Прочитај ми чланак

ОРКЕСТРИРАНА ХАЈКА: Кривичне пријаве због наводног ширења панике од вакцине

0

Група лекара и родитеља из више градова Србије поднела је кривичну пријаву против психијатра Јоване Стојковић због наводног неетичког рада и ширења панике против вакцинисања деце.

Сличне пријаве биће поднете и против других истакнутих активакцинаша, међу којима су Маја Волк, Мирољуб Петровић и Јелена Карлеуша.

Удружења „Грађани против шарлатанства“ и „Педијатрија заснована на доказима“ оформили су групу која је правним путем кренула у борбу против антивакцинаша. Они наводе за Данас да је њихов адвокатски тим већ проследио обиман материјал тужилаштву у Београду против докторке Јоване Стојковић.

Карлеуша: Нека ме туже, једва чекам

Певачица Јелена Карлеуша је путем друштвених мрежа у више наврата позивала родитеље да не вакцинишу своју децу. Она није променила свој став, а лекарима и родитељима који су најавили могућност тужбе, преко нашег листа поручила је: „Нека ме туже. Једва чекам.“

– Њена нестручна, нехумана и суманута иступања у масмедијима, на трибинама, а поготово кроз друштвене мреже одговорна су за пад процента вакцинације, појаву епидемије и изазивања панике. Ускоро, сличан доказни материјал биће прослеђен Етичком комитету Лекарске коморе Београда и Суду части са питањем да ли докторка Стојковић заслужује да буде члан Лекарске коморе с обзиром на њену нестручност, мишљења о својим колегама и медицини као науци – наводе доктори, додајући да Стојковић треба пред одговорним и стручним људима да изнесе своје доказе о штетности вакцина.

– Такве манипулације доказима, као што то ради др Стојковић, ретко се виђају у медицинској струци. Сличне кривичне пријаве биће прослеђене тужилаштву против серије администратора на друштвеним мрежама и јавних личности – наводе огорчени лекари и родитељи.

Председник групе „Педијатрија заснована на доказима“, педијатар Томислав Стевановић, каже за Данас да су друштвену иницијативу против антивакцинаша у Србији покренули пре свега млади људи, родитељи, а да су им се бројни лекари у томе придружили.

– С обзиром да преко трибина и путем медија нисмо успели да им се супротставимо, решили смо да правним путем зауставимо њихово погубно деловање. Они шире панику, број вакцинисане деце опада, а епидемија малих богиња се шири по Србији – каже доктор Стевановић. Он додаје да је невероватно да је антивакцинашки лоби у нашој земљи све већи, док је у другим државама његов утицај знатно смањен.

ОРКЕСТРИРАНА ХАЈКА

Да се ради о оркестрираној хајци, под видом грађанске, квази научне акције, говори чињеница да докторка Јована Стојковић, мајка троје деце, која живи у православном браку са својим колегом В.С., је нападнута у јавности од стране Удружења „Грађани против шарлатанства“ и „Педијатрија заснована на доказима“, а да при том та удружења нису изнела ниједан научни податак који доказује да су ставови др Стојковић погрешни, односно, да стварно сумале богиње толико опасне за здравље становника Србије, пре свега деце, па да је неопходна опта вакцинација најмлађе популације са ММР вакцинама.

Чињенице говоре следеће – извор: Актуелна епидемиолошка ситуација малих богиња (морбила) у Европи и Републици Србији  Ажурирано 24.11.2017. године

Од почетка октобра 2017. године, закључно са 24.11.2017. године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 238 случајева малих богиња, од којих је 63 лабораторијски потврђено у Институту Торлак.

Најмлађа оболела особа је узраста два месеца, а најстарија 48 година. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа (91%) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Од укупног броја оболелих, 37% је било хоспитализовано или је хоспитализа-ција у току. Од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код 21 оболеле особе.

Епидемија малих богиња на територији Косова и Метохије са већинским српским и неалбанским становништвом пријављена је 23.10.2017. године и до 24.11.2017. године на наведеној територији регистровано је 156 оболелих особа.

Од почетка новембра 2017. године епидемије малих богиња пријављене су и на територији града Београда (32 оболела), града Краљева (38 оболелих) и општине Бујановац (два оболела).

