ОБАРАЊЕ Ф-117А: Војни врх прекраја истину

8

Књига “Пад ноћног сокола” требала је да послужи искључиво у циљу афирмације успеха бившег 3.рд ПВО ,250.рбр ПВО, Војске Србије и Министарства одбране. Издавач књиге је Медија центар “Одбрана”,аутор пуковник Славиша Голубовић запослен у војнообавештајној агенцији Министарства Одбране. Стручни рецензент књиге је Јовица Драганић,пензионисани генерал-потпуковник,бивши Заменик Начелника Генералштаба Војске Србије.

Војни врх на челу преваре – 6. Део
Од мајстора механичара до Заменика Начелника Генералштаба

Књига “Пад ноћног сокола” требала је да послужи искључиво у циљу афирмације успеха бившег 3.рд ПВО ,250.рбр ПВО, Војске Србије и Министарства одбране. Издавач књиге је Медија центар “Одбрана”,аутор пуковник Славиша Голубовић запослен у војнообавештајној агенцији Министарства Одбране. Стручни рецензент књиге је Јовица Драганић,пензионисани генерал-потпуковник,бивши Заменик Начелника Генералштаба Војске Србије.

Ја сам ратни заменик команданта 3.рд ПВО,потпуковник Ђорђе Аничић, једини официр у команди дивизиона са ракетног система С-125М1 „НЕВА. Остали су са других ракетних система и нису познавали ракетну технику. Као члан борбене послуге која је оборила Ф-117А једини нисам унапређен у виши чин,са одличном ратном оценом кога је одликовао председник Републике Србије ратним одликовањем. Официр чија је јединица ратовала свих 78 дана рата,имала успеха на ратишту (оборила Ф-117А и Ф-16ЦГ са материјалним доказима) и донела орден Народног Хероја 250.рбр ПВО. Као руковаоц гађања провео сам преко 750 сати на борбеном дежурству у станици за вођење ракета у борби са НАТО авијацијом у ваздуху. После рата мимо Закона о Војсци смењен сам са дужности и постављен на формацијско место нижег чина. Скинут сам са списка за школовање ратних официра. Ко се то и зашто играо са официром? Држава ме казнили што сам је бранио!

А онда 17,5 година после рата доживео сам ново понижење. У књизи је фалсификован:

1. Мој поподневни рад 27 марта 1999.године;

2. Проглашен сам неодговорним и стављан на места где уопште нисам био;

3. Моје идеје и радње које сам предузимао приписиване су другим лицима;

4. Негирана су ратна војна документа и извештаји;

5. Као руковалац гађања проглашен сам другим помоћником руковаоца гађања који не постоји у Упутству за борбени рад,што значи да нисам члан борбене послуге која је оборила Стелт;

6. Прекројен је ток борбеног рада приликом обарања Ф-117А.

Пођимо редом: ТРЕЋА превара: Фалсификовање састава борбене послуге која је оборила стелт Ф-117А? Шта кажу актери догађаја, шта књига,а шта званична документа,?

У наставку 3 и 4 до детаља је објашњен састав борбене послуге на основу Упутства за борбени рад и ко је сачињава по радним местима. Такође на основу војних докумената и ратног издања “Војска” читаоц је имао прилику да види имена чланова борбене послуге која је оборила Ф-117А.

ДАНИ ЗОЛТАН: У наставку број 5.читаоцу је дато на увид више лажних изјава команданта 3.рд ПВО. Оно што је заједничко у изјавама је да он у књизи негира сам себе,војна документа која је потписао и њихов садржај. Како то нису приметили “истраживач”, писац книге и стручни рецензент?

БОРИС СТОИМЕНОВ: Да ли је његова изјава сагласна са војним документима или се разликује. Ако није сагласна са документима из ратног периода значи да је лажна.

Цитирам: “…Након неког времена у кабину улази потпуковник Аничић. Мало се померам,али и даље седим на столици. Он стаје поред Данија на ивицу платформе на којој је ВИКО. Тесно је јер смо сва тројица на веома малом простору….Ја гледам преко рамена њих двојице…”

Прилог бр.1.-страница 70.књиге (задњи пасус)

 Прилог бр.2.-Борисова изјава страница 71

На платформи где су руковаоц гађања и помоћник руковаоца нема места за трећег човека,ни иза леђа руковаоцу гађања,нити на ивици платформе између руковаоца и оператора ручног праћења по Ф-2. У првом случају,чак и да могу да стојим између њега и Данија како он седећи иза мене може преко мене да види ВИКО? Па ваљда сам ја “који стојим” виши од њега који седи. У другом случају,ако сам између руковаоца гађања и радног места оператора ручног праћења по Ф-2 налазио би се између руковаоца гађања и остатка борбене послуге којом командује што је потпуно бесмислено. Борбени рад у тој ситуацији био би немогућ нити би ико чуо и разумео команде и извештаје? На шеми размештаја радних места у станици за вођење ракета јасно смо видели да неко ко нема радно место,тј.столицу на којој седи,једино може да стоји између официра за вођење ракета и командира батерије. Управо ту је за време борбеног рада приликом обарања стајао мајор Борис Стоименов.

