ЛАЗАНСКИ: „Сукоб Америке и Русије у Србији“

24

Американци су пустили у јавност „понуду“ да би они могли да посете центар у Нишу, а да Руси дођу у „Бондстил“, како би подметнули идеју да су и једно и друго војне базе, сматрају саговорници.

Саветник бившег потпредседника САД Џозефа Бајдена, Мајкл Карпентер изјавио је да је сасвим у реду да амерички представници „вирну“ у центар у Нишу, и да не верује да ће тамо пронаћи нешто проблематично, али да исто тако Руси могу да дођу у „Бондстил“ и да, такође, неће наћи ништа занимљиво.

Зашто амерички званичник поново покушава да упореди неупоредиво, шта је функција ове погрешне паралеле у овом тренутку и шта суштински САД овим поручују Русији, али и Србији? Може ли, ипак, доћи до „размене гостију“?

Војни коментатор „Политике“ и сарадник „Спутњика“ Мирослав Лазански подсећа да су Американци недавно посетили Ниш. Он сматра да је изјава америчког званичника заправо још један покушај Американаца да од хуманитарног центра „направе“ војну базу. То је немогуће поредити, јер „Бондстил“ је чиста војна база, а хуманитарни центар у Нишу чак нема ни ограду. Они овим желе да доведу у заблуду и нашу јавност, каже Лазански за „Спутњик“.

„Ова прича је покушај спиновања како је то једнако — ето, ми отварамо ’Бондстил‘, а ви нама отворите Ниш. Па били сте, господо Американци, у Нишу, видели сте све што је требало да видите, све вам је показано. Ово је један врло суптилан спин који је пуштен да би се народ навукао на ту причу, ето, руска је војна база у Нишу, а ево и ’Бондстила‘. Није то исто“, каже Лазански.

Директорка Центра за проучавање савремене балканске кризе Јелена Гускова подсећа да Русија нема војну базу на Балкану и да досад није имала такве аспирације. Треба размишљати о циљу овакве изјаве америчког званичника, али не треба заборавити да је можда у суштини ове реторике страх, каже Гускова за Спутњик.

„Мислим да се овде ради о притисцима из САД, јер се они плаше да хуманитарни центар може да прерасте у војну базу. Али Американци очигледно полазе од себе и сопствене праксе. Русија се не бави таквим лукавствима. Ако Москва каже да је то база Министарства за ванредне ситуације, то је тако, и тако ће остати. Уколико би Русија желела да изгради војне базе, она ће то отворено рећи и неће тражити дозволу од САД“, каже Гускова.

Она такође сматра да се у овом случају пореди неупоредиво, јер „Бондстил“ јесте права војна база. „То место има и своју војну болницу, писту, постоје тенкодроми, све што је потребно војсци, а не хуманитарним радницима“, каже Гускова.

„Све наведено иде у прилог томе да је ’Бондстил‘ изграђен како би америчке снаге тамо дуго остале, и очигледно са јасним војним циљевима. У центру у Нишу се налази мали одред руских хуманитараца, а у ’Бондстилу‘ америчка војска. Зато, ако Американци желе да поново посете Центар, мислим да Руси не би имали ништа против, јер они тамо ништа не скривају и не баве се ’закулисним радњама‘“, каже Гускова.

Она додаје да је друга ствар што српска влада одуговлачи са потписивањем правних докумената који би регулисали присуство ове базе у Нишу, односно дипломатски статус запослених.

Америчка политика двоструких аршина и права јачег демонстрирана је и у делу изјаве Карпертнера о руском присуству на Балкану, које је, према његовим речима, „сасвим нормално и савршено прихватљиво“. Међутим, „руске власти, а нарочито обавештајна служба, покушавају да шире утицај на регион“, каже овај званичник и подсећа на дешавања у Црној Гори током изборног дана, алудирајући на учешће Русије у такозваном државном удару.

Мирослав Лазански сматра да реакције на овакве тврдње изостају јер Србија не жели да буде полигон, место где ће се Американци и Руси свађати. Не у Србији и не преко Србије, а изјаве о наводном мешању Русије у покушај државног удара у Црној Гори су „сељачке приче“, које није вредно коментарисати. „Да ли је руско присуство на Балкану легално? Па наравно да јесте“, каже саговорник.

