ДАМЈАНОВИЋ: Праотац или Арон (Колико се дуго кроз историју познају Срби и Јевреји)

29

Пријатељство између јеврејског и српског народа траје хиљадама година уназад, још од времена Римске републике. Овако је говорио Натањаху приликом Вучићеве посете Израелу… Захваљујући интернету, то може лако свако да провери.

Од овог говора израелског премијера на енглеском језику прошло је више од годину дана. Изненађује мук домаћих историчара. Кратко речено, изгледа да се они праве да то нису чули, јер ако су чули, морао је бар неко од њих да се обрати јавности и покуша да објасни о чему се ту ради. Најконзервативније и опште прихваћено датирање најстаријих периода Римске државе је оно по Варону. Када се пребаце године на данашњи начин рачунања, односно, уместо од оснивања Града на рачунање по Христовом рођењу, добије се 509. година пре Христа. Тада је Рим протеравши краља постао република. Стани, стани, рећи ће неко, зар су Срби тада постојали? Ако су и постојали, зар нису у то доба били ко зна где, далеко од Србије… Па да, то би могао бити главни разлог ћутања људи од струке. Изгледа да они само настављају да раде свој „посао“.

Наши суседи за то време настављају лов на ћирилицу. Таман су некако испливали из „пољичког проблема“ закона писаног чистом српском ћирилицом, кад ту скоро чух њиховог језикословца како говори да у глагољичком тексту башчанске плоче има једна реч урезана ћирилицом. Дакле, циркус се наставља. Рекло би се да је смисао његове опаске да у сваком житу има кукоља па тако и у глагољици може бити и ћирилице. То би значило да је ћирилица коров? Још је додао да се ради о речи амин.

Хотећи да проверим ово, прегледао сам башчански натпис и изненадих се, наиме, има више од једне речи клесане ћирилицом. Јесте да се ради о средњевековном тексту, али је врло лако пронаћи неглагољичка слова, јер се глагољица изразито разликује од осталих географски блиских писама. Нисам нимало случајно употребио израз неглагољица уместо ћирилица, јер… па појаснићу то једним савременим примером. Босна и Херцеговина има два ентитета, то сви знамо, српски ентитет који користи ћирилицу и онај други, двојни ентитет који се служи латиницом. Како би Република Српска и Федерација могле да имају јединствене аутомобилске регистарске таблице, смишљен је генијалан трик: на регистарским таблицама се поред бројева налазе и слова али само она слова којима се не може установити „порекло“, односно, коме писму припадају. То су рецимо графеми: т, м, н, х, а, е … Шта рећи Бриљантно! Вратимо се проблематици башчанске плоче. Њена неглагољичка слова спадају у групу знакова са поменутих регистарских таблица јер им се не може одредити порекло. Једино у шта сам сигуран јесте да та слова припадају дворедом типу писма, али не могу да одредим да ли се ради о латинској капитали, грчкој мајускули или српском уставу. Овде се изгледа ипак наилази на синдром преплашеног палеолингвисте који свуда види ћирилицу, подразумева се српску!

Мешање језика и слова врло је често у старим натписима. Археолог Ђорђе Јанковић у свом обимном делу Предање и историја Цркве Срба у светлу археологије, даје неколико таквих примера, уз коментар: „мешање две азбуке није необично, а може бити и намерно“ …

Врло леп пример мешања писама и језика даје професорска Ранка Куић у књизи Црвено и бело: српско-келтске паралеле, која је пре шеснаест година изашла у Бања Луци. У њој је поглавље Српска реч уклесана у камену пре два миленијума. Ради се о троделној надгробној плочи из Призрена датованој по стилу и украсима у прва три века по Христу. Послушајмо саму Ранку Куић: „Нисам археолог, али ме је споменик заинтересовао због његове језичке стране. Одмах ми је пало у очи да се ту ради о вулгарном латинском, затим (судећи по хебрејском алфабету) о хебрејском и, вероватно о неким древним келтским топонимима. Ова последња претпоставка била ми је најважнија.“   … „Током анализе, одушевио ме и зачудио податак да се, на трећем делу некрополе, у другом реду, налази латиницом уклесана стара српска реч: PRAOTCEM,  која поближе означава властиту именицу: ARON. То је једина славенска/српска реч/именица која се, усред латинског и хебрејског језика, налази на овој некрополи, и то скоро 2.000 година старој.“

Халкокондилове речи – Срби су народ најстарији… као да добијају на тежини. Добро. Догодине у Призрену.

