Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ Пољаци “изгубили” новац немачке обавештајне службе за белоруску опозицију

0

Прворазредни скандал који је недавно избио у Пољској још једном јасно показује механизме функционирсања такозване “демократске опозиције” у земљама које су одлучиле ићи својим путем и не желе слушати заповести и савете о “универзалним вредностима Запада”.

Наиме, откривено је да се немачка тајна служба за слање новца белоруској “проевропској опозицији”, користила пољским обавештајцима, који су искористили прилику и украли пола милиона, што је за пољске прилике прилично уносна “зарада”.

Прије две године, након што је на власт у Пољској дошла конзервативна странка “Право и правда“, почео је обрачун с ниховим претходницима. Прије свега, сумња и незадовољство нових власти су погодили све аспекте односа између Русије и Пољске, иако је и претходних година било тешко говорити о значајнијим успјесима на овом подручју.

Но, хистерична потрага за непријатељима и издајницима је клупко одмотала до пољских тајних служби. Тужитељство је, на пример, покренуло истрагу која је требала открити позадину сарадње између пољске Војне контраобавештајне службе и руске Федералне службе безбедности. Контакти и сарадња између две службе су почели одмах након катастрофе у Смоленску 10. априла (травња) 2010. године, када је погинуло 96 чланова службеног пољског изасланства, на челу с председником Лехом Качинским.

Иако је тадашни премијер Доналд Туск, данас председник већа Европе, 2011. пристао на партнерство, а формални споразум је потписан 2013. године, чланак Казненог закона према којем се води истрага звучи злокобно: “сарадња с обавештајним службама стране земље без потребних сагласности премијера”.

И док је пољско тужитељство Туска у Бриселу позвало на испитивање као сведока у овом случају, нико у Пољској није тајио да га нова влада жели видјети у ћелији и да владајућа странка жели на тај начин жели уништити политичку каријеру Туска.

Истовремено, антируска фобија је довела до истраге не само у обавештајним агенцијама, које су доживеле прави потрес, али и до истраге другог јавног тужитеља, овај пут у потрази за издајницима међу обавештајцима “који су радили за Москву”.

Из очигледних разлога је истрага потпуно тајна, али је у јавност процурио један важан детаљ, који пољске обавештајне службе повезује с уплитанем у унутарне послове сусједних земаља, посебно у Белорусији.

Прије свега, потврђена је чиненица да Запад помаже и активно финансира “демократску опозицију” у овој Белорусији, али то чини тајно, илегално и преко својих тајних служби.

Тога је водство Белорусије, наравно, свесно.

Министар спољних послова у Минску, Владимир Макеј, једном приликом је за чешки лист Лидовки рекао:

“У нашој земљи бити опозиција је постала професија, јер се из европских земаља добивају одређене своте новца за нешто што би се требала звати опозиција.”

Али овај пут, након скандалозног цурења информација из пољске истраге, механизам таквих операција је откривен готово у потпуности.

Показало се да је немачка Савезна обавештајна служба (БНД) уз посредовање пољске обавештајне службе слала милионе евра у Белорусију. Пољски агенти су глумили подузетнике и новинаре и играли улогу курира.

Кад су Немци од својих белоруских “партнера” почели примати противречне информације о количинама новца који је успио пријећи преко границе, провели су темељиту проверу.

Испало је да на путу, током пријеноса новца од стране пољских обавештајаца, “нестало” 500 хиљада еура. На захтев немачке стране Пољаци нису могли дати никакав разуман одговор. Рекли су “како је очито да је неко искористио прилику да украде новац”.

Али ово није крај компромитирајућих активности пољске обавештајне службе. Још већи скандал је да су Пољаци, што је преседан у сарадњи безбедносних служби НАТО савезника, обавили бројне личне податке једног од протагониста акције “Немачки новац за белоруске демократе”. Официр је био веза у пољско-немачком шпијунском скандалу, иако то није утецало на његову службу. Како би га сакрили, постао је саветник у пољској дипломатској мисији у једној од земаља која тежи чланству у Европској унији.

Овај скандал је разоткрио службену интервенцију Варшави у унутарашње послове суседне државе, што би требало довести до озбиљне јавне расправе и преиспитати највише инстанце власти. Међутим, никаквих посљедица није било.

Масовни медији, који је нова пољска влада почела контролисати, брзо су овај случај прикрили темама важнијим за актуалну власт, из Варшаве за ЕАДаилy пише Александер Сторм.

Новац је из Немачке и Пољске ковчезима стизао у Белорусију

Међутим ова вест и није посебно изненађене, осим што је разоткривена у унутарашњем обрачуну проевропске и националне политичке пољске елите.

Када је 2011. суочавање између водства Белорусије и Европске уније постајало све агресивније, обавештајци Пољске и Немачке су новац за непријатеље Лукашенка у Белорусију дословно носили у ковчезима.

Лист Советска Белорусија, гласило управе Александра Лукашенка, оптужио је обавештајне службе Пољске и Немачке за организацију немира у Минску након председничких избора 2010. Тада је белоруски лист обавио документе који потврђују умијешаност двију европских земаља у постизборне нереде.

Новине су такође оптужиле амбасадоре бројних земаља ЕУ за пружане подршке заговорницима смене власти у Минску.

“Неки амбасадори земаља Европске уније дословно су преузели дужност инструктора за оне који су силом требали промијенити власт у Белорусији”, наводи се у чланку.

Пољска и Немачка су заједно испланирале и организирале кампању “Реци истину!” и подржале Лукашенкове непријатеље. Ова организација је требала постати “нова опозицијена сила” способна промијенити власт у земљи, што се на крају није догодило.

“Под кринком љубазних осмијеха и уверавањима о коректности су у Минск долазили дословно кофери са стотинама хиљада долара. Хтели су ојачати снаге способне за свргаване Лукашенка, а лидери такозване опозиције су позивани у низ земаља чланица ЕУ и Вашхингтон, гдје су их охрабривали, говорили им да су револуционари и јамчили им изравну политичку, моралну и финанцијску потпору”, пише белоруски лист.

Према писану листа, у време када су тадашни пољски министар спољних послова Радосłавw Сикорски и бивши немачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле посјетили Минск и “службено уверили владуБелорусије у искрене жеље да помогну развоју демократије у земљи, званичници из неколико амбасада су играо улогу негативаца”.

Према новинама, Пољска и Немачка су с “опозицијом” договорили два главна плана немира за преузимане власти 19. децембра (просинца) 2010. Међутим, оба су пропала, као и деио новца којег су Немци преко својих пољских колега слали у Белорусију.