„Хајде да поставимо питање да ли је утицај Америке и његово ширење нешто што је прихватљиво, а ширење утицаја Русије није. Значи, Америка има право да има утицај на Балкану, а Русија нема. Па, извините, по којем то праву. Оно што ми настојимо као Србија јесте да се макнемо испод њиховог сукоба и да не будемо место где ће они ударати једни на друге, а ми да страдамо. Морамо да водимо врло пажљиво политику“, објашњава саговорник.

Он додаје да бисмо, ако бисмо хтели апотекарски да вагамо, видели да Америка има десет пута веће могућности, пре свега кроз утицај медија. „Имају неколико новина које су у рукама западног капитала, неколико телевизија које су у рукама западног капитала, а нико Американцима не каже — ви имате ово, а ми само ово“, подсећа Лазански.

„Чак и ако гледате кроз број војних активности са НАТО-ом и са Русијом, видећете да је диспропорција присутна. Са Американцима и НАТО-ом има много више војних вежби него са руском страном. Дакле, Американцима једноставно смета било каква врста руске присутности овде. Следећа је степеница да нам броје сусрете попова, представника Руске и Српске православне цркве. И то ће вероватно једног дана да им смета“, закључује Лазански.

Представници америчке амбасаде посетили су летос, на позив домаћина, Руско-српски хуманитарни центар и после три дана се огласили реченицом да „нису видели ништа што указује на то да Русима у Нишу треба дипломатски статус“.

Стављајући себе у надређени положај, заборавили су да кажу да базу Хуманитарног центра није посетио хуманитарни радник, већ помоћник америчког војног изасланика, који је у њему могао да види и сними — баш све.

 • Т. Горски

  А ко је то америчким говнима дао право да одређују ко ће у Србији имати дупломатски статус???
  Е да је онако како није, истог тренутка би смрдина диобила „шутани пасош“ и правац одакле је дошао (изашао).

  • Ћирко

   Ко им је дао то право? Па Вучић, роде!:))

  • Т. Горски

   Ma не ради се ту о „праву“ имам и ЈА „право“ да управљам космичким бродом, али нисам способан за то, наравно „ако се другачије не нареди“.

   Па ови су гори од партизана.

   Партизани су каже постављали отреситије и поштеније људу за судије, но они су морали јер нису имали кога другог, па их могу донекле разумјети, но шта је ово сад ?

   Е рекао бих ништа друго него додворавање женском бирачком тијелу „јао гавране како ти имаш лијеп глас“.
   Јао даме како сте ви „способне“ (кад можете бити генерал зашто не бисте могле и све остало).
   А „Бог“ није рекао тако, Бог рече, свако има своју улогу и узалудни су покушаји да неко од мушкарца направи жену и обрнуто.

   „Вучић“ није Бог, а ја се бојим да је смрад захватио мало шире подручје.
   (Видјећемо какав је тај ГЕНЕРАЛ-штаб).

  • Ћирко

   Ти би, Горски, боље управљао космичким бродом него Вучић државом. Сигуран сам!

  • Т. Горски

   Надам се да он ипак има тим са којим то ради и да нису баш сви будале у том тиму и да нису огрезли у криминалу.
   Има ваљда неко ко је у стању рећи, „предсједниче то није добро“ и то образложити.

   Поздрав!

  • Ћирко

   Нема! Све такве је разјурио.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Немаш право да управљаш космичким бродом пандур, ниси прошао обуку и немаш положен возачки испит! „…наравно ако се другачије не нареди…???“
   Кад мало боље размислим, из твога незналачког лупетања и непознавања правила сигурности саобраћаја, сумњам да си завршио и онај шестомесечни курц за пандуре непосредно пре рата.
   Биће да си се шверцовао у рату као пандур само да би избегао линију и да би пљачкао борце када дођу са фронта кући и породици…

  • Т. Горски

   O креле, па ниси ме „блокирао“.

   Па да, навикао си да те с времена на вријема мало карам па бих ти недостајао.

   Морам ти нешто искрено признати,
   кад сам те „први путо чуо“ мислио сам да си само један од љутитих коментатора који има мало „оштрији“ језик но сада видим да си прилично подао и спреман на ниске ударце који не доликују честитом човјеку.

   Мислим да си само једна ојађена и примитивна будалетина и заиста не вриједиш пишљива боба.
   Тебе није угодно ни у пролазу сресити !

   Под хитно ме бликирај или ћу почети стварно да те „карам“.

