Прочитај ми чланак

ОБАРАЊЕ Ф-117А: Војни врх прекраја истину

0

Књига “Пад ноћног сокола” требала је да послужи искључиво у циљу афирмације успеха бившег 3.рд ПВО ,250.рбр ПВО, Војске Србије и Министарства одбране. Издавач књиге је Медија центар “Одбрана”,аутор пуковник Славиша Голубовић запослен у војнообавештајној агенцији Министарства Одбране. Стручни рецензент књиге је Јовица Драганић,пензионисани генерал-потпуковник,бивши Заменик Начелника Генералштаба Војске Србије.

Војни врх на челу преваре – 6. Део
Од мајстора механичара до Заменика Начелника Генералштаба

Књига “Пад ноћног сокола” требала је да послужи искључиво у циљу афирмације успеха бившег 3.рд ПВО ,250.рбр ПВО, Војске Србије и Министарства одбране. Издавач књиге је Медија центар “Одбрана”,аутор пуковник Славиша Голубовић запослен у војнообавештајној агенцији Министарства Одбране. Стручни рецензент књиге је Јовица Драганић,пензионисани генерал-потпуковник,бивши Заменик Начелника Генералштаба Војске Србије.

Ја сам ратни заменик команданта 3.рд ПВО,потпуковник Ђорђе Аничић, једини официр у команди дивизиона са ракетног система С-125М1 „НЕВА. Остали су са других ракетних система и нису познавали ракетну технику. Као члан борбене послуге која је оборила Ф-117А једини нисам унапређен у виши чин,са одличном ратном оценом кога је одликовао председник Републике Србије ратним одликовањем. Официр чија је јединица ратовала свих 78 дана рата,имала успеха на ратишту (оборила Ф-117А и Ф-16ЦГ са материјалним доказима) и донела орден Народног Хероја 250.рбр ПВО. Као руковаоц гађања провео сам преко 750 сати на борбеном дежурству у станици за вођење ракета у борби са НАТО авијацијом у ваздуху. После рата мимо Закона о Војсци смењен сам са дужности и постављен на формацијско место нижег чина. Скинут сам са списка за школовање ратних официра. Ко се то и зашто играо са официром? Држава ме казнили што сам је бранио!

А онда 17,5 година после рата доживео сам ново понижење. У књизи је фалсификован:

1. Мој поподневни рад 27 марта 1999.године;

2. Проглашен сам неодговорним и стављан на места где уопште нисам био;

3. Моје идеје и радње које сам предузимао приписиване су другим лицима;

4. Негирана су ратна војна документа и извештаји;

5. Као руковалац гађања проглашен сам другим помоћником руковаоца гађања који не постоји у Упутству за борбени рад,што значи да нисам члан борбене послуге која је оборила Стелт;

6. Прекројен је ток борбеног рада приликом обарања Ф-117А.

Пођимо редом: ТРЕЋА превара: Фалсификовање састава борбене послуге која је оборила стелт Ф-117А? Шта кажу актери догађаја, шта књига,а шта званична документа,?

У наставку 3 и 4 до детаља је објашњен састав борбене послуге на основу Упутства за борбени рад и ко је сачињава по радним местима. Такође на основу војних докумената и ратног издања “Војска” читаоц је имао прилику да види имена чланова борбене послуге која је оборила Ф-117А.

ДАНИ ЗОЛТАН: У наставку број 5.читаоцу је дато на увид више лажних изјава команданта 3.рд ПВО. Оно што је заједничко у изјавама је да он у књизи негира сам себе,војна документа која је потписао и њихов садржај. Како то нису приметили “истраживач”, писац книге и стручни рецензент?

БОРИС СТОИМЕНОВ: Да ли је његова изјава сагласна са војним документима или се разликује. Ако није сагласна са документима из ратног периода значи да је лажна.

Цитирам: “…Након неког времена у кабину улази потпуковник Аничић. Мало се померам,али и даље седим на столици. Он стаје поред Данија на ивицу платформе на којој је ВИКО. Тесно је јер смо сва тројица на веома малом простору….Ја гледам преко рамена њих двојице…”

Прилог бр.1.-страница 70.књиге (задњи пасус)

 Прилог бр.2.-Борисова изјава страница 71

На платформи где су руковаоц гађања и помоћник руковаоца нема места за трећег човека,ни иза леђа руковаоцу гађања,нити на ивици платформе између руковаоца и оператора ручног праћења по Ф-2. У првом случају,чак и да могу да стојим између њега и Данија како он седећи иза мене може преко мене да види ВИКО? Па ваљда сам ја “који стојим” виши од њега који седи. У другом случају,ако сам између руковаоца гађања и радног места оператора ручног праћења по Ф-2 налазио би се између руковаоца гађања и остатка борбене послуге којом командује што је потпуно бесмислено. Борбени рад у тој ситуацији био би немогућ нити би ико чуо и разумео команде и извештаје? На шеми размештаја радних места у станици за вођење ракета јасно смо видели да неко ко нема радно место,тј.столицу на којој седи,једино може да стоји између официра за вођење ракета и командира батерије. Управо ту је за време борбеног рада приликом обарања стајао мајор Борис Стоименов.

