РУСКИ ОДБОР ЗА МЛАДИЋЕВУ ОДБРАНУ: Овакве патриоте су потребне Русији

2

Пресуда Међународног трибунала за бившу Југославију у случају бившег команданта војске босанских Срба генерала Ратка Младића представља наставак политике двоструких стандарда. Та одлука је неправедна, неоснована и пристрасна, наводи се у саопштењу Руског јавног одбора за одбрану Младића.

„Одбор ту одлуку сматра неправедном, неоснованом и пристрасном“, истиче се у саопштењу.

© Sputnik/ Јевгенија Новоженина

Одбор наглашава да је Русија преко Министарства спољних послова више пута примећивала значајну политизацију Хашког трибунала.

„Током својих година рада Трибунал је давао једнострано антисрпско тумачење многих догађаја који су се десили на територији бивше Југославије деведесетих година прошлог века. Хашки трибунал стално је покушавао да баци кривицу за одређене злочине само на српски народ и његово војно и политичко руководство“, напомиње Одбор за одбрану Младића.

У саопштењу се наводи да је, упркос погоршању здравља генерала Младића, пре неколико месеци Трибунал одбио да га привремено пусти на слободу због лечења у Русији из разлога хуманости, уз гаранције Владе Руске Федерације.

„Ово је још један доказ тенденциозности Међународног кривичног суда за бившу Југославију и његовог непоштовања људских права“, истиче се у саопштењу.

„Одбор оцењује одлуку Трибунала у случају генерала Младића као наставак политике двоструких стандарда, као пристрасан и негативан однос према српским официрима и генералима. Међународни суд није оправдао своју сврху, није постао ефикасан инструмент међународне кривичне правде“, говори се у документу.

Одбор изражава посебну подршку генералу Младићу, примећује његову издржљивост и храброст и изјављује да ће наставити борбу за хероја који је несебично бранио свој народ, увек уважавао и поштовао Русију, наводи се у саопштењу.

„Овакви јунаци нису потребни Западу, тако да им је циљ да све Србе баце у тамницу и не оставе ни трага од српског патриотизма. Али овакве патриоте потребне су Русији, где сви знају о генералу као о неустрашивом команданту, према коме треба да се равнају сви поштени људи“, истиче Одбор.

Хашки трибунал (Међународни суд за бившу Југославију) у среду је утврдио да је Младић крив за 10 од 11 тачака оптужнице, укључујући геноцид над босанским муслиманима у Сребреници 1995. године и кршење закона и обичаја рата у Босни и Херцеговини у периоду од 1992. до 1995. године. Младић је осуђен на доживотну казну затвора. Син генерала Дарко Младић изјавио је да ће се одбрана жалити на пресуду суда.

 • Zina Ciceklic

  Rusija je kao nacija patriota, cijeli Ruski narod je patriot, što u Srbiji više nije, Hag je posebna priča koja nema veze međunarodnim pravom, Hag ima svoje pravo iznad svih prava, ali ovdje je riječ o Srbiji koja je svoje patriote odbacila, i postavila izdajnike kao patriote i između ostalog i mega lopove. Mladić je svoj patriotizam platio najvećom cijenom, koja je uspostavila na njegovo mjesto seljobera mega lopova, to je mnogo gore od Haškog tribunala.

 • EUInformerI

  Sejdinović: U ponedeljak sastanak s ministrom o Medijskoj strategiji

  „Izrada strategije bez predstavnika novinarskih i medijskih udruženja osuđena na propast“

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović najavio je da će u ponedeljak razgovarati sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem o načinima prevazilaženja problema u izradi Medijske strategije.

  Sejdinović je danas na skupu u Medija centru Vojvodine u Novom