ИНДЕКС: Немци се чуде – Хрвати тугују због ратног злочинца

4

Немачки "Шпигл" је на свом порталу објавио чланак у ком се згражава над чињеницом да “Хрватска тугује због једног ратног злочинца”, преноси загребачки "Индекс"

“Инсценацијом свог суицида у судници бивши генерал Слободан Праљак постигао је да се Хрватска иза њега уједини у туговању. Критичка процена његових злочина постала је немогућа, дакле његова последња калкулација је успела“, пише „Шпигл“ и додаје да је Праљково самоубиство “у Хрватској изазвало политички потрес, који се проширио на цели западни Балкан“.

Print Screen YouTube

Наводи се како су и председница Колинда Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић дали похвалне изјаве о Праљку, те да “већина хрватских медија са страхопоштовањем извештава о ‘храбром заповеднику с три дипломе“’, као и да су се многи претходно критички медији сада Праљка усудили описати тек као “контроверзног“.

“Али истина гласи овако: Слободан Праљак је био ратни злочинац. Као некадашњи шеф генералштаба војске босанских Хрвата у рату у БиХ Праљак је знао за убиства, масакре и протеривања. Он је поврх тога био један од водећих учесника удруженог злочиначког подухвата, чији је циљ био етнички очистити део БиХ и припојити га Хрватској, што је била замисао тадашњег хрватског председника Фрање Туђмана“, констатује „Шпигл“ и подсећа да је по Праљковом наређењу срушен мостарски Стари мост, некадашњи “симбол мирног суживота религија и народа на Балкану“.

Праљка описују као особу која се “перманентно инсценирала“ те ће сада постати “нови народни светац“. Истиче се да хашка пресуда доводи у питање један од “светих темеља оснивања хрватске државе“, онај да је “хрватска нација била искључиво жртва југословенско-српске агресије“.

То је у својој изјави у вези с Праљком поновила и председница Грабар Китаровић, утврдивши да се Хрватска борила за опстанак БиХ. Успут је споменула да су “неки наши суграђани“ починили ратне злочине у БиХ, али да је “неправедно што српски и бошњачки злочини против Хрвата нису кажњени на исти начин“.

„Шпиогл“ наводи да у региону пресуде Хашког суда прихватају само они који не размишљају националистички, цитирајући притом оцену стручњака за југоисточну Европу Флоријана Бибера. Заправо се догодила и регресија у односу на ставове пре десет година, када су критички гласови имали више простора у јавности.

И други немачки медији су писали о пресуди хашког суда шесторки и самоубиству Слободана Праљка. Врло критички се гледа на реакцију хрватских власти и изражава чуђење зашто се у Хрватској с толико емоција и подршке реагује на смрт једног осуђеног ратног злочинца, наводи „Индекс“.

Подсетимо, суђење шесторици Хрвата у „случају Прлић“ прекинуто је у среду након што је један од оптужених Слободан Праљак попио отров након што му је изречена пресуда.

Праљку, који је био начелник Главног штаба Хрватског већа одбране (ХВО), изречена је казна од 20 година затвора, након чега је он устао, рекао да одбацује пресуду и наводно „попио нешто из мале чашице“.

„Слободан Праљак није ратни злочинац, с презиром одбијам вашу пресуду“, казао је Праљак.

Његова бранитељка је рекла да је „попио отров“, а неколико тренутака касније су спуштени застори и прекинут директан пренос из суднице.

Трибунал у Хагу претходно је потврдио постојање удруженог хрватског злочиначког подухвата с циљем етничког чишћења делова БиХ.

 • Simerijanac

  Праљак стара комуњара, попио ћашицу за 29. новембар.

 • Astra Vista

  Mogo je i Seki jedan ovakav cokanj da eksira. Bio bi upamcen malo bolje nego ovako, al dobro sta sad…

 • Зарја, Зарја

  Е, питање како је унета ЧАШИЦА у просторије суда је једно од најневероватнијих питања. Да је малецка стаклена и елегантна флашица са затаврачем, као у Шекспиру, па да разумем. Али не, већ, као у бирцузу, чашица, па, на екс, а околни погледи присутних без икаквог изненађења! Режија, али чија?! Само Праљкова?! Не верујем, има ту више учесника.
  За пар дана и ово ће под тепих, али не пре него констатујемо да Немци немају право, а поготово злоупотребом медија, да се чуде својим верним слугама јер су добили „оду захвалности“ за сва своја намерна, јавна и тајна, бркања у растурање СФРЈ.
  Не зна се ко ми се више гади, да будем искрена!

  • Нада

   У праву сте да је у случају „Праљак“ најважније питање је ко је затворенику у тзв. „Хашком Трибуналу“ доставио отров? Резултати аутопсије показују да се ради о цијаниду, као што се дало и претпоставити по ефектима и времену смрти, и то чини ово питање још значајнијим. Прво, није једноставно набавити цијанид, затим још је теже доставити га затворенику, а најтеже га је пренети и сипати у чашицу и то како рекосте у ону обичну „кафанску“ и то све у судници и пред камерама. Очигледно да је све то изрежирано и припремано и да је у свему томе учествовало више лица. Цијанид се може додуше и направити од калијумхидроксида амонијака и сувог леда, па је могао неко да му га направи, а достава и све оно што је следило одговорност је оних који су задужени за безбедност. Како било, овај усташа је обезбедио себи помпезну смрт, и ставио на дно пакла Хашки Трибунал, где му је ионако одувек и било место. Грешку је Паљак починио давно, када је уместо Срба клао муслимане! То је његов „злочин“! Да је вадио очи Србима и клао их као например Харадинај, био би одмах ослобођен и Немци би први поздравили такву одлуку суда, а овако Паљку је преостало да сам све ово организује и помпезно попије цијанид. Грешке се плаћају, понекад и животом.