Прочитај ми чланак

БЕОГРАД: Нису дали беби трансфузију због вере, лекари је спасли

0

Беба из Пожаревца, чији су се родитељи противили да она прими трансфузију позивајући се на верске разлоге, оперисана је и успешно се опоравља у Тиршовој.

Медији су раније пренели да брачни пар из Пожаревца није дозволио да њихова тек рођена беба прими „туђу крв“, будући да се то коси са верским уверењима Јеховиних сведока, којима припадају, након чега је случај преузео Центар за социјални рад у Пожаревцу.

Директорка Центра за социјални рад Пожаревац Татјана Рајић рекла је Тањугу да је, захваљујући тиму задуженом за тај случај, са бебом сада „све у реду“.

„Наш тим је поштовао све процедуре и реакција је била благовремена. Беба се сада налази у клиници у Тиршовој“, рекла је Рајићева.

Како је навео директор Клинике у Тиршовој Зоран Радојчић, беба стара 16 дана, налази на одељењу Неонаталне полуинтензивне неге Универзитетске дечје клинике.

„За интервенцију су обезбеђене све неопходне сагласности које у оваквим ситуацијама даје родитељ или старатељ детета“, каже он.

Према његовим речима, дечак је 12. новембра, дан након рођења, доведен на Клинику у Тиршовој са Института за ненонатологију због потребе високо специјализоване дијагностике, лечења и неге у оквиру Одељења за неонаталну хиругију.

Иначе, тадашње Министарство вера Србије је 2010. године усвојило захтев Јеховиних сведока да се та организација упише у Регистар цркава и верских заједница.

На званичном сајту органзације се наводи разлог зашто Јеховини сведоци не пристају на трансфузију.

„Разлог за то је првенствено верске, а не медицинске природе. И у хебрејском и у грчком делу Светог писма налазе се јасне заповести да се уздржавамо од крви (Постанак 9:4; Левитска 17:10; Поновљени закони 12:23; Дела апостолска 15:28, 29). Такође, крв у Божјим очима представља живот (Левитска 17:14). Дакле, крв не примамо не само из послушности Богу већ и зато што га поштујемо као даваоца живота“, наводи се.