„ЧЕЛИЧНА ПЕСНИЦА“ — ко је нови командант руске авијације

12

Нови командант Ваздушно-космичких снага (ВКС) Русије је генерал-пуковник Сергеј Суровикин. Реч је о официру који је прошао „сито и решето“ у борби против тероризма у Авганистану и Чеченији, а верује се да је ново место добио због заслуга у Сирији.

Занимљиво је да је он први командант ВКС који нема искуства са авијацијом, први пут у историји руске, чак и совјетске војске, један „пешадинац“ је постављен на чело ваздухопловства. Под његовом командом су сада не само ваздухопловне снаге земље, већ и ПВО, космичка и противракетне одбрана Русије. 

© Sputnik/ Виталий Аньков

Педесетједногодишњи Суровикин је од марта ове године био на челу руских трупа у Сирији, а за то време сиријска војска је уз подршку руских снага успела да спроведе низ стратешких операција, стави под контролу већи део територије земље, главне транспортне комуникације, нафтна поља, итд.

Руски медији подсећају да су управо под командом Суровикина руске трупе у Сирији, у сарадњи са сиријским оружаним снагама, постигле максималан успех у борби против међународног тероризма, готово у потпуности уништавајући њихово упориште у тој арапској републици.

Указ о именовању генерала Суровикина на место команданта ВКС Русије није објављен на званичном сајту Кремља, али је ту вест пласирала „Красна звезда“, која тврди да је указ потписан 22. новембра. С обзиром на то да је реч о гласилу Министарства одбране Русије нико не сумња у веродостојност информације.

„Онај ко пажљиво прати процес модернизације Оружаних снага Руске Федерације, требало би да се сећа каква је бука настала када су се почетком деведесетих година прошлог века објединили Ратно ваздухопловство и ПВО. Тада су постојале тензије међу највишим војним званичницима и официрима. И та ситуација се поновила 2015. године, када је настао нови род војске — Ваздушно-космичке снаге, које су објединиле Војно-ваздухопловне снага и снаге Ваздушно-космичке одбране. Након те реформе, војни руководиоци су такође започели борбу за лидерство. Све то није потребно Кремљу, Министарству одбране и Генералштабу. Било је одлучено да се с тим заврши и да се за команданта именује човек ’са стране‘, а за његове заменике представници ’авијације‘ и ’космонаута‘, иначе велики професионалци“, каже за Спутњик Виктор Баранец, војни коментатор дневника „Комсомољскаја правда“.

Генерал Суровикин иза себе има огромно искуство. Ратовао је у Авганистану и Чеченији. Три пута је рањаван. Командовао је водом, четом, батаљоном, пуком, дивизијом, армијом. Био је начелник штаба, командант војног округа и начелник Главне оперативне управе Генералштаба.

Док је био командант Источног војног округа активно се бавио стварањем војне инфраструктуре на Курилским острвима и на Арктику.

У војним круговима Суровикина описују као човека „тешког карактера“ и принципијелног команданта, који без оклевања брани своју тачку гледишта. Верује се да је такав његов карактер формиран током службе у Авганистану и Чеченији.

Војни експерти га називају „челичном песницом“ руске армије и „великим командантом“. Аналитичари су сигурни да му руковођење новим родом војске неће представљати проблем, с обзиром на његове организаторске способности и богато искуство које има, укључујући и оно сиријско.

„Суровикина су и послали у Сирију са циљем да стекне искуство у руковођењу ВКС и показао се веома добрим у томе. Он има челични карактер и велике организаторске способности, у стању је да оствари све циљеве, а управо таква ’челична песница‘ је и потребна ВКС за решавање задатака који се пред њих стављају. Он има тежак карактер, официри га различито оцењују, али већина говори да је он командант ’са великим К‘. Наравно, велику улогу у постављању Суровикина на чело ВКС су имали и детаљи из његове биографије и одлуке које је доносио у екстремним ситуацијама. Познато је, на пример, да је он 1989. године, за време војних вежби, утрчао у запаљено борбено возило и одвезао га даље од групе војника која се ту налазила. Да он то није урадио, возило би експлодирало, а сви војници би страдали. Тешке одлуке Суровикин је доносио и током нереда и сукоба у Москви 1991. године“, наводи Баранец.

Суровикин је командовао колоном борбених возила, коју су блокирали протестанти током покушаја државног удара против перестројке Михаила Горбачова, тзв. Августовског пуча у Москви 1991. године. Током сукоба демонстраната и безбедносних снага три особе су погинуле, а једно оклопно возило је запаљено. Ниједан војник није страдао, али је Суровикин после тога био ухапшен. Московско тужилаштво је у децембру исте године обуставило кривични поступак против њега и других војника „због недостатка доказа о кривичном делу“. У документима истраге је писало да су „припадници батаљона у тешкој ситуацији показали истрајност и храброст и да нису дозволили одузимање оружја и муниције, војне опреме“, а такође се додаје и да су „својом реакцијом спречили нове могуће жртве међу војском и цивилима“. Према сећањима учесника догађаја, наредбу за ослобађање капетана Суровикина лично је дао нови председник Руске Федерације Борис Јељцин.

Суровикин ће на месту команданта ВКС Русије заменити генерал-пуковника Виктора Бондарјова, који прелази на нову дужност — у Савет Федерације. Раније је саопштено да се Бондарјов може наћи на челу Комитета Горњег дома за одбрану и безбедност.

Војни експерти истичу да је Суровикин добија „изузетно наслеђе“. У последњих пет година дошло је до драстичног јачања борбене моћи ВКС, интензивирана је борбена обука, добијено је на стотине нових борбених авиона и хеликоптера, а огромно искуство је стечено и током антитерористичке операције у Сирији.