  • Т. Горски

   Не вјерујем да би и Вучић то трпио.

   Ја се покушавам ставити у његову позицију и полазим од тога да рецимо и он има исти однос према овоме као и ја (да извинеш на изразу одмах би им јебао мајку, такав је мој однос).
   Као паметан човјек, сазвао бих савјетнике и консултовао се са њима о томе шта и како поступити а они ми кажу: „немој предсједниче то би нам у овом трнутку нанијело грдну штету и направило проблеме у рјешавању проблема на „неком другом“ пољу.
   Ја се мало охладим и морам „прогутати“ и Ћирка и Т. Горског који ће ме критиковати „до коске“ због моје бескрвности и попустљивости.

   Превелика сила нас је притисла пријатељу, ако им дозволимо да пређу „црвену линију“ потпуно ће нас уништити.
   Ако мислиш да је начин да им се супротставимо тако што ћемо „јуришати“ на наше властите институције онда мислим да гришиш.

   Вјерујем да морамо имати искоординисане потезе са онима у свијету који су нам пријатељи и који нам могу помоћи тако што ће нас у погодном тренутку растеретити овога што су нам „западни савезници“ натоварили и знам да те проблеме није баш лако ријешити јер не постоји чаробни штапић за то.

  • Ћирко

   Полазиш од претпоставке да Вучић размишља као нормалан човек и као Председник који води и брине о држави. Грешка.

  • Marinos Ricudis

   Iza profila @ngoinformormer2 se kriju
   Predsednica
   Sonja Biserko

   Potpredsednica
   Seška Stanojlović

   Izvršni direktor
   Izabela Kisić

   Članovi saveta
   Latinka Perović
   Branimir Stojanović
   Safeta Biševac
   Fahri Musliju
   Draga Božinović
   Srđan Barišić

   Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
   Kneza Miloša 4
   11000 Beograd
   Srbija
   telefoni su:
   011 33 49 170
   011 33 49 167
   —————–

   http://www.helsinki.org.rs/serbian/index_s.html

  • Ћирко

   То значи да су против нас подигли оне најгоре. Добро је, респектују нас.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Мислиш најбоље?
   Посматрај из перспективе непријатеља и пре ћеш добити рат..:)))

  • Ћирко

   Свакако да су по нељудскости, изопачености и конвертитству „најбољи“, слажем се.:))

  • zoran

   verovatno je tako

  • моћни Ђоле Јанговић

   Шеста флота роде.
   Фантоми и Томахавци роде. Коме шта Вучић може да да?
   Па тај више ни сопственој жени није у стању да да сопствену патку!

  • Ћирко

   Читао си Таблоид? Фино штиво, поготаво део где светска дипломатија пере руке асепсолом после руковања са „најлепшим“.:))

  • E. Lirsch

   oni „parvo“ uzimaju sami ali im se nimko ne suprotstavlja niti priuza otpor. Dok mogu tako arde.

  • Т. Горски

   Ја сам за то да одаберемо најбољу стратегију за супротстављање овим криминалцима.
   Мислим да можемо много тога научити од Кинеза.

   Они све раде без велике буке и галаме а све ураде баш онако како је за њих најбоље.
   Поздрав !

 • Pravedni Srbin

  Meni bivši kolega koji ima familiju na Kosovu i to baš blizu Bonstila,kaže da ona faktički više i ne postoji i da ima najmanji broj Amerikanaca.većina opreme i pokretnih sklopova baze je rasformirano i sklopljeno…E sad ko ovde laže!?

  • DIKI

   Sada je uglavnom tranzit droge avionima, bude i helikopter ali samo ako mora. Uvežbano u “Zlatnom trouglu“. Milijarde se vrte, a CIA i ostali najviše koriste crne fondove, kako za operacije tako i za lično bogaćenje. Vojni avioni se ne pretresaju, naročito kada ide “roba“. umešani svi do jednog, ali zna se kome ide kajmak.

  • E. Lirsch

   Saudijski princevi sve sa avionima transportuju drogu. Privatni avioni…

  • Pravedni Srbin

   Umešani i naši i to samo tako.Kada su jurili našeg kriminalca iz Novog Sada, oko šverca oružija i droge,gonila ga policija na Kosovu dok je bio u poseti,on se (još pre neku godinu je to bilo) sakrio – pobegaou bazu Bonstil i ovi nisu hteli da ga predaju organima gonjenja!

 • samo war