Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ: Сарадња са Русијом је предуслов за решавање ситуације на КиМ!

0

У организацији америчког лобистичког удружења Атлантски савет у Вашингтону је одржана међународна конференција на којој је представљена нова америчка стратегија за Балкан и Србију. Она доноси неколико кључних изазова за нашу државу.

У организацији америчког лобистичког удружења Атлантски савет у Вашингтону је одржана међународна конференција на којој је представљена нова америчка стратегија за Балкан и Србију. Она доноси неколико кључних изазова за нашу државу.

Документ нове стратегије Атлантског савета САД је први и веома значајан корак у лобирању одговарајућих одлука Конгреса и Сената САД о расподели буџетских средстава за америчко војно присуство на Косову и Метохији и на Балкану у целини. За Србију је то директна претња по националну безбедност земље и положај српског народа у региону, који је на свом примеру искусио све страхоте агресије САД и НАТО пакта.

Други моменат, који треба напоменути је чињеница да су Американци отворено изразили своје амбиције да преузму на себе посредничку улогу у дијалогу између Београда и Приштине. Овај политички покушај да се под притиском САД наметну интереси косовских Албанаца, а не штету српског народа, за Србију је потпуно неприхватљив.

Посебно, као трећу тачку притисака на Србију треба поменути захтеве Американаца, да се Србија дистанцира од Русије, што је за велику већину грађана Србије увредљиво и понижавајуће.

Наведене претње и изазови пред Србијом позивају нас да мобилишемо сопствене напоре и усмеримо их на стварање адекватних и ефикасних контрамера у војној и политичкој области.

Сигуран сам да ћемо заједно са нашим савезницима, пре свега Руском Федерацијом, наћи најбоље решење за стварање војно-техничке сарадње која је сада неопходан предуслов за решавање српског питања на КиМ, мир и стабилност Србије и целог региона.

У политичкој сфери за решавање ситуације на КиМ такође су потребни нови формати уз учешће Русије као глобалне силе, заједно са нашим европским и регионалним партнерима.

Нови изазови из Вашингтона треба да подстакну српско друштво, политичке актере, стручњаке, али и целокупну јавност, на широку дискусију у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, али и са нашим међународним партнерима у тражењу прихватљивих решења, базираних на узајамном разумевању и поштовању.

Председник Заветника

Стефан Стаменковски