КАКО СМО НЕКАДА СЛАВИЛИ ДАНАШЊИ ПРАЗНИК Пусте улице, пионири, дружење и свињокољ

43

"Данас је Дан Републике, и стари је попио мало, на телевизији Лепа Брена...", певало је "Забрањено пушење" песму посвећену чувеном, данас готово заборављеном 29. новембру.

У песми нису много одмакли од истине, јер је мање-више тако изгледао некада најзначајнији државни празник. Међутим, није се само пило и певало, јер је ту било још много штошта: пусте улице јер нико није радио, најмлађи ђаци су постајали пионири, породична окупљања су се подразумевала, а чувени свињокољ био је незаобилазан.

Дан Републике се обично славио два дана, неретко спајао са викендима, па су сви рачунали на тај мини-одмор. То су били дани када се одмара, дружи са породицом, негде отпутује, и обавезно једе свежа свињетина спремљена тог дана.

Заклетва држави

Ђаци-прваци су тада постајали пионири, полагали свечану заклетву, „китили“ се пионирским капама и марамама, и по први пут у животу се заклињали на верност некада великој и моћној држави. Међутим, од распада бивше СФРЈ овај некада највећи државни празник престале су да славе све некадашње републике, а последња међу њима је то учинила Србија, где је последњи пут овај датум обележен 2001. године.

Празник је данас готово заборављен, а онима који су рођени после осамдесетих година прошлог века готово да ништа не значи. Међутим, и даље има ентузијаста и југоносталгичара који га обележавају, јер је он за њих асоцијација на бољи, лепши и лагоднији живот у великој земљи.

А шта се славило?

На данашњи дан пре 74 године одржано је друго заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ), које је конституисано у законодавно и извршно представничко тело Југославије. Као највиши извршни и наредбодавни орган народне власти, формиран је и Национални комитет ослобођења Југославије (НКОЈ), који је имао сва обележја народне револуционарне Владе.

Једна од одлука АВНОЈ-а, које су прочитане те ноћи, била је да је избегличкој Влади и краљу Петру другом Карађорђевићу забрањен повратак у земљу, а донета је одлука да се не признају обавезе и одлуке које је у иностранству у име Југославије склопила избегличка влада. Такође, Јосип Броз Тито тада је проглашен за маршала Југославије и врховног команданта.

 • Командант I Тимочког батаљона

  Лепе успомене :) …

 • Мајстор

  Гледај ту огавну фукару, на слици! Докле су нас довели, као нацију… Пре него што су ликвидирали Интелигенцију, Војску, Цркву, Породицу… А „унучићи“ само пиче… Непоколебљиво… „титовим путем“…

  • моћни Ђоле Јанговић

   Каква грдна фукара лептејебо а ликвидираше онакву и онолику “ Интелигенцију, Војску, Цркву, Породицу“… све великим словом..:)))

  • Мајстор

   Нормално. Ко још убија и уништава, све горе побројано, него фукара. Добро, признајем, „мало“ су и енглези помогли. Са наоружањем.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Са вама професиЈоналним антикомуњарама и мајсторима логике је тесно било шта истерати на чистац!
   Али ја још увек из твог горњег поста остадох у чуду каква је то била „Интелигенција, Војска, Црква и Породица“ која је дозволила да је оваква затворска фукара порази и чак ЛИКВИДИРА????
   Све са великим словом, наравски, јер код вас нема ништа мало осим победа..:))

  • Византинац

   Лепо рече твој екс пријатељ Дики следеће: „svaki drugi tekst ti je za stid i sramotu a svaki prvi prazno blebetanje.“ и апсолутно је у праву. Кажем ја да те Дики најбоље познаје, зато си му се и попео на врх главе па те шутнуо с правом. Овај твој назови „коментар“ иде веома у прилог тој тврдњи. Све саме којештарије, небулозе, бесмислице и онанисања једне маторе перверзне а уцвељене пеедерчине.

  • Мајстор

   Каква је била? Све супротно од овог, данас. Интелингенција је ликвидирана крајем 1944, почетком 1945. Војска у истом периоду. Црква, од 1944. и процес траје и даље. Уништавање породице је још у току. А почело је са графитом „гласај другарице“. Наравно, све ово уз велику британију
   и сједињене америчке државе и совјетски савез. Лепо су се договорили. :)

 • Aljeka

  Тито партија омљадина армија! И бакљава, и туљумба и боз!

 • урбана герила

  Малограђански рај за којим стока без мозга и достојанства жали. Не реагују ни кад се подсете шта славе, исцртавање оваквих граница и темпирање бомбе од стране овог олоша… и још гомиле тога… има ли мере идиотизму?

  • Ћирко

   Не вреди говорити, пробао сам. У суштини нека, нек се залуђеници сећају с носталгијом „оних дана“ и нек евоцирају успомене. Али, због оног периода смо данас овде где јесмо ,само то мало ко повезује.

  • урбана герила

   Често кажем да док не изумру сасвим југословени, неће се Срби дозвати памети. Зато што су последице тог социјалног експеримента промене свести, културе, вере… још увек несагледане на прави начин. Народ који још не зна где је ни ко је, нити има идеју шта би као такав.