Да би остао доследан потрудио се још неколико пута у својој изјави тврдећи да седи на радном месту помоћника руковаоца гађања. Ту ноћ 27.Марта 1999.године на радном месту помоћника руковаоца гађања он је био од 18.00-20.30,тј до момента док нисам ушао у станицу за вођење ракета. Од тог момента (од 20.30) па до 21.15.ја седим на том радном месту.

Цитирам:“…Са столице на којој седим не видим показивач официра за вођење,већ гледам у ВИКО…”

Само пасус даље поново оверава столицу и “своје” радно место:

Цитирам:“…Устајем са столице. Дани каже: “Иди до Сенада и Дарка (помери се и стани иза њих) види шта је било.” Питам га шта да видим кад смо на еквиваленту и више не зрачимо. Вероватно је хтео да детаљније продискутујем са Сенадом и Дарком о манифестацијама на екрану приликом поготка.”…

Коначно истина у изјави. Дани га “шаље” да види шта је било на екранима официра за вођење. Па он је тамо и стајао за време борбеног рада иза леђа официра за вођење Сенада Муминовића и командира батерије Дарка Николића. Зато га и пита. Да сам стајао на платформи испред Стоименова,он од мене не би могао да прође. У том случају логично је да Дани мени каже да видим шта је било јер сам ближи борбеној послузи, а не њему да ме “прескаче”.

Закључак се намеће сам по себи. Изјава мајора Бориса Стоименова је лажна и у супротности је са свим званичним војним документима,службеним забелешкама,фото материјалима,званичној монографији 250.рбр ПВО ,ратним издањима листа “Војска”. Који је био мотив мајора Бориса Стоименова,да себе позиционира на место где сам ја седео? Борис Стиоменов по Упутству за борбени рад није члан борбене послуге која је оборила Ф-117А, а понајмање помоћник руковаоца гађања за време борбеног рада. Зато није ванредно унапређен као сви чланови борбене послуге нити се о његовом статус икада расправљало у јединици и команди 250.рбр ПВО.

Приговор на доделу стимулативних мера сам писао ја јер сам неоправдано елиминисан..Годинама је у земљи и иностранству промовисао мој ратни дневник “Смена. Када се књига Пад ноћног сокола појавила на састанку одржаном 5.Новембра 2016.године у присуству Ђорђа Малетића,Драгана Матића и мене тврдио је први пут за све ове године да он седи на радном месту помоћника руковаоца,па онда да ја седим,а он да стоји мени иза леђа,да стојимо обојица,а столица се налази између нас,да ја чучим испред њега а иза Данија,те на крају да клечим испред њега. Били смо запрепашћени,али на основу тада реченог једно је сигурно. Свесно је учествовао у превари.

Прилог бр.3.- страница 73.књиге

Његова изјава је била окидач преваре аутора књиге.Врло брзо читалац ће спознати сву апсурдност изјаве мајора Бориса Стоименова. Како је нови барон сведочио као мој сведок против Данија,а какву је изјаву дао у књизи. Последице због лажне изјаве биће врло тешке у сваком смислу?

Прилог бр.4.-Медија центар,конференција за новинаре

Престављање ратног дневника “Смена” у Медија центру 27.Марта 2009. године. Тад је јавности први пут речено да Дани Золтан није извршио никакву модификацију на ракетној техници.

Прилог бр.5.-Промоција мог ратног дневника „Смена“ у Сурчину

Прилог бр.6.-Промоција ратног дневника у Црној Гори

На срећу постоји обиље докумената која демантују његову тврдњу. Један од њих је и документарни филм посвећен 40-то годишњици постојања 250. рбр ПВО снимљен 2002.годиене,а који се може погледати на адреси:

На крају филма у 27-мом минуту набраја се састав борбене послуге која је оборила Ф-117А речима: “Родили су се нови знани јунаци: Дани,Ђоле,Сенад,Ниџа,Драган,Тихи,Тепи,Влада,Ђорђе..” – ту нема Бориса Стоименова. Потпуно исправно јер није члан борбене послуге.

