Прочитај ми чланак

ИСПЛИВАЛО: Јанковић хтео у владу са СНС

0

Лидер Покрета слободних грађана планирао да протестима себи обезбеди високу позицију у власти. Планирао да призна председничке изборе ако заузме место премијера.

Према информацијама објављеним на сајту Вечерњих новости, Јанковићева идеја била је да опозиција позове грађане на улице и услови СНС и Александра Вучића да ће признати резултате избора за шефа државе уколико пристане на неку врсту владе националног јединства, у којој би биле све странке.

Јанковићев предлог, који је изнео најпре најближим сарадницима, био је и да у тој влади шеф демократа Драган Шутановац буде министар унутрашњих послова, академик Душан Теодоровић образовања, а Душан Ивковић спорта.

Велика већина у врху ПСГ успротивила се овој замисли, коју су окарактерисали као неозбиљну и немогућу. Инсистирање на овом сценарију наводно је била и кап која је прелила чашу да Теодоровић поднесе оставку у Председништву ПСГ.

Извор тврди да је Јанковић предлог изнео и Шутановцу (који је мислио да се лидер ПСГ шали и о томе више нису разговарали), али и другим опозиционим лидерима, од којих је тражио да се укључе у организацију митинга.

Постојање идеје о концентрационој влади, о којој се већ дуже спекулисало у политичким круговима, индиректно је потврдио академик Душан Теодоровић, који је на твитер-налогу написао: „Реченица која ме је освестила: Било би добро да организујемо велики митинг на Тргу републике, па да тражимо од Вучића да мени повери мандат за састав Владе“.

Теодоровић је додао да се списак угледних људи који су подржавали Јанковића на почетку 2017. сада свео на Драгана Ђиласа и Народну странку, коју води Вук Јеремић.

Из Јеремићевог табора поручили су да о сарадњи на изборима највише преговарају са ПСГ и да ће до краја месеца објавити да ли ће Ђилас бити део опозиционе коалиције.