Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Миш сакрио повишицу

0

Вербално и физичко насиље у Скупштини Србије с компјутерским мишем као главним виновником новог обрачуна бацило је у други план вест да народне представнике чека "повишица" и поред чињенице да у овој години нису успели да саставе ни два месеца рада.

После више пропалих покушаја да разматрају повећање својих плата, посланицима су од идуће године обезбеђене пет одсто веће зараде пошто у предлогу буџета парламента за 2018. каса за зараде износи 288,75 милиона динара (око 2,4 милиона евра) или 13 милиона и 750.000 динара (око 115.000 евра) више у односу на претходну годину.

Са повишицом нешто вишом од 42 евра, плата ће бити око 570 евра, и паушал ће бити повећан, па ће износити скоро 220 евра, тако да ће укупно посланици добијати око 830 евра, или дупло више од просека у Србији, који према садашњем курсу износи 405 евра.

Да је више рада него нерада и да ниједна седница не може мирно да се изгура до краја, потврдило се и на Административном одбору који је био ново поприште хаоса. Седница заказана због искључења лидера Двери Бошка Обрадовића из парламента на 20 дана, и то тек три недеље пошто су Двери тражиле ту расправу.

Међутим, како кажу Двери, пошто је Обрадовићу шеф Одбора Александар Мартиновић одузео реч пре предвиђеног времена, он је бурно реаговао и компјутерским мишем гађао Мартиновића, а онда је на Обрадовића насрнуо Владимир Ђукановић из СНС-а.

У епилогу новог циркуса, од Обрадовића се чуло да је миш је скочио и ујео Мартиновића за нос јер није могао да истрпи толико неправду и бахатост, а од Ђукановића, уз признање да је до кошкања дошло када је повукао Обрадовића, стигло је извињење, а уз напомену да би увек скочио да заштити колегу.

Инциденти нови, а приче за јавност старе. Сваки окршај прате исте међусобне оптужбе, па док посланици опозиције криве председницу парламента Мају Гојковић за лошу атмосферу и блокаду рада парламента, владајућа гарнитура тврди да опозиција намерно производи циркус. А док се свађају њихове плате расту, али на рачун грађана Србије.

Маја на тапету

– После подизања плаката са натписом „Мајо, покрала си Нови Сад“, Бошку Обрадовићу је одузета реч и без образложења је добио опомену, иако се не зна на коју Мају се односио текст на плакату – кажу у Дверима уз оцену да је власт очито препознала Мају Гојковић и њену крађу из времена док је била градоначелник.