Прочитај ми чланак

ВАЛТЕР ЗЕНГА: Био бих селектор Србије под било којим условима

0

Валтер Зенга каже да би оберучке прихватио евентуални позив ФСС, а с много емоција причао је и о својој Црвеној звезди, „сину“ Владимиру Стојковићу и рођеном победнику Драгану Стојковићу Пиксију

Навијачи Црвене звезде радо се сећају Валтера Зенге и његових тренерских успеха на Маракани. А где је и шта данас ради легендарни Италијан, Курир вам ексклузивно открива.

Мистер, како га многи зову у свету фудбала, са задовољством је дао интервју нашем листу.

У којој мери пратите вашу Црвену звезду, која се после 10 година коначно домогла Лиге Европе?

– Апсолутно све пратим! И те како сам упућен у резултате Црвене звезде. Гледам утакмице кад год могу и веома сам срећан због учешћа у Европи. Напред Црвена звезда!

Да ли се чујете с неким из Београда, можда са Драганом Стојковићем Пиксијем, који вам је био председник у Црвеној звезди?

– Да, чуо сам се са неколико људи, међу њима и с Пиксијем.

Како вам се чини Пикси као тренер, да ли је бољи као председник или тренер?

– Пикси припада оној категорији људи који имају велики таленат, било да ради као председник, било као тренер или некада као фудбалер. Он је рођени победник. Њему све полази од руке зато што има урођену страст. Такви људи су потребни спорту. Желим му успешан наставак каријере.

Ваш син, како сте ословљавали Владимира Стојковића, поново с успехом брани за Партизан. Да ли га пратите?

– Чујемо се и пратимо преко друштвених мрежа. Док је бранио у Енглеској, чак смо се и видели. Ето, код мене је имао деби у професионалној каријери, а сада је прекаљени голман.

Стојковић ће као голман повести репрезентацију Србије на свој други Мундијал. Да ли сте изненађени пласманом Србије на Светско првенство 2018?

– Не, напротив! Србија има много талентованих фудбалера и биће задовољство пратити је на Мундијалу. Ваша репрезентација је одувек имала велике асове, али некако вас није пратила срећа, а самим тим ни резултати у претходним циклусима. Србија сада игра на високом нивоу и желим вам много успеха у Русији наредне године.

У Београду, такође, постоји жал што се Италија није пласирала на Светско првенство. Како сте доживели овај крах?

– Осећао сам се лоше, као и сви у Италији. Био сам на стадиону, коментарисао сам меч на телевизији. Нажалост, догодило се то што се догодило и сада је неопходно наћи брза решења за препород италијанског фудбала.

Да ли сте изненађени што је Србија сменила селектора Славољуба Муслина и да ли бисте прихватили евентуални позив да будете селектор Србије на Светском првенству 2018. године?

– Након одласка Синише Михајловића са кормила српске репрезентације, био сам веома близу да га наследим на тој функцији. Председник Караџић је био код мене у Милану и разговарао са мном. Србија за мене представља нешто специјално и било ми је веома жао што нисмо успели да се договоримо. Данас, ако би се поново указала таква шанса, прихватио бих позив под било којим условом. Била би ми част!

Када вас можемо видети поново у Београду, можда опет на клупи Црвене звезде?

– Данас Црвена звезда има сјајног тренера. Тај клуб и даље носим у срцу и драго ми је кад чујем да и у Београду мисле лепо о мени – завршио је разговор за Курир велики Валтер Зенга уз поруку за крај:
– Загрљај за све!!!

Да се зна
ПОРОДИЧНИ ЧОВЕК

Валтер Зенга спада у ред јавних личности које и те како негује породицу. Славни Италијан ожењен је Румунком Ребеком, коју је упознао док је био тренер Стеауе, а с њом има двоје деце – сина и ћерку.
Кад год је слободан, Зенга је с њима и не крије да му је породица највећа подршка.

Генерација
МИХАЈЛОВИЋ ЈЕ МОЈ БРАТ

Тражи се нови селектор Италије, а видимо да се помиње и име Синише Михајловића. Како оцењујете Миху као тренера бројних италијанских клубова?

– Синиша је мој велики пријатељ. Он је мој брат, а браћи се увек жели најбоље и због њихових успеха увек бивамо срећни – још једном је потврдио Валтер Зенга да изузетно цени Србина.

БОРЈАН МЕ ПОДСЕЋА НА МЕНЕ

Како вам се чини голман Милан Борјан, који је на прагу да обори рекорд по најмањем броју примљених голова у сезони?

– Он ме посебно одушевљава. Пошто сам и сам био голман, знам колико је тешко направити низ утакмица без примљеног гола. А Борјан је у неколико наврата везао четири до пет мечева без примљеног гола. Када један голман оствари сјајне резултате као он, нормално је да буде у центру пажње. Као што видите, пратим га и желим му сву срећу. За голмана је много тешко да се доказује из меча у меч, али Борјан успева и у томе. У свако случају, на добром је путу – поручује Валтер Зенга.

ЛИЧНА КАРТА

– Име: Валтер Зенга
– Рођен: 28. 4. 1960. у Милану
– Каријера: Интер, Салернитана, Савона, Самбенедетесе, Интер, Сампдорија, Падова, Њу Ингланд
– Репрезентација: (1987-92)
– Тренерска каријера: Њу Ингланд, Брера, Национал, Стеауа, Ц. звезда, Гацијантеп, Ал Аин, Динамо, Катања, Палермо, Ал Наср, Ал Џазира, Сампдорија, Ал Шаб, Вулверхемптон