 • perungromovnik

  ала се овај увлачи овом ћифуту у чмар, само му ноге вире! хааак, пууу! У УСТА ВАМ СЕ ОБОЈИЦИ ПОСЕРЕМ! ДАБОГДА ЦРКЛИ! АМИН!

 • Западно од Каспијског језера и на север и југ од Кавказа живео је народ Сабири-Савири неки су их називали и Хуно-Сабирима јер био у Хухској великој империји конгломерату средњеазијских народа у које спадају Хуни ,Хазари, Болгари,првобитни Турци рачунајући туркестанче и туркоманске народе Алтаја у конгломерат спадају и Сабири који су ти дошли из средњег тока Иртиша.Иртиш је централно место Словенско-ведског учења и митологије Иртиш река Ир тисајсиј односно И-рај.Стари народи из централне азије наводе да је Сибир добио име по Сабирима.Док су Хуни источни и западни нападали на фронту Запад на Римску империју Хуно-Сабири су нападали на фронту Југ ка средњем и блиском истоку ту им је јака препрека била Персија мање Византија.

  • На фронту исток наступали су Тујекјуе односно турци у преводу „са коча и конопца“ јер је то мио конгломерат централно азијских народа који је признавао Кагана.У ведској хијерархији постојао је хан и каг први је био вођа у мирно време а други преузимао власт у ратно време односно у време похода.На крају су обе институције спојили у једну Каган-хан односно Кагхан.У конгломерату народа династија која се дочепала власти Кагана владала је и осталим народима.Борбе за првенство и титулу Кагана довеле су до распада Сабирског затим Хунског онда Турског Каганата онда Булгараког дељењем Кубрата и Ашпаруха Кагант преузимају Хазари којима влада Турска династија пребегла после распада Турског Каганата.

  • Хазари нису били већина у њиховој Хазарији држави они су побегли распадом Турског Каганата и преузели власт у Сабирији.Сабири су били познати најамници код Византинаца и код Персијанаца били су у савезу и са једним и дригим против овог другог чак су били истовремено једни на страни Византије-Ромеје А други Персије.Исавријанци који се помињу у Византијским хроникама потичу од Сабира -Шувара.Авари и дан данас постоје на југозападној обали Каспијског језера.Авари који су се населили у панонији су Хуни,Савар је значио слаб јер је Саварско царство Каганат пропао,Сауромати који су на западу од Савара вероватно потичу од њих јер су се ови селили на запад.

  • Према томе пошто знамо да да је званична религија у Хазарији била Јудеизам а да су преко пола народа Хазарског Каганата били Сабири онда ми је тек по мало јасан Нетанјаху.Пошто је Руски кнез Свјатослав уништио Хазарско царство ови Јудеји Ашкенази су побегли на запад: Пољска,Немачка итд.Над њима је и извршен холокауст од стране хитлера који је такође био пореклом Ашкеназ,Сорош је Сефард.Чуваши који тврде да су пореклом Савири тврде да је и енглеска краљица њима рођака јер и њена породица потиче од Савира сигурно је онда да је она Хазарка-Ашкеназ и да су њени променили веру.Довољно је да принцу Чарлсу ставиш шајкачу на главу и да се сетиш неког весељака из кафане.

  • Adam Najstariji

   Za sada nema nikakvih dokaza da su Askenazi poreklom Hazari, muskarci su vecinom bliskoistocnog porekla, a zene imaju i dosta evropskog porekla.

