Прочитај ми чланак

ИСПОВЕСТ СЛАВНОГ НБА КОШАРКАША Шакил О’Нил: Плашио сам се Дивца

0

На почетку каријере био сам престрављен, али нисам смео то да покажем. Одлучио сам да Влада гледам право у очи док не спусти главу, присећа се један од најбољих центара.

Горостасни центар Шакил О‘Нил годинама је био страх и трепет за све НБА центре, а мало је познато да је на самом почетку каријере он био тај који се највише плашио, чак и Влада Дивца.

Човек који је освојио четири шампионске титуле присетио се своје дебитантске сезоне, у којој је играјући за Орландо показао да ће бити један од најбољих кошаркаша свих времена. Сада је први пут признао да је у својим првим мечевима на НБА паркету заправо он био престрављен.

– Ево, ово ћу сада први пут да кажем, било ми је страшно. Био сам престрављен јер сам, на пример, знао да морам да играм у Њујорку против Патрика Јуинга и било ми је фрка да се не осрамотим. Нисам хтео да се пробудим и видим у новинама „Јуинг 50, Шек 10“ или „Јуинг развалио Шека“ – рекао је О‘Нил и додао:

– Ма колико год сам био уплашен, решио сам да то никако не показујем. Изабрао сам тактику да противника гледам право у очи. Тако је било и са Дивцем, гледао сам га док он није спустио главу. Тада сам себи рекао: Аха, имам те!

Ривалитет између Влада и Шакила годинама је бивао све озбиљнији, а досегао је врхунац када се Сакраменто с Лејкерсима борио за титулу Западне конференције, па самим тим и за НБА финале. Дивац и О‘Нил имали су много незаборавних дуела, српски ас је често успевао да надмудри грдосију из Лос Анђелеса иако је био физички инфериорнији.

Мозак и мишићи
ДИВАЦ: ШЕК НИКАД НИЈЕ ИМАО ТАЛЕНАТ

Шакил О‘Нил је умео да испрозива Дивца, па чак и да се непримерено шали на његов рачун. Интересантно је да су они касније изгладили односе, чак је и О‘Нил постао мањински власник Кингса, па је самим тим Шек његов послодавац.

– О‘Нил ми је одувек шеф (смех). Никада није био талентован. Ја сам био талентован, а он само јак – рекао је својевремено Дивац о великом ривалу.

ШАКИЛ О‘НИЛ

– Титуле: 2000, 2001, 2002, 2006.
– МВП: 2000.
– Руки године: 1993.
– Најбољи стрелац: 1995, 2000.
– Статистика: 23,7 п, 10,9 ск, 2,5 ас