 • berislav

  Treba nam takav pod hitno u Srbiji!!! I to jedna „čelična metla“ koja će pobrisati sve proameričke lobiste i špijune u vladi Srbije i šire!!!

 • ngoinformer2

  Kuburović i Kalavera o Poglavlju 23

  Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa direktorkom Direktorata za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju Henovevom Ruiz Kalaverom, sa kojom je razgovarala o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 i daljem putu Srbije ka Evropskoj uniji, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

  Kako je navedeno, Kuburović je ukazala da je Ministarstvo pravde glavni koordinator za sprovođenje Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23, ali da ispunjenje aktivnosti koje taj Plan predviđa, zavisi od 49 institucija, koje su njime obuhvaćene, te da Akcioni plan jasno definiše koju meru i u kojem roku svaka od tih institucija treba da realizuje.

  Govoreći o daljem napretku Srbije ka punopravnom članstvu u EU, Kuburović i Kalavera su se saglasile da poglavlja 23 i 24 predstavljaju najveće izazove, pred čijom se implementacijom akcionih planova očekuje najveći rad i posvećenost.

  • Simerijanac

   Који си ти од ових, олошу : http://www.americkiizbori2016.rs/projektni-tim/

  • Miodrag Micko Nojic

   Uzas !!! Fakultet politickih nauka,je postao Americka agentura, polako ali sigurno klizimo u ambis….Postoje li bilo kakve patriotske snage ,koje mogu to da sprece ? Ovo jje sramota svih nas.

  • Simerijanac

   Скоро двије године су на овом порталу са својим провокативним копијама и покојим глупим коментаром глумећ некаквог Чеха.

   Скоро су проваљени, утишали се неколико дана и ево их опет. Вјероватно су плаћени а ја желим да тај новац утроше на лијекове против неизљечивих болести. Чисто да се гамад више не размножава и зарад позитивне селекције код Срба.

  • Marinos Ricudis

   Greska nije FPN oni su banovani
   Iza profila @ngoinformormer2 se kriju
   Predsednica
   Sonja Biserko

   Potpredsednica
   Seška Stanojlović

   Izvršni direktor
   Izabela Kisić

   Članovi saveta
   Latinka Perović
   Branimir Stojanović
   Safeta Biševac
   Fahri Musliju
   Draga Božinović
   Srđan Barišić

   Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
   Kneza Miloša 4
   11000 Beograd
   Srbija
   telefoni su:
   011 33 49 170
   011 33 49 167
   ————–

   http://www.helsinki.org.rs/serbian/index_s.html

  • Marinos Ricudis

   Greska ovo nije FPN oni su banovani, bar za sada.

   Iza profila @ngoinformormer2 se kriju
   Predsednica
   Sonja Biserko

   Potpredsednica
   Seška Stanojlović

   Izvršni direktor
   Izabela Kisić

   Članovi saveta
   Latinka Perović
   Branimir Stojanović
   Safeta Biševac
   Fahri Musliju
   Draga Božinović
   Srđan Barišić

   Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
   Kneza Miloša 4
   11000 Beograd
   Srbija
   telefoni su:
   011 33 49 170
   011 33 49 167
   ———–

   http://www.helsinki.org.rs/serbian/index_s.html

  • Simerijanac

   Има и балилука и усташлука.
   Никакво чудо, брат соње бисерко ( намјерно малим словима) је погинуо у усташама негдје у Лици, 1992. године.

  • Сербо Макеридов

   Нас Србе не интересује шта један ЕУ пропагатор пише о некаквим поглављима, ниједно поглавље нас не интересује па тако ни то поглавље 23 а камоли 24, нама то не представља ама баш никакав изазов, нас Србе тренутно највише занима докле се стигло са истрагом у вези убиства новинарке Дафне Каруанe Галициe која је повела истрагу „Панама папира“ којом је откривена корупција на Малти, али и корупцијски скандали широм света и умешаност политичара и високих званичника у офшор пословања? Ко ће у том рају правде и закона одговарати за то што је ова храбра жена и надасве професионална новинарка дигнута експлозивом у ваздух испред свога стана у Бриселу, убијена на најмучкији начин којим се подписују све тајне службе и мафије широм света?

  • Marinos Ricudis

   Iza profila @ngoinformormer2 se kriju
   Predsednica
   Sonja Biserko

   Potpredsednica
   Seška Stanojlović

   Izvršni direktor
   Izabela Kisić

   Članovi saveta
   Latinka Perović
   Branimir Stojanović
   Safeta Biševac
   Fahri Musliju
   Draga Božinović
   Srđan Barišić

   Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
   Kneza Miloša 4
   11000 Beograd
   Srbija
   telefoni su:
   011 33 49 170
   011 33 49 167
   ————–

   http://www.helsinki.org.rs/serbian/index_s.html

  • Miodrag Micko Nojic

   A sta to nas interesuje,iskreno nam se J..e za bilo kakva poglavlja i narocito za celokupnu EU. I ko je ta Nela Kuburovic, kad niko od ozbiljnih pravnika nije cuo za nju. Na to mesto je dosla iskljucivo po partijskoj liniji,pa nek ide sa svojom partijim u EU, mi necemo.

  • Marinos Ricudis

   Iza profila @ngoinformormer2 se kriju
   Predsednica
   Sonja Biserko

   Potpredsednica
   Seška Stanojlović

   Izvršni direktor
   Izabela Kisić

   Članovi saveta
   Latinka Perović
   Branimir Stojanović
   Safeta Biševac
   Fahri Musliju
   Draga Božinović
   Srđan Barišić

   Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
   Kneza Miloša 4
   11000 Beograd
   Srbija
   telefoni su:
   011 33 49 170
   011 33 49 167
   ————-

   http://www.helsinki.org.rs/serbian/index_s.html