Да би остао доследан потрудио се још неколико пута у својој изјави тврдећи да седи на радном месту помоћника руковаоца гађања. Ту ноћ 27.Марта 1999.године на радном месту помоћника руковаоца гађања он је био од 18.00-20.30,тј до момента док нисам ушао у станицу за вођење ракета. Од тог момента (од 20.30) па до 21.15.ја седим на том радном месту.

Цитирам:“…Са столице на којој седим не видим показивач официра за вођење,већ гледам у ВИКО…”

Само пасус даље поново оверава столицу и “своје” радно место:

Цитирам:“…Устајем са столице. Дани каже: “Иди до Сенада и Дарка (помери се и стани иза њих) види шта је било.” Питам га шта да видим кад смо на еквиваленту и више не зрачимо. Вероватно је хтео да детаљније продискутујем са Сенадом и Дарком о манифестацијама на екрану приликом поготка.”…

Коначно истина у изјави. Дани га “шаље” да види шта је било на екранима официра за вођење. Па он је тамо и стајао за време борбеног рада иза леђа официра за вођење Сенада Муминовића и командира батерије Дарка Николића. Зато га и пита. Да сам стајао на платформи испред Стоименова,он од мене не би могао да прође. У том случају логично је да Дани мени каже да видим шта је било јер сам ближи борбеној послузи, а не њему да ме “прескаче”.

Закључак се намеће сам по себи. Изјава мајора Бориса Стоименова је лажна и у супротности је са свим званичним војним документима,службеним забелешкама,фото материјалима,званичној монографији 250.рбр ПВО ,ратним издањима листа “Војска”. Који је био мотив мајора Бориса Стоименова,да себе позиционира на место где сам ја седео? Борис Стиоменов по Упутству за борбени рад није члан борбене послуге која је оборила Ф-117А, а понајмање помоћник руковаоца гађања за време борбеног рада. Зато није ванредно унапређен као сви чланови борбене послуге нити се о његовом статус икада расправљало у јединици и команди 250.рбр ПВО.

Приговор на доделу стимулативних мера сам писао ја јер сам неоправдано елиминисан..Годинама је у земљи и иностранству промовисао мој ратни дневник “Смена. Када се књига Пад ноћног сокола појавила на састанку одржаном 5.Новембра 2016.године у присуству Ђорђа Малетића,Драгана Матића и мене тврдио је први пут за све ове године да он седи на радном месту помоћника руковаоца,па онда да ја седим,а он да стоји мени иза леђа,да стојимо обојица,а столица се налази између нас,да ја чучим испред њега а иза Данија,те на крају да клечим испред њега. Били смо запрепашћени,али на основу тада реченог једно је сигурно. Свесно је учествовао у превари.

Прилог бр.3.- страница 73.књиге

Његова изјава је била окидач преваре аутора књиге.Врло брзо читалац ће спознати сву апсурдност изјаве мајора Бориса Стоименова. Како је нови барон сведочио као мој сведок против Данија,а какву је изјаву дао у књизи. Последице због лажне изјаве биће врло тешке у сваком смислу?

Прилог бр.4.-Медија центар,конференција за новинаре

Престављање ратног дневника “Смена” у Медија центру 27.Марта 2009. године. Тад је јавности први пут речено да Дани Золтан није извршио никакву модификацију на ракетној техници.

Прилог бр.5.-Промоција мог ратног дневника „Смена“ у Сурчину

Прилог бр.6.-Промоција ратног дневника у Црној Гори

На срећу постоји обиље докумената која демантују његову тврдњу. Један од њих је и документарни филм посвећен 40-то годишњици постојања 250. рбр ПВО снимљен 2002.годиене,а који се може погледати на адреси:

На крају филма у 27-мом минуту набраја се састав борбене послуге која је оборила Ф-117А речима: “Родили су се нови знани јунаци: Дани,Ђоле,Сенад,Ниџа,Драган,Тихи,Тепи,Влада,Ђорђе..” – ту нема Бориса Стоименова. Потпуно исправно јер није члан борбене послуге.

Један од стручних консултаната документарног филма је стручни рецензент књиге “Пад ноћногсокола” генерал потпуковник Јовица Драганић бивши Заменик Начелника Генералштаба Војске Србије. Како је тада знао састав борбене послуге? Брука и срамота. Но није то једина срамота генерала Драганића.

Прилог бр.7.- Од 2012 do 2016 Стоименов и Тиосавлјевић са нама на прослави, а онда су лажно сведочили и напустили нас. То говори о њима самима.

Слева на десно: Драган Матић,Ђорђе Аничић,Борис Стоименов,Ђорђе Малетић,Дејан Тиосављевић и Владимир Радовановић