Прочитај ми чланак

РУСИ УЛАЖУ У РТБ БОР: Један од најбогатијих људи на свету нуди партнерство

0

Игор Алтушкин, власник 'Руске бакарне компаније' и 66. најбогатији човек на свету, нуди Србији стратешко партнерство у РТБ Бору

Игор Алтушкин, власник „Руске бакарне компаније“ и 66. најбогатији човек на свету, заинтересован је поново да буде стратешки партнер државе Србије у Рударско-топионичарском басену „Бор“, сазнаје Информер.


„Руска бакарна компанија“ један је од највећих произвођача бакра у Русији, а иметак Игора Алтушкина процењује се на чак две милијарде долара.

Србија не може сама

Одлично решење је да Руси купе РТБ, јер Србија нема могућности да сама одржава производњу у Бору

Љубодраг Савић, економиста

Алтушкинова фирма сарађује годинама и са компанијом српског бизнисмена Милана Поповића. Према информацијама нашег листа, Алтушкин је управо преко Поповића послао писмо о заинтересованости за РТБ „Бор“ српским министарствима рударства и привреде.

Мерка ‘Бор’ годинама

Подсетимо и да ово није први пут да „Руска бакарна компанија“ покушава да уђе у највећи рударски басен у Србији. Први пут је учествовала на тендеру за куповину имовине РТБ „Бора“ још 2008. године, а последњи пут је обелодањено да су Руси заинтересовани за „Бор“ пре око три године (погледајте оквир).

Милан Поповић каже за Информер да је „Руска бакарна компанија“ најадекватнији партнер Србије када је реч о РТБ „Бору“.

– Њима је производња руда и управљање рудницима основни бизнис. Само ове године уложили су око 500 милиона долара у отварање нових рудника. Нема никакве сумње да је реч о респектабилној фирми која би била идеалан стратешки партнер РТБ „Бора“ – наводи Поповић.

Министар рударства Александар Антић рекао је раније да је интересовање ове руске компаније за сарадњу са Србијом и РТБ-ом такво да кроз стратешко партнерство са Владом Србије инвестирају у даљи развој рудника, топионице и рафинерије.

Велики улагачи

Руска компанија је најадекватнији партнер за РТБ „Бор“, само ове године уложили су 500 милиона долара у нове руднике

Милан Поповић

– Они заправо позивају делегацију званичника Владе Србије и техничке стручњаке из РТБ-а да посете производне и грађевинске компаније у њиховом власништву, као и да обиђу наш рударски басен и подробно погледају пословање компаније. Такође, желе и да ми боље разумемо ко су они и какав потенцијал имају као стратешки партнер Србије – навео је тада Антић.

 

Велики дугови

Стручњаци кажу да је добро да „Бор“ добије стратешког партнера што пре јер има огромне дугове. Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да је одлично што су компаније заинтересоване за РТБ „Бор“.

– Већ дуже време многе стране компаније опипавају ситуацију у Србији и гледају како да направе најбољи договор с обзиром на то да овај рударски басен има огромне дугове. Одлично решење је да Руси купе РТБ, јер Србија нема могућности да сама одржава производњу у „Бору“ – истиче Савић.
Економиста Љубомир Маџар каже да је „Бор“ „велика рана“ наше привреде и да не може више да се том предузећу помаже из буџета.

Пропадали тендери

„Руска бакарна компанија“ учествовала је 2007. године на првом тендеру за куповину имовине РТБ „Бор“. Она је тада, за комплетну борску компанију, понудила суму од 288 милиона долара. Медутим, тада је најбољу понуду за РТБ, вредну 400 милиона долара, дала румунска фирма „Купрум“, са којом је био и потписан уговор о продаји комбината бакра. Ипак, касније је тај уговор био раскинут јер Румуни нису уплатили своту коју су понудили за преузимање РТБ-а.

У једном тренутку за басен је био заинтересован и бизнисмен Зоран Дракулић, али ни његова понуда није прихваћена.

На другом тендеру победила је аустријска фирма „А-тек“, понудивши за РТБ суму од 466 милиона долара, али је и са њима раскинут уговор јер нису исплатили цену коју су понудили за борску компанију. Преговори су потом отпочети са руском фирмом „Бејзик елемент“, која је у власништву руског олигарха Олега Дерипаске, али су се и ти преговори окончали фијаском.

– Не верујем да је било која компанија на свету заинтересована да баца паре у рупу без дна. Сигурно је да РТБ „Бор“ има потенцијал, али му фали свеж капитал, а Руси га очигледно имају – додаје Маџар.