових несретних ратова било је исто, чак неки од вас, једва да су знали да и овдје живе СРБИ ПРАВОСЛАВЦИ, толико о вашој писмености, вашем образовању и начитаности. Да ли знате да је и ово била од памтивјека српска земља? Нисмо својом кривицом остали ван граница матице, него кривицом Срба и то Срба из матице (влада Цветковић-Мачек и стварање хрватске бановине 1939, Ђилас и компанија цртала административне границе 1945).
   А сада погледај Србију од Прешева до Суботице. Колико се разликује од БиХ? Имате и ви свог Зукорлића и Угљанина, а ни Љајић вам није бољи. Шта је са Рашком, образовани и еманциповани? Шта вам је са Прешевом, Бујановцем и Медвеђом? Нема шта све сами образовани начитани и високософистицирани грађани, са изражено високом свијести. Остале нећу да вријеђам. Никада ти ни ово не бих написала, али сам изузетно разочарана вашим подсмјешљивим и понижавајућим коментарима. Већина нас Срба „прекодринаца“ вас је изузетно вољела и сматрала за своју браћу, а Србију мајком. Од 90-тих никад нисмо дозволили никоме да „пљује“ по вама и Србији. Чак нисмо никада ни Милошевићу замјерили неке ствари, јер смо знали да је то учинио за добробит Србије. Е па велика вам хвала брћо. Начитани људи и они који заиста нешто знају, никада себи не би дозволили да исмијавају и понижавају, без разлога, своје сународнике.

  • Ћирко

   Немој да се палиш и да за узврат гадиш Србе из Србије. Шала мала, а и мислио сам на муџосе.

  • Soko Sokolov

   Уопште се не палим. Дуго сам на овом порталу и много тога сам се начитала о „прекодринцима“. Тако нам узвраћају на нашу приврженост матици и браћи са оне стране Дрине. Није лоше знати шта други мисле о теби. Никада госн. Ћирко ја нисам гадила Србе из Србије него, само оне који нас олако етикетирају. Буди мало поштен и реалан, па прочитај моје коментаре и сам ћеш се увијерити.
   Свјесна сам ја твог неслагања са многим мојим ставовима и погледима, али то је твој проблем. Ја нисам од оних која се крије иза ника да би рекла шта мисли и осјећа. Увијек сам имала свој став и своје мишљење, али сам исто тако настојала да никада никог, на правди Бога, не увриједим, понизим и омаловажим. На „ударце“, само враћам „ударцима“. И никада нисам трпала све у исти кош, нити сам икада себи дозволила, да на основу једног или више негативаца из одређене скупине, етикетирам све.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Они нису ти на које мислиш. По овом порталу се шуња гомила гадова са српским именима и презименима који нам мисле исто што и усташе из Загреба, али ова двојица нису из те екипе.

  • Ћирко

   Хвала друже, нисам имао воље да се скенирам после оволико времена на овом порталу.

  • Михаило

   Ја Србе не делим никако, ни на прекодринце, ни на шумадинце јер појам Србин није само етничка припадност, то је много већа категорија. Многи који мисле да су Срби јер су то “етнички“ – пореклом, нису ни С од Срба.

  • Т. Горски

   Андрић је заједно са Његпшем и другима, у муслиманском плебсу означен као „Ћетник“ и нема тога што би то могло промјенити.

   Понашање те групације на почетку хаоса је показало да никада нису били искрено за суживот.

   У све можеш дирати али у Турке немој, иначе ће те потурице узети на зуб а Андрић је „осликао“ баш то турско и исламско вријеме.
   Зато није ни читан.
   Поздрав !

  • Михаило

   Неко време су Његош и Андрић били обавезна лектира у школи. Могли су онда да их читају

  • моћни Ђоле Јанговић

   Јесу, морали су… Читали су и плакали истовремено.::)))

  • Т. Горски

   Кад би се гледало процентуално у односу на број становника, можда је ово подручје богатије образованим људима.

  • Бели Орао

   Свака част, али је знао и да воли жене својих пријатеља. )

  • Дуња

   Његово је било да воли…. ми жене бирамо, надам се да нисте од оних који наивно, верују да мушкарци нешто бирају :))

  • тек успут

   Ваистину! :))

  • Т. Горски

   То што ви бирате, ја не бих никада „изабрао“.
   Ја бих увијек изабрао жену.

   Поздрав !

  • Дуња

   Ако сте имали срећу да Вас је нека изабрала, потрудите се да мање причате са нама, усрећите госпођу и причајте са њом….

  • Marinos Ricudis

   :)) :)) :))

  • Soko Sokolov

   Па ни Горски не прича више од многих на овом порталу.

  • Дуња

   Горски само понекад направи клизећи, на равном, у контри и саплете играча који му није противник…намера, лоша процена, или слабовидост….

  • Т. Горски

   Важи ли то и за женски род?
   (Мислим кад је већ изабрала шта онда ради овдје)?

  • моћни Ђоле Јанговић

   Држ’ се ти своје Гаре пандур и не заборави да јој скинеш меденицу пре него јој задње ноге стрпаш себи у чизме..:)))

  • Т. Горски

   Пандури не носе чизме па ћеш то морати ти направити, тЕби је тиииито оставио потребни прибор за то.

  • Tehno Nova

   Извини што сам досадан, али ако ВИ жене, бирате, увек би изабрали СЕБЕ

  • Негрутин

   То би пре могло да се каже за мушке.
   Још када би сами себе макљали било би мање за жене.

  • Tehno Nova

   Хаха, духовито. Али ајде да “завршимо тему : љубав уместо макљање – “тако сам згодан, да бих сам себе гузио“! (Мислим да је рапер Невен аутор)

   Личи на оно : “мало нас је, ал бар смо говна“! и три пута Бог помаже –

   Сарајевско “ајвар НЕ – бурек ДА“

  • Дуња

   Не познајем такве самоубице, свака која жели дечка, супруга…зна о себи све што треба, једино што неке добро крију та сазнања :)

  • Бели Орао

   Да у праву си Дуњче. На нама је само да лепо молимо. )

  • Негрутин

   Пре да пристанеш:)))

  • Дуња

   По мени тако је најлакше, предаш се и уживаш док можеш :))

  • Бели Орао
  • Ћирко

   Грешиш. Има мушкараца којег МНОГЕ жене бирају, па се ипак он на крају пита. Изабере, или што је чешће – бирка.:))

  • Негрутин

   Праве жене увек бирају.
   Фуксе биркају, лова, ауто, стан….

  • Ћирко

   Ниси ово сконтао, али добро.:))

  • Дуња

   Драги Ћирко, то Ви сами себе варате, кад на крају налетите, опет је она победила :))…верујте то је данас још израженије него у време пре 30так година кад је моја генерација бирала и „падала“ пред изабраницама…то је тако, паметни мушкарци се не супротстављају, пуштају да им се деси :))…поздрав

  • Ћирко

   Видим да си тврда у том правцу, па не бих да ти кварим философију. Мада, Кирета су многе одабрале, а ово ти говорим јер у противном не бих могао да заспим а на врх језика би ми пипа нарасла.:)) Шала, поздрав.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Он воли да отрача, па како падне…:)))

  • Tehno Nova

   И да их „краде“

  • Бели Орао

   Био је прави Раде, што девојке краде. Свака част.