 • Adam Najstariji

  Postavka Jevrejskog Muzeja u Beogradu svedoci o prisustvu Jevreja na Balkanu u vreme Rimskog carstva. Na izlozbi posvecenoj kulturnom nasledu Srba na Kosovu i Metohiji u Galeriji SANU mogao se videti ulomak grncarije sa verovatno glagoljickim slovom.

 • smireno

  Cekaj. Jel ovo ceo tekst ili probrani izvodi? Ovako mi zvuci veoma nepovezan. Na primer, ako mi smatramo da je cirilica nasa a proistekla iz vincanskog pisma, onda smatramo da su Srbi naseljavali ovaj kraj od pamtiveka. Sa druge strane, ima mnogo nagovestaja da su Srbi bili tamo negde oko Izraela jer tamo ima neko srbsko jezero i tako to. U tom slucaju su Srbi dosli odnekud na ove prostore te „srbica“ ne moze biti njina. Drugim recima, ne moze i jare i pare. Ili smo starosedeoci ili nismo.

  • Markos

   Previse ti to pitas, ne mogu Novomakedonisti oko toga ni sami da se dogovore, a ni njihovi plagijatori u Srbiji, cas kazu Hektor je nas, a cas Ahil, za koga onda da navijamo za Trojance il one sto ih napadaju :D
   Drzi se onog sto se zna, a to je dokazana cinjenica – Luno luno zemjo Makedonska!

  • урбана герила

   Обашка чланак, типично неповезано ,,стихотворење” које само може да обесмисли иначе смислена питања која постављају одређени археолошки налази. Него да приупитам вас два брата по стручности за ,,изворност”, како то да по правилу уз србоскептицозам иде и латиница?

  • smireno

   meni taka tastatura. Da bih pisao ћирилицом морао бих да мењам тастатуру или компјутер a za to nisam uvek raspolozen.

  • урбана герила

   Чуш, тастатура! Једним кликом се мења писмо на сваком рачунару, а распоред је уникодан, такође није проблем. Питање је колико нам је стало, а у овом случају више је питање самопорицања… томе заправо занима, одакле тај порив?

  • smireno

   ja mora da sam onda bosanac? To mi ide malo teze.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ниси босанац него мошњак. И немо’ више да се правиш, почупаћу ти та два зелена котиледонска увца!

  • smireno

   uebote, provaljen sam.

  • Soko Sokolov
  • Негрутин

   ОШЊАК…без М….неју мошње одавно, од искрцавања на Балкан!

  • урбана герила

   Шта ти теже иде, да питаш неког или госн Гугла, или ово друго о самопорицању?

  • Бели Орао

   Смири се. Смирено.
   Имаш пречицу, да не би мишоњом ловио доњу десну иконицу и пребацива лепо стиснеш alt и куцнеш десну велику стрелицу онолико пута док се не појави ћирилица. Брзо се навикнеш. Е, сад иде навикавање на писање ћирилицом по латиничној тастатури. И то иде брзо, ако нећеш да мењаш тастатуру. Све је само добра воља.
   Ово ти пишем због твојих добрих коментара.

  • smireno

   „Имаш пречицу, да не би мишоњом ловио доњу десну иконицу и пребацива лепо стиснеш alt и куцнеш десну велику стрелицу онолико пута док се не појави ћирилица. “

   Hvala na savetu. No, kad me vec teras da gledam… levi Alt+Shift (velika strelica) prebacuje na tastaturu i jezik koji sam predhodno dodao na svoj kompjuter. Ako komuniciram sa ljudima koji govore/razumeju razlicite jezike, ja bih trebao da dodam te sve jezike kao alternativne. I onda na slepo pritiskam ALT+Shift , kucam slovo i proveravam dali izgleda onako kako bih ja hteo. Ako nije, ponovo ALT+Shift i tako dok ne nadjem sta mi treba. Ili, nakon sto sam instalirao sve te jezike, ja lepo odem na MENU (donja desna ikona) i izaberem jezik i pismo kojim hocu da pisem. Bez nagadjanja. Ili, isprogramiram u tom istom meniju kombinaciju dugmica na tastaturi za svaki pojedinacni jezik i pismo. Ili, pisem osisanom latinicom jer me ionako odlicno svi razumeju a ja ne treba nikome da dokazujem svoju nacionalnu pripadnost.