Дана 16.11.2017. године Институт Торлак је доставио лабораторијску потврду случаја малих богиња из Суботице, за који је Завод за јавно здравље Суботица доставио пријаву сумње.

Дана 22.11.2017. године Институт Торлак је доставио лабораторијске потврде за два случаја малих богиња, код једне особе из Прешева и једне особе из Бојника, за које су пријаве сумње доставили Завод за јавно здравље Врање и Завод за јавно здравље Лесковац.

Дана 23.11.2017. године Институт Торлак је доставио лабораторијске потврде за пет случајева малих богиња из Ниша. Институт за јавно здравље Ниш је истог дана пријавио епидемију малих богиња на територији града Ниша са двоје оболелих, као и болничку епидемију са троје оболелих на Клиници за дечије интерне болести Клиничког центра Ниш.

Дана 24.11.2017. године Завод за јавно здравље Нови Пазар доставио је Институту за јавно здравље Србије пријаву породичне епидемије малих богиња у Тутину, са двоје оболелих.

Од 9.10.2017. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у Републици Србији (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица).

У складу са предложеним мерама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на територији Републике Србије интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година.

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање у периоду двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са параметрима у оцени и процени епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике.

Са развојем актуелне епидемиолошке ситуације Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” ће предлагати мере у складу са законским и подзаконским актима, стручним ставовима, препорукама СЗО, из којих је проистекао и усвојени план одстрањивања морбила у Србији.

Другим речима, нити је број оболелих велики да би се говорило о некој епидемији, нити има смртних случајева, да би се говорило да је потребно у Србији спровести екстремне мере да би се спречио велики морталитет.

Србин.инфо

„Антивакциналисти побеђују. Успели су да оборе проценат вакцинације ММР-ом у Београду и већим градовима, посредно ширећи епидемију малих богиња. Успут, и даље тврде да је епидемија измишљена или да су мале богиње безазлена болест. Последњих месец дана то је тема број један, родитељи и здравствени радници су преплашени тако да се стиче утисак озбиљног узнемиравања јавности и панике. Озбиљна упозорења која су долазила од стране наших познатих и добронамерних стручњака, на првом месту професора Зорана Радовановића, као и званичних установа, остала су без ефекта. Они се називају разним погрдним именима, фармакомафијаши, фашисти, убице деце… Трагедија у Румунија је била последња опомена коју нису могли или нису хтели да схвате. Нису кривци само антивакциналисти него и санитарни инспектори и судство који нису радили свој посао – није поштована законска обавеза кажњавања родитеља невакцинисане деце“, наводе забринути родитељи. Они су пре три месеца покренули Петицију за заштиту права на вакцинацију и против шарлатанства у медицини, тражећи од надлежних да санкционишу све оне који шире панику и дезинформације, чиме угрожавају живот и здравље деце у Србији. Уколико изостане реакција надлежних, група родитеља ће уз подршку лекара правно гонити све који у јавности износе неистине о вакцинама и шире панику.

Од почетка октобра у Србији су регистрована 202 оболела од малих богиња, а епидемија је пријављена у Београду, српским енклавама на КиМ, Краљеву, Бујановцу, Суботици и од јуче у Нишу. Најмлађи пацијент је беба од три месеца. Сви оболели су невакцинисани или непознатог вакциналног статуса.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су др Јована Стојковић, психијатар, мајка троје деце, и Предраг Златановић, предузетник, родитељ који је спреман да иде у затвор, само да му не би вакцинисали дете.. Тема емисије је била обавезна вакцинација деце у Србији.

У емисији се говорило о томе зашто Јована и Предраг неће да вакцинишу своју децу (00:01:00), о томе како лекари дају лекове малој деци и ако нису за њихов узраст (00:04:00), о томе зашто нема стручне дебате о потреби обавезне вакцинације деце (00:08:30), о томе шта лекар мора да пита родитеља пре вакцинације деце (00:16:00), о томе зашто је српски закон о обавезној вакцинацији деце противуставан (00:22:00); као и о злоупотребама у здраству од стране фермацеутских кућа(00:26:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.