Прочитај ми чланак

ЕВРОЛИГА – КАКАВ МЕЧ: Звезда усред Мадрида тројкама растурила и победила Реал!

0

Кошаркаши Црвене звезде направили су огроман подвиг на гостовању Реалу и славили су са 87:83 (19:24, 27:15, 21:19, 20:25) у 10. колу Евролиге.

Тражили су црвено-бели излаз из серије од пет узастопних евролигашких пораза, али тешко да су и највећи оптимисти очекивали да би то могло да се деси у Мадриду, на гостовању великом краљевском клубу.

Фото: euroleague.net

Да би дошли до великог тријумфа кошаркаши Звезде су морали да надмаше себе и да иду преко свог максимума… Баш су то и урадили и дошли су до највећег тријумфа ове сезоне. Било је то велико изненађење у режији црвено-белих.

До чуда су изабраници Душана Алимпијевића дошли разноврсном и распуцаном игром, решетао је Џејмс Фелдин, Перо Антић је делио кошаркашке лекције, док су Милко Бјелица и Тејлор Рочести погађали баш онда када је то било најпотребније.

Тренутак одлуке се десио седам секунди пре краја, када је Перо Антић после сјајне финте погодио кључну тројку за изненађење у Мадриду.

Евролига, 10. коло:

четвртак:
Химки – Бамберг 82:73
Ефес – Армани 73:68
Макаби – Жалгирис 81:74
Басконија – Фенербахче 69:83
Валенсија – Олимпијакос 64:72

петак:
ЦСКА – Барселона 92:78
ПАО – Уникаха 82:71
Реал М. – Ц. Звезда 83:87

Најбољи у редовима Звезде били су баш Рочести (18) и Бјелица (16), на другој страни се истакао Лука Дончић са 20 поена. Додуше, било би неправедно запоставити и остале творце мадридског чуда, поготово Дејана Давидовца, који је мирно решавао тешке ситуације када се меч ломио.

Генерално гледано, Звезда је од почетка заиграла као у трансу и вероватно је имала најбоље полувремен од почетка сезоне. Одбрана је од старта коначно била на потребном нивоу, много добрих ствари су приказали црвено-бели, и то у Мадриду.

Додуше, било је проблема када се разиграо Лука Дончић у финишу првог полувремена, али сем тих празних неколико минута, све је било на врхунском нивоу, довољно да се црвено-бели већ на почетку приближе чуду.

Потребна је била агресивнија, борбенија игра него што је то био случај у претходним мечевима, а Звезда је за мање од четири минута изашла из бонуса. Са друге стране Реал није направио ниједан фаул до уласка Давидовца, који је опет оправдао поверење тренера Алимпијевића уношењем енергије.

Мадриђани су кренули са талентованим, 20-годишњим Шпанцем Сантијем Јустом, који је после непуних пет минута место уступио Дончићу због три фаула. Управо је европски шампион са Словенијом био неко од кога је све зависило. Иако су гости играли без страха, када је Дончић био на паркету, имали су мало решења.

А екипа у којој са клупе улазе Руди Фернандез, Фелипе Рејес или Џејси Керол, у каквој год да је форми, и поред четири пораза на последњих пет утакмица Евролиге, захтева максималан приступ свих 40 минута. Буквално не дозвољава ни секунд опуштања или непажње.

Дончић је уласком потпуно повезао редове „краљевића“, у уводној деоници дошао до 12 поена и био најзаслужнији што је Реал био у предност. Звезда је тројакама држала корак и шутнула их је чак 16 за непуних 14 минута… Међутим, прави приступ у дефанзиви и расположени носиоци на другом крају терена омогућили су Звезди да на предах оде са плус пет – 39:44.

Зато је кључан био баш почетак другог полувремена, који је могао да да одговор има ли Звезда снаге да направи мадридско чудо. А српски и регионални шампион је у уводним минутима треће четвртине био сјајан.

Сипала је Звезда из свих позиција, Џејмс Фелдин је погодио два далекометна хица, Перо Антић је продавао финте са баскета Мадриђанима, а када је било неопходно, Милко Бјелица би погодио тако значајан шут.

Када се на то надовеже лоша игра „краљевића“, онда и не чуди што су црвено-бели средином треће четвртине имали нестварних плус 13 (60:47). Покушао је Реал да истопи ту предност, уздао се у Дончића, но изабраници Душана Алимпијевића се нису повлачили, па су у одлучујућих 10 минута ушли са предношћу од седам поена.

Како је само последња четвртина била дуга за кошаркаше Звезде. Скупили су одбрану играчи Реала и мало по мало су топили предност. Пробудио се Руди Фернандез, који је довео Мадриђане на минус један.

Тада се очекивао пад Звезде, али се десило нешто сасвим супротно. Немања Дангубић се осмелио и са две тројке у кључним моментима поново је одвео свој тим на седам поена предности, после чега Реал више није могао да се врати.

Додуше, јесте Реал поново пришао, но тада је Душан Алимпијевић повукао веома храбар потез. Када се резултат ломио, у игру је ушао Дејан Давидовац и довео је до очаја чуваре. Нису могли да га зауставе, па је млади бек са линије слободних бацања мирно привео меч крају.

Ипак, тачку на меч је ставио Перо Антић тројком седам секунди пре краја.

На тај начин је српски шампион потпуно неочекивано, али сасвим заслужено дошао до чудесне победе, која ће му дати неопходно самопоуздање пред наредне изазове.