ЧУВЕНИ ИСТОРИЧАР О ЂОРЂУ КАРАЂОРЂЕВИЋУ: Ово је истина о његовом лудилу…

17

Трибина "Принц Ђорђе Карађорђевић - сенка над Србијом" одржана је на Дан републике у Културном центра Новог Сада, и неколико стотина заинтересованих дошло је да чује предавање историчара Милована Балабана.

Контроверзни принц Ђорђе Карађорђевиће (1887-1972), кога у серији Драгана Бјелогрлића тумачи Жарко Лаушевић, био је трну у оку тадашњих политичара.


„О њему се мало знало. Најпре су о њему ћутали сами Карађорђевићи, а потом је у комунистичком периоду опало интересовање за краљевску породицу“, речи су којима је Балабан започео предавање.
Аутор трибине је, затим, додао да је често агресивно понашање принца Ђорђа доводило до тога да се под притиском појединих политичких и дворских кругова, али и пропаганде која је долазила из домаће и аустријске штампе, одрекао престола 1909. године у корист свог брата Александра, будућег краља Југославије.

Различита су, притом, мишљења о томе колико је притисак на њега био оправдан и колико је принц истински демонстрирао својим понашањем неспособност да преузме престо. Називали су га чак и фашистом, мада је међу првима увидео опасност од надолазећег фашизма.

Нетипично понашање (изливи беса, вређања домаћих и страних високих личности ),у неким тренуцима и склоност ка физичким обрачунима,а патио је и од маније гоњења. Све то било је карактеристично за принца још од његове младости. Оно је нарочито почело да се испољава у годинама Првог светског рата, а кулминирало је у периоду од 1922. до 1925. године. Дијагнозу да је душевни болесник потписали су у то време еминентни психијатри Србије.“

Са друге стране, како је даље објаснио Балабан, красила га је у појединим тренуцима огромна храброст, те је подсећао на наше древне јунаке. То се могло видети у ситуацијама када је све врило у Србији 1908. године пошто је Аустро – Угарска анектирала Босну и Херцеговину. Неретко, принц је показивао изузетну храброст на бојном пољу, нарочито у бици на Мачковом камену где је и рањен.
Колико су била велика очекивања од Ђорђа као престолонаследника и преувеличана поређења са Вождом Карађорђем чије је име носио, утицала на његову емотивну нестабилност и колико су огромне обавезе пред које је био као престолонаследник постављен биле узрок испољавања његовог “душевног несклада” ?

Принц Ђорђе се школовао у Паризу, а потом је упућен у Петроград у Војну академију када му је у једном тренутку и сам цар Николај Други посветио пажњу и похвалио целу Србију рекавши да му је драго да српски принц стиче војну вештину у Русији. Принц је са само 16 година већ видео и искусио пуно тога. После гашења династије Обреновић 1903. године у Мајском преврату, принц Ђорђе се са породицом враћа у Србију која тада има око 3,5 милиона становника. Постаје престолонаследник.

Краљ Петар, који је дуже време провео у иностранству, настојао је да за престо што пре оспособи Ђорђа и да се сам после тога повуче. Та Србија, оптерећена политичким интригама и завереницима, била је за краља разочарање. У таквом амбијенту понашање принца Ђорђа почело је да чуди Београђане на много начина па и тиме што је по калдрми јурцао брже од 10 км на час својим аутомобилом, тада јединим у држави. Такође, јахао је често ноћу свог коња и дружио се са аласима ,зајхваљујући математичару Михајлу Петровићу Аласу.

Заверенци су се плашили Ђорђа и његових могућих потеза када дође на власт, те је почело његово оспоравање, а спекулисало се и да је било покушаја да га отрују. Јануара 1907. одјекнула је бомба и принчева просторија била је потпуно срушена. То је био класичан атентат, али срећом, принц тада није био у тој просторији.

Повод за његово одрицање од престола била је анексиона криза. Пошто је окупирала БиХ 1878. године, Аустрија је сада под окриљем Немачке кренула да је анектира (присаједини) и да продре преко Рашке у Македонију те да изађе на Егејско море. То би потпуно економски одсекло Србију, осим тога БиХ је по начелу народности, сматрана српском државом па су се Срби побунили.

