НОВИ УСЛОВИ ЗА БУДУЋЕ СРПСКЕ ПЕНЗИОНЕРКЕ: Даме ће у пензију ићи по овим правилима

0

Још само месец дана жене у Србији могу у пензију са 61,5 година живота

БЕОГРАД – За само месец дана, тачније од 1. јануара 2018. године, почињу да важе нова правила за одлазак у пензију. Да би напустиле радно место све припаднице лепшег пола мораће да имају 62 године живота и најмање 15 година радног стажа.

То су услови за старосну, док се услов за превремену старосну пензију за жене осигуранике у 2018. години подиже на 56 година и четири месеца живота и 38 година стажа осигурања, пишу Новости.

Они који желе да остваре право на пензију по условима из 2017. године, требало би да раскину радни однос и поднесу захтев у овој години. Подношење захтева 1. јануара и касније подразумева примену услова који важи у тој години.

Како о бјашњавају у ПИО фонду, у случају мушкараца услов за старосну пензију остаје исти, 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, док ће за остваривање права на превремену у 2018. години бити потребно 57 година живота и 40 година стажа осигурања.

– У случају превремене старосне пензије, чек се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију – кажу у ПИО.

– Године живота као услов за осигуранике жене ће се увећавати до 2032. године када ће услови за жене и мушкарце бити изједначени на 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Услови за превремену старосну пензију се подижу до 2024. године, када ће такође бити изједначени за жене и мушкарце и биће 60 живота и 40 година стажа
осигурања.

Корисници и осигураници се о условима за остваривање права на пензију могу детаљније информисати на сајту фонда www.pio.rs у одељку права/остваривање права.