  • Бели Орао

   Знам да си добар Србин и зато ти и пишем, јер да си од они, овде би одавно добио што добијају они други.
   Ми можемо да се дописујемо и на енглеском, али онда прелазимо у бананосе, што је и жеља оних који су доскора држали црнце у зоо врту. Кад пишемо ћирилицом онда наше писаније без обзира какво је улази у српску нематеријалну културну баштину. Овако латинично без обзира како то изгледа, улази у лијепу њихову. Ово није шала, јер је тако одрадила Конгресна библиотека САД и стандарди ИСО 639.
   Ово са пречицом је чињеница, а теби како је лакше тако ради. Ја лично идем тако јер ме мрзи да радим мишоњом, њега чувам за гађање )).
   И да се мало нашалимо.
   Гледај, све је ствар избора, али није лепо да твоја девојка (жена)иде на sisanje, а не на шишање и томе сл.
   Претпостављам да као добар Србин зинат нећеш да пређеш на Ћ, али мож` да кажеш и „но ти ће ми забраниш“.
   Жив и здрав ми био и samo смирено или на српском calm down.

   П.С.
   Послушај Радована Дамјановића. Он тврди да је српски уствари извор енглеског.
   Рече ми један да само пишем кратко и за.ебавам се. Да у праву је, а ко је у праву… Што би ја еU лику уствари писао озбиљно, кад знам да му не долази до мозга. Сендвичара постављена да скреће теме, као онај bordeuax (постоји програм и кад се појави рецимо његово име стиже му на адресу без обзира што му се ја нисам обраћао, зато је гованце и изабрало такав надимак, али на српском). Пушиона и дом да си иде.
   Жив и здрав да си будеш и да знаш да су фашисти и остала гамад увек бацала летке ћирилично.

  • smireno

   знаш шта? У праву си то што причаш. Узинат нећу јер ме неко на то опомиње. Чисто Србски. Ал, нека сам.
   А Радована сам прегледао све што је имало на јутубу и још сам покуповао све његове књиге. Иако има неких ствари које би могле да се расправљају, ипак је он одрадио велику ствар за Србе и поставио темељац да се нови нараштаји надовезују.
   Но, ја волим и да запиткујем. Поготово оно што ми није јасно.
   Поздрав и теби.

  • Бели Орао

   Хвала брате.

  • Tony Iommi

   Radovan je zaebao vek!

  • Markos

   Meni je veliko zadovoljstvo da slusam ove nove istorije i divim se kolko su ti mislioci kreativni i genijalni.

   Preporucujem orginal koji se masovno danas kopira po Albaniji Srbiji a i u Bugarskoj ide tim putem :D

   https://www.youtube.com/watch?v=I0gEL9Wc-dM&t=429s

  • smireno

   vama Makedoncima je lako, zemlja se pominje i u prastara vremena. Srbija ne. Ma trebali su oni „srpski“ vladari u srednjem veku da zovu to Ilirija. Sad bi imali istorijsku tapiju.

  • Jug Bogdan

   Екстреми, попут поменутих „Новомакедониста“ су важни као део укупног спектра мишљења, а не да би се карикирао, исмејавао и тако спречавао сваки, макар и скромни покушај размишљања у неком смеру. Да ли вам је пало на памет да неко племе може да се одвоји од целине свог народа и „одлута“ веома далеко током периода интензивних сеоба, носећи име свог народа тамо где, после хиљада година, то не звучи логично, посматрано кроз оно што је остало упамћено (или неизбрисано из памћења) од свеукупне прошлости

  • brane121

   Pa zna se..navijamo za Bred Pitta….

  • Бели Орао

   Да би разумео Радована, односно да не помислиш да је лелемуд прво послушај рецимо ово,
   https://www.youtube.com/watch?v=3XTVcEGVCvo па онда ово

   https://www.youtube.com/watch?v=F55GAjZMdhM