Прочитај ми чланак

ЗБОГ ХАОСА У СОБРАЊУ: Ухапшено 36 људи, међу њима министар и оперски певач

0

У поступку тужилаштва Македоније за расветљавање случаја насиља у Собрању од 27. априла

Под основаном сумњом за „терористичко угрожавање уставног поретка и безбедности“ везаним са догађајима насилног упада демонстраната у здање Собрања Македоније 27. априла ове године, у уторак је ухапшено 36 лица међу којима су и бивши министар унутрашњих послова Мирко Чавков, посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Крсто Муковски и Жаклина Пешевска, глумац Владо Јовановски, Горан Ангелов, оперски певач Игор Дурловски…

– Основно јавно тужилаштво за прогон организованог криминала и корупције, по предузимању свих радњи за утврђивање факата у вези са догађајима од 27. априла 2017. у Собрању Републике Македоније завршило је предистражни поступак, саопшено је у Скопљу.

Донета је наредба за спровођење истражног постапка против 36 лица због основане сумње за почињено кривично дело Терористичког угрожавања уставног поретка и безбедности из члена 313 Кривичног законика.

Бивши директор унутрађњих послова Македоније и директор Бироа јавне безбедности Митко Чавков и више осталих осумњичених у овом поступку у уторак ујутру су ухапшени и приведени по налогу Јавног тужилаштва, где су дали своје исказе.

Чавков је за време априлских догађаја са насиљем у македонском парламенту 27. априла, како се подсећа, руководио оперативним штабом МУП-а. Из нижих структура МУП-а, како је наведено, Чавков је означен као „шеф који два сата није издавао наредбу за дејство полиције, чиме је довео у опасност живот посланика и новинара“.

У Јавном тужилаштву Македоније у Скопљу у уторак су, поред Чавкова о драматичним догађајима у македонском парламенту, у знак протеста протв избора спикера Талата Џаферија из редова Демократске уније ингерација (ДУИ), Аљија Ахметија, саслушавани и остали приведи из поменуте групе осумњичених за тероризам – посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, Крсто Муковски Љубен Арнаудовски, Жаклина Стефановска, глумац Владо Јовановски, бивши директор државног здравственог фонда (ФЗОМ) Саше Стефановски, оперски певач Игор Дурловски.

Тужилаштво је издало налог за привођење и Митка Пешева бившег начелника одељења за специјалне полицијске операције и Душка Лазарова начелника у сектору Јавног реда и мира МУП-а Македоније.

Утврђени су докази да је због њихових неактивности, омогућен упад демонстраната у зграду парламента и кулминацију насиља, у коме је повређено неколико посланика међу којима и актуелни премијер и лидер СДСМ-а Зоран Заев, министарка одбране Радмила Шећеринска, челник Алијансе за Албанце Зијадин Села.

У Скопљу је званично саопштено да се трага за делом осумњичених из масе демонстраната привржених ВМРО-ДПМНЕ, вођених у демонстрацијама под слоганом „За заједничку Македонију“, као што је Богдан Илиевски, један од организатора протеста.

ГРУЕВСКИ ЗАХТЕВА ОБУСТАВЉАЊЕ ПРОГОНА

Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски објавио је захтев за безусловно обустављање свих процеса, како је прецизирао, политичког прогона од стране СДСМ-а и ослобађање свих лица обухваћених тим прогоном.

– Ово је последњи час када треба да реагује, народ да се избори против хунте на власти ВМРО-ДПМНЕ ће водити битку за правду и отаџбину. Ова битка ће бити тешка и дуга, али добићемо је. Ми ћемо победити бранику отаџбине, рекао је новинарима Груевски.

Оценио је да 36 осумњичених за терористичко угрожавање уставног поретка, нису починили кривично дело, већ, како је рекао, борили су се против тиранске платформе чији циљ је двојезичност и редефинисање Македоније.

ИГОР ЈУГ ОСТАЈЕ У ПРИТВОРУ

На основу раније донесене одлуке Јавног тужуилшатва због предвођења масе демонстраната у уапду у здање македонског парламента, претходно притворени Игор Југ из Куманова, и даље остаје у истражном затвору на скопској периферији Шуто Оризари. Судија Кривичног суда у Скопљу, одлуку је донео на захтев Јавног тужилаштва и по истеку претходног акта о притвору које је истицало 30. новембра.

У међувремену Тужилаштво је проширило истрагу против Игора Југа који је беио вођа масе при упаду у Собрање. Захтев за продужење притвора је образложено тврдњомм да „постоји опасност од бегства, ометање истраге, као и могућности понаваљања дела“.