Један од стручних консултаната документарног филма је стручни рецензент књиге “Пад ноћногсокола” генерал потпуковник Јовица Драганић бивши Заменик Начелника Генералштаба Војске Србије. Како је тада знао састав борбене послуге? Брука и срамота. Но није то једина срамота генерала Драганића.

Прилог бр.7.- Од 2012 do 2016 Стоименов и Тиосавлјевић са нама на прослави, а онда су лажно сведочили и напустили нас. То говори о њима самима.

Слева на десно: Драган Матић,Ђорђе Аничић,Борис Стоименов,Ђорђе Малетић,Дејан Тиосављевић и Владимир Радовановић

 • Milisav Jovanovic

  ZEMLJO OTVORI SE. Objasni ovom nedokazanom čoveku da pored svih „loših postupaka“ koje njegovo vrhovno veličanstvo (Aničić) navodi, borbena posluga obori avion. Otkud to kad su svi radili pogrešno. Kad niko ništa ne zna, a on zna sve. Kad je svima on i samo on obezbedio činove, položaje, dobre službene ocene. On je superheroj, svi drugi su kukavice.

  Čovek tone u živi pesak koji mu je došao do grla. Analizira red po red knjige koja je razotkrila upravo njegovu prevaru iste večeri kad je srušen avion. Čak su ga ljudi u opisima štedeli. Čovek koga je on izbacio sa svih spiskova, potpukovnik Boris Stoimenov, otvoreno kaže:

  https://vojnopolitickaosmatracnica.wordpress.com/2017/11/27/intervju-potpukovnika-u-penziji-borisa-stoimenova-moja-uloga-u-obaranju-aviona-f-117a/

  „Od mene je tražio da i ja to uradim i da sopstvenu izjavu proglasim neverodostojnom, što je van svake pameti i potpuno nemoralno.“

  „Dokumentima kojima dokazuje da je on zvanično u sastavu borbene posluge samo dokazuje da je još od tada obmanjivana i pretpostavljena komanda, a nakon toga i javnost. Treba reći da je te večeri on diktirao spisak borbene smene pretpostavljenoj komandi, a kasnije kao zamenik komandanta i sam izrađivao ostala dokumenta u kojima me je konstantno izostavljao, stavljajući sebe.“

  „Od tada on žali što nije dobio čin pukovnika i što samo on nije nagrađen, za šta su po njegovom mišljenju svi krivi. Toliko je otišao daleko da izjavljuje da „ne daju Srbinu da obori nevidljivog“.

  Senad Muminović, potpukovnik, čovek koji je lansirao raketu na to takozvano nevidljivo čudo od tehnike, čovek koji je bio na izvoru, video i čuo sve nedvosmisleno u svom intervjuu

  https://vojnopolitickaosmatracnica.wordpress.com/2017/12/01/on-je-lansirao-rakete-na-f-117a-intervju-senad-muminovic-potpukovnik-u-penziji/

  tvrdi da je i tokom drugog i trećeg traženja aviona Aničić „komandovao“ da se prekine borbeni rad.

  Božo Novak, general, raketaš, nevaš, doajen raketnih jedinica PVO i intervjuu oficira za vođenje raketa: “ U ovom intervjuu je tačno opisan postupak gađanja cilja raketnim sistemom NEVA M. Ne gađa pojedinac nego borbena posluga i u njenom sastavu nije „pomoćnik rukovaoca gađanja“. Član borbene posluge koja vrši gađanje jeste pomoćnik rukovaoca gađanja koga su u divizionu preimenovali u komandira baterije. To je Senad objasnio. Definitivno: Đorđe Aničić nije bio član borbene posluge koja je oborila F-117. Naglašavam: ni jedan pojedinac nije oborio „Nevidljivog“ nego je to uradila borbena posluga 3. rd PVO, vrhunski osposobljena i uvježbana, zbog čega zaslužuje sva priznanja, a u njoj je svaki pojedinac bio jednako važan. To je tačno i detaljno opisano u knjizi Slaviše Golubovića.“

  MOŽE LI OČIGLEDNIJE OD OVOGA.