„На митингу, октобра 1908.године пред 20.000 људи ,што је петина тадашњег становништва Београда, најзапаљивији говор одржао је принц Ђорђе који је тада спалио аустријску заставу без обзира на савете да то не ради. Русија је давала сигнал да у том тренутку не може да ратује и да је констелација снага у Европи таква да Срби морају да се примире. То се и десило,политичари су то прихватили“, рекао је Балабан.

Како се доцније десио инцидент са послужитељем принца Ђорђа, Стеваном Колаковићем, који је под чудним околностима пао низ степенице и преминуо, краљ Петар је издао прокламацију у којој је писало да се принц Ђорђе, досадашњи престолонаследник, „нашао побуђен да на права и прерогативе престолонаследника поднесе абдикацију.“

Прокламацију је потписала цела влада на челу с председником Стојаном Новаковићем а страсти свих противника престолонаследника Ђорђа су – утихнуле.

 • Kodza Milos

  Ђорђе је био препрека на опортунистичком путу Александра Карађорђевића и зато је уклоњен. Александар Гробар је уцењивао оца Петра да ће изнети све прљаве детаље из његове умешаности у Мајски преврат, убиство 144 Обреновића у њему као и о његовом шуровању са Аустријом после чега се и сам Петар повукао и препустио диригентску палицу потоњем Гробару, такође германском заверенику из клана Хоенцолерна. Гробар је из истог клана узео и жену Марију. Марсејска обдукција по атентату показује слике великог истетовираног орла Хоенцолерна на његовим грудима.

  Мајски преврат је био вероватно први здружени злочиначки подухват западних сила против Србије и Српског народа јер су све имале исти циљ: Спречавање обнове Српског царства.

  Признавање Хрватске нације и потом југословенизација од стране Регента Гробара је начин на који је ово и спроведено, пошто је претходно исти послао у смрт један целокупан српски нараштај негован за време Обреновића кроз цео 19 век. Карађорђевићи су вероватно највећа пошаст која је икада снашла Србе.

  А ви само наставите истим темпом:
  Велики Гроз, јадни Гробари Карађорђевићи, и ништавни, трули, братоубилачки и порочни Немањићи, Лазаревићи, Бранковићи и Обреновићи. И немојте случајно да пишете о великим српским династијама од пре тога, па погазили бисте све црвене мараме.

  • ЏЕРОНИМО

   Koddža je ubio svog kuma Karađorđa. Predsedniku Sovjeta Petronijeviću kada se odlučivalo o sudbini Karađorđa, je rekao: „ti predloži da se Karađorđe ubije, a ja ću se tome kao usportiviti. A ti me tada slobodno ispsuj!“…

   -Ubio je i arhimandrita grigorija zato što je kritikovao njegov desporizam;
   -Ubio je i učitelja svoje ćerke jer se ona zaljubila u njega:
   -Kodžina žena Ljubica ubila njegovu ljubavnicu Petriju;
   -Vladao uz pomoć mita:1000 volova oduzetih od sirotinje je poslao sultanui:
   -u Senat birao samo pokorne i poslušne… itd

   I zato mu se ugasila i dinastija i familija tako da živih potomaka – nema.

  • Kodza Milos

   Знам, а све то си гледао у на комунистичкој ТВ у серији Вук Караџић. И тај ослободио Србију после четири века и то после слома Прв.срп.устанка, очистио Турке из земље и добио од света надимак Милош Велики. Писали по нешто о томе и титини уџбеници, нема шта. По њима је и Дража био немачки слуга. Ај укључи мозак, прочитај и неку књигу па да водимо сувисао разговор. Те будалаштине што си побројао не заслужују ама баш никакакав одговор.

  • ЏЕРОНИМО

   Naveo sam samo istorijske činjenice. Tačka!

  • Kodza Milos

   Тачка без речи тј извора. И Гребак Гребић.

  • grebak grebić

   СМРАДУ! Никад никоме ниси одговорио чињеницама. Све што изустиш је ноторна лаж и чиста ХРВАТСКА пропаганда. Сто пута смо ти рекли да смо одлично пратили Усташку пропаганду и у свим њиховим часописима као и дискусијама наилазили смо на ИДЕНТИЧАН НАЧИН као што је твој- пљување и блаћење те наше АПСОЛУТНО НАЈЧАСНИЈЕ ДИНАСТИЈЕ. Убијте се ви Хрватине да докажете супротно никада вам то неће успети, а још мање да тиме сперете и оправдате своје најгнусније злочине које је свет икада видео. Ни Броз, ни Ранковић, ни Павелић и НИКО И НИКАДА неће моћи поништити величине Карађорђевића, а најмање ви- хрватска ништавила. Џерономо (за чудо- твој саговорник) овог пута ти је набрајао половину гадости и злочина Обреновића (нека нам опрости Михајло па донекле и онај јадни Александар). Гади нам се да ти по стоти пут наводимо велика дела Карађорђевића које знају и птице на грани. И немој само ти учити људе да читају јер смо ти доказали да си само преписивач, а та ти тинтара ради само онолико колико Хрвати знају да те допингују.
   Дудуку, одакле извали да је „гробар“ признао Хрвате? Зар те они нису научили да постоје више од хиљаду година? Од силног лудила ти се то вероватно омакло.

  • Kodza Milos

   Грепко, јако ми је жао што сам те разјарио. Човече мењај лекара, твоје таблете не делују. Нисам сигуран како да ти помогнем, нисам из струке али сваки пут кад видим твоје коментаре некако ме ганеш, ипак си ти много тежи случај него што сам мислио. Стављам те на блок али не зато што се стално лепиш на моје коментаре ко брабоњак за симс неко зато што више немам срца да те читам. Поздрав и пробај са јачим електро-шоковима, мислим да нема шта да изгубиш. И молим те немој да се љутиш.

  • grebak grebić

   И још добио од народа име МИЛОШ ВЕЛИКИ!!! Добио по наређењу сопственом и од лизођониста. НИКАДА НИЈЕ ОН ОСЛОБОДИО СРБИЈУ већ отплаћивао своју милост код Турчина дебелим народним харачем који је он сакупљао од јадне раје. Пробуди се Коџовићу и не слушај Хрвате како да Србе учиш њихову историјуи и јављај се за нешто друго а не да се и на помен Карађорђевића помамиш као бесан ….. Наполеон рече да је тај Спартак већи од њега па се ви смрадови завуците у мишју рупу, а историју препустите правим историчарима.

  • ЏЕРОНИМО

   Miloš nije dobio nijednu značajniju bitku protiv Turaka. Drugi ustanak se završio pre nego je i počeo!

  • Михаило

   Зато што су козаци ушли у Париз па је руски Цар рекао султану – а сад фак оф

  • Аца Тодоровић

   Све се слажем осим да су Карађорђевићи највећа пошаст. Највећа пошаст су ипак комунисти, којима је „Гробар“ забранио деловање у Србији.
   Комуњаре су већа пошаст чак и од турака који су владали скоро 400 година.
   Нема сумње да су Карађорђевићеви потомци чинили грешке, али су прекасно схватили за кога раде. Да су Карађорђевићи били бољи и пре би били уклоњени као што су уклоњени Обреновићи и Романови.
   Они који су уклонили Обреновиће и Романове, управљали су и Србијом. Ништа Европа није била боља према СРбији пре 100 година, него што је данас.

  • Kodza Milos

   Добро Ацо, то је твоје мишљење. Ја бих рекао да је комунизам чињенично у сваком погледу био последица злочина Карађорђевића над Србима. Сад вагати снагу зла и није баш захвално. Комунисти су у многим стварима били бескрупулознији од Карађорђевића али су по многим били далеко блажи према народу него Карађорђевићи.

  • grebak grebić

   Познајеш комунизам – БРАВО! Нећемо незналици да држимо предавање од настанка идеје о комунизму од Сен Симона, Маркса, Енгелса, Лењина, Маоа…………..до Стаљина, Амброза, Чаушескуа,Троцкога……….. Ранковића, Ђиласа, Кардеља, Моше Пијаде….. Знаш ли јадниче да су Карађорђевићи преживели све српске голготе са својим народом борећи се од устанка у Босни и Херцеговини преко Колубаре, Албаније, Солуна, Кајмакчалана…… Знаш ли да су ослободили СВЕ СРБЕ и остале словенске народе на Балкану. Тако су Срби уместо робова постали газде што је иритирало ВАС КРВАТИНЕ. То је била највећа српска држава у историји – већа него и Душанова. Ако то не знаш узми карте ратова и освајања, лењир и научи размере па рачунарчићем израчунај површине. НИЈЕ ТО ТАКО ТЕШКО, ВАЉДА СИ ТОЛИКО НАУЧИО МАТЕМАТИКЕ! Што се тиче бродолома под фашистом Брозом за кога су комунисти ратовали, то је ИСКЉУЧИВО ЗАСЛУГА ОНИХ СРБА КОЈИ СУ СЕ ЗАЛУДИЛИ ПА РАТОВАЛИ ПРОТИВ СЕБЕ, СВОГ КРАЉА ДЕЧАКА И СРПСКОГ НАРОДА. Поздрав и срећно!!!

  • Аца Тодоровић

   Није моје мишљење веж је чињеница, да је комунизам жидовски изум, помоћу кога су ционисти спровели план, записан у протоколима Сионских мудраца о уклањању аристократских породица и постављању администратора без знања о владању. Иза уклањања и Обреновића и Карађорђевић, уколнили су из Србије исти они, који су уклонили и Романове.
   У Русији је искоришћено радничко незадовољство и лош положај сељака, да би била уклоњена руска царска династија,док у Србији није искоришћено ни радничко не задовољство, ни лош положај сељака, нити добар положај боржуазије,већ је искоришћен покушај Карађорђевића, прецизније кнеза Павла, да не понови грешку из краља Петра и да Србе поново увуче у рат и да поново страда велики број Срба.
   Уз помоћ комунизма уклоњени су скоро сви аристократски владари у православним државама, а предходно су уклоњени и краљевске породице Немачке и Француске. Иза свих револуција стоје Јевреји -ционисти. Јевреји-ционисти уклањају аристократске породице јер владари из аристократских породица с колена на колено преносе знање о владању, а млађи се уче на грешкама својих родитеља, што видимо да је кнез Павле искористио грешке свога брата и оца и учинио је све што је могао да Србе спасе од рата и страдања, што није одговарало светским моћницима.
   И ако је у ослободилачким ратовима под Карађорђевићима страдао велики број Срба, после сваког рата Срби су умножавали и повећавали број, али после владавине комуниста број Срба се непрестално смањује. Можемо слободно рећи да је на десетине пута више умрло и умире Србе под вођством старих и нових комуниста, него што је то било за време владавине Карађорђевића.
   Да су Карађорђевићи били лојални Јеврејима-ционистима и масонима,сигурно би остали на власти, као што су остале династије у Белгији, Шведској и Норвешкој.
   Одвајање народа од Бога и вере, које су спровели комунисти, далеко је погубнија од страдања једне трећине нације.

  • Kodza Milos

   Јесте, твоје мишљење и само то. Узми прост и симболичан пример прошења Солунаца на железничкој станици у Београду за време Александра Гробара. Те остареле ратнике је у комунистичкој Југославији збринуо Јосип Броз пензијама и становима. Ти знаш колико га ја волим, мало више него ти, али ако би почео да измишљам, онда би вероватно отишао у другу крајност. Поздрав и све најбоље Ацо.

 • Бобан за Царевину Србију

  Може бити да није хтео да се учлани у оне покварењаке масоне, где се бата наравно учлани и створи ђубреславију место Србије у природним границама…

  • djole

   De u osinjak?

   Neke stvari se nikad ne menjaju. Interesi.

   Русија је давала сигнал да у том тренутку не може да ратује и да је
   констелација снага у Европи таква да Срби морају да се примире…………….Прокламацију је потписала цела влада…….

   Prvo papska, pa onda masonsko-bankarska ruka Beca. Covek da se pita ZASTO nismo krenuli protiv tog Beca kad smo cinili 60% vojnika na terenu? Niko da se doseti. Bolje da im cuvamo muslimane, a oni da sefuju i misle za nas. Sta se promenilo?