  • Markos

   Ima tu jedno opravdanje koje ce uvek da postoji, jer vecina tih ljudi u stvari sa nostalgijom gleda na svoju mladost, kad su jurili zene izlazili putovali a sada u u godinama kad to vise ne moze.
   Dokaz za to je da sam ja i u Bugarskoj nailazio na rodjake i ljude uglavnom starije koji su tu istu pricu ponavljali, iako je Bugarska u komunizmu bila 10 puta siromasnija od Jugoslavije.
   Ja verujem da cemo i mi nekad da govorimo da je ,,kod Vucica bilo bolje“ prosto jer taj osecaj ,,zal za mladost“ uopste nema veze s politikom i ko je na vlasti.

  • урбана герила

   Да, тачно је, зато сам и написао: има ли мере идиотизму. Остаје човек без речи над масом тупих, празних креатура, које су још увек хипнотисане том мантром… ,,али нама је било лепо“! И кад је пропало, од њих ништа не остаде. Промашени животи, још увек не схватају шта их је снашло, једино што знају је: ,,а ови данас су као бољи?“. И не добацују до идеје да може и другачије од те дводимензионалности…

  • Srele

   Vi ne razumete jednu stvar, a to je „kakva je, takva je, moja je zemlja bila“
   Zato sto nije bila idelna, da li smo trebali da je mrzimo, da rovarimo protiv nje, kad plavi momci pobedjuju (Kica, Praja, Dzaja, Sandic…), trebali smo valjda da placemo i da razmiljamo o unutrasnjim granicama.

   Sad valjda treba mrzeti Srbiju samo zato sto je ova bagra na vlasti, zato sto
   nije uredjena, zato sto nema zakona, zato sto se u njoj bedno zivi?
   Ne mislim bas tako. Vlast bude pa prodje, domovina ostaje.

   Kakav promaseni zivot? Uopste ne mislim da mi je zivot bio promasen
   u zemlji u kojoj sam zavrsio fakultet, stekao radno iskustvo u naucnoj
   ustanovi, i zbog cega su mi kvalifikacije priznate u celom svetu.
   Da li je promasen zivot mnogih koji su uz rad, dobili stan / podigli kredit za
   stan, podigli familije, iskolovali decu?

   Slican odgovor je bio moje majke policiji koji su joj pronasli sliku porodice
   Karadjordjevic. Pitali su je da li je to slika za vreme ‘pooosrane’.
   Odgovorila i je „Kakva god da je bila, bila je moja kao i vasha. I vi ste
   ziveli u njoj. I vratite tu sliku na mesto!“

   Sad je meni jasno to odsustvo patriotizma kod nas.
   Ako ti drxzava nije po meri, mrzi je.

   Koje bre unutrasnje granice Srbije?
   Izgleda da su nam i ove prevelike, eno albanske zastave u Bujanovcu.
   Daj boze da ocuvamo i ovo sto sad imamo.

  • урбана герила

   Хвала што си се јавио, јер појашњаваш колико су ту збркани појмови личног, општег, нашег и туђег. Колико смо далеко од било каквог идентитета и поимања зашто нам се чини да је оно била озбиљна и смислена држава и да је ОВО сада Србија. Колико и даље људи не разликују југословенство од Српства, националне циљеве и тоталитарну идеологију, партију и веру, лажно братство и јединство (са непријатељем и изродима) од народне заједнице…

  • Srele

   Cekaj malo, zar Srbija nije neka varijanta Jugoslavije s obzirom na
   multietnicnost, i da sve vise postaje upravo takva?
   Srbuj ti koliko hoces, ali u zemlji imas i Bosnjake, i Madjare, i Albance,
   i Vlahe, i Bugare i Bunjevce i Slovake pa i ove arape koji se useljavaju.

   Kazu u Srbiji ce Srbi postati manjina do 2050.
   Tuzno, ali tako je.

  • Aljeka

   Тако је господине. У НДХ смо такође сви живели у истој држави а живећемо и у Великој Албанији. Доле Србија! Овај … живела Србија!

  • урбана герила

   Шта да ти кажем, за тебе је Србија нека варијанта Југославије, то је тачно оно о чему сам писао… Југословени (по правилу српског порекла) имају потпуно ампутирану националну свест и дијаметрално супротан систем вредности, морал, етику… тако да причамо различитим језицима.

  • Srele

   Kad pricamo o nacionalnoj svesti, ona ne bi trebala da bude u koliziji sa
   multietnickom zajednicom.
   Ici u crkvu, slaviti Slavu, Bozic, Uskrs, boriti se za istinu, protiv satanizacije
   srpskog naroda, izucavati srpsku istoriju, ali i prihvatati ostale narode kao

   deo ukupnog nacionalnog korpusa.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Је ли герилац, да те питам нешто: Јеси и ти тродимензионални тајкун са јахтом од дваес метери ко наш Коџа или само волиш да сереш онако „идеолошки“ ? :)

  • урбана герила

   Јел ово одговор на питање из мог коментара или потврда осталог реченог?

  • моћни Ђоле Јанговић

   Не прика.
   Оцењујем валидност постова и евентуално лудило…

  • урбана герила

   :)D Па ево, пост је почео, само напред!