 • Crni Gruja

  Neko drugo vidjenje .Veoma iteresantan odgovor potpukovnika Senada Muminovića oficira za vodjenje raketa koji je lansirao rakete na F-117A, a koji doslovno prenosim.
  Ko je te sudbonosne noći bio rukovalac gađanja u vašoj smeni. Gde je po Vama nastao spor koji evo traje i danas, 18 godina kasnije?
  Za mene dilema ne postoji! Jedini rukovalac gađanja, koji je nadležan za izvršno komandovao borbenom poslugom u toku obaranja F-117A, bio je komandant diviziona, tada potpukovnik Dani Zoltan. Pojedinci iz naših redova, nesposobni da neopterećeno ponesu teret velikog uspeha, nezadovoljni zbog sopstvenih neostvarenih ambicija i ogorčeni načinom vrednovanja zasluga članova borbene posluge od strane pretpostavljenih komandi, svojim oprečnim stavovima o načinu obaranja, sastavu borbene posluge i ulozi pojedinaca, istupanjem u javnosti doveli su mnoge u zabludu. Naročito poslednjim istupanjima na stranicama tabloida, jednom jedinstvenom i veličanstvenom vojničkom uspehu, nastoje da daju sasvim drugačiju konotaciju. Po mom mišljenju izvor svih kasnijih sporenja i nesporazuma datira od momenta kada komandant diviziona iz praktičnih razloga donosi i realizuje odluku da formira novo radno mesto, neposredno u svojoj blizini na ulazu u kabinu UNK. Određuje iskusne starešine za to radno mesto, dodeljujući im realizaciju zadataka u duhu njegove zamisli i ranijih naređenja za vreme dok je neposredno zauzet izvršnim komandovanjem borbenom poslugom u traženju, otkrivanju, zahvatu, i praćenju i uništenju cilja u vazdušnom prostoru. Da ironija bude veća, nesmotreno starešinu na novom radnom mestu prećutno nazivamo pomoćnik rukovaoca gađanja (PRG), a on u stvari nema nikakve ingerencije u borbenim radnjama posluge. Stvarnog PRG u borbenoj smeni imenujemo u Komandira baterije, sa svim radnjama i postupcima propisanim privremenim Pravilom i Upustvom za borbeni rad. Ova činjenica i propuštanje prilike da se naknadno otklone propusti u podnetom izveštaju o sastavu borbene posluge koja je uništila F-117A, otvorili su prostor za kasnije nedoumice i nesuglasice o tome ko je komandovao borbenom smenom (jedan ili oba rukovaoca gađanja, šta su bile dužnosti prećutno nazvanog PRG, nadležnost mešanja u komandovanje borbenom smenom, ko je gde sedeo i šta radio).

 • Crni Gruja

  Zainteresovan temom,od nedavno nabavih knjigu SMENA autora Djordja Aničića i veoma temeljno je pročitah. Osnovna nit kazivanja kroz knjigu prožeta su animozitetom prema velikom broju starešina ,a posebno komandantu diviziona. Stiče se utisak da je osnovni sukob proistekao iz prevelikih očekivanja vanrednog unapredjenja u čin pukvnika. Citiraću samo jedan pasus iz knjige koji to odslikava .
  “Crv sumnje je odradio I pri polasku pozivam klasu Matijevića napolje da ga nešto pitam. Poslali smo odavno predlog stimulativnih mera za oboreni F-117A. do sada nema nikakve reakcije brigade, a Davidović iz Korpusa mi reče da se to po prioritetu rešave i veoma brzo.Matijević kaže da se razmatralo i da mu se čini da mog imena nigde nema I da je to poslato Korpusu. Tog momenta sve mi se zacrnilo pred očima, iz mene je potekla bujica besa, srdžbe,nemoći ,povredjenosti I nezadovoljstva.Sve nepravde ovog sveta kao da me pratile u stopu . Ne mogu da se kontrolišem,ulazim u vrtić gde saopštavam Daniju da od danas ne računa na mene,da je to nepravda odavde do neba. Vičem ,uzbudjen sam. Ja ne ratujem za odlikovanja i čin, ali ako u ekipi ima šest starešina i vojnik i da je za sve otišao predlog,samo ne za mene,onda je to za mene završeno! SKIDAM PIŠTOLJ i ČIN i PREDAJEM DANIJU
  Drugi citat “ Pa zar sad i u ratu rade veze? ZAŠTO JE STIMULISAN ODMAH POTPORUČNIK NIKOLIĆ, MARGINALNA LIČNOST U EKIPI , ALI BEZ KOJE SE NE MOŽE,KOJI IMA GODINU IPO RADNOG STAŽA,A SVI OSTALI OSIM VOJNIKA I TIOSAVLJEVIĆA IMAJU PREKO 15 GODINA TEŠKOG STAŽA RAKETAŠA IZA SEBE”
  Neverovatno – ostavka u sred odbrane otadžbine od NATO agresije, samo zbog neostvarenih očekivanja. Dostojno nema šta…..??????