Прочитај ми чланак

НА ДАНАШЊИ ДАН СУ Баначани, Бачвани, Сремци, Барањани, и Буњевци постали Србијанци

0

У северној српској покрајини данас свечано обележавају то што је 25. новембра 1918. године Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи, прогласила присаједињење Краљевини Србији.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председниик Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и председник Извршног одбора Буњевачког националног савета Мирко Бајић поставили су венце на место где је пре 99 година Велика Народна Скупштина Војводине донела одлуку о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

 

Посебан дан за Буњевце

Говорећи о важности обележавања годишњице присаједињења Војводине Србији, председник Извршног одбора Буњевачког националног савета Мирко Бајић је истакао да су Буњевци дали велики допринос том догађају, те да су то чинили у нади да ће у Србији сачувати свој национални идентитет, језик и куклтуру. Нажалост, 1945. комунистичка власт у новој Југославији забранила је Буњевцима постојање, а у наредби је наведено да се сви Буњевци имају сматрати Хрватима “ Ипак, Буњевци су данас у Србији призната национална мањина и ми захваљујемо Србији што је препознала тај национални понос код нас“, казао је Бајић. Он је напоменуо да Буњевци данасњи дан обележавају као свој национални празник, да је он обележаван и раније, али, откако је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, како закјлучује Бајић, тај дан се обележава заједнички уз реченицу „Браћа увек и увик заједно“.

„На данашњи дан завршена је политичка борба која је трајала годинама и вековима. Јаша Томић прочитао је Декларацију о присеједињењу, која је говорила о правди, напретку, свему што прожима и данас наше друштво. И ово није важан дан само за Војводину, већ за целу Србију, јер је то највећи успех Србије у Првом светском рату“, рекао је Вучевић за Радио-телевизију Србије (РТС).

Он је казао и да су Великој народној скупштини присуствовале и жене, међу којима је и ћерка Светозара Марковића – Милица Томић.

ВОЈВОДИНА 99 година у Србији – још мало па век

„Учествовле су и жене као посланице, што су у то време многе Европљанке могле само да сањају, тако да ми имамо много више демократског материјала, што нам многи спочитавају“, додао је Милош Вучевић.

Градоначелник Вучевић је казао да сваке године са задовољством и нестрпљењем очекује 25. новембар, пошто је то дан кад је остварен вишевековни сан Срба и осталих Словена северно од Саве и Дунава.

„Велика ми је част што предводим Град Нови Сад у овом процесу обележавања, и као што видите, са нама су данас и представници Градског већа, и Скупштине града и свих политичких странака, јер ово није страначка прича, ово је изнад тога, то је државна прича“, указао је Вучевић.

У некадашњем хотелу „Гранд“, а захваљујући ослобођењу Града Новог Сада 9. 11. 1918. одржана је Велика Народна Скупштина.

Јаша Томић је, подсетио је Вучевић, прочитао Декларацију о присаједињењу са порукама које се и данас могу применити, а оне су равноправност, слобода, напредак.

Скупштинском заседању на коме је проглашено присаједињење присуствовало је 757 делегата, од којих 578 Срба, 84 Буњеваца, 62 Словака, 21 Русин, шесторо Немаца, три Шокца, два Хрвата и један Мађар.

Шест дана касније, 1. децембра 1918. године, регент Александар Карађорђевић прогласио је стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

У Влади АП Војводине синоћ је поводом годишњице присаједињења Бачке, Баната, Срема и Барање ондашњој Краљевини Србији, одржана свечаност којој су између осталих присуствовали министар одбране Александар Вулин, истакнуте личности из јавног и културног живота, представници Српске православне цркве, Војске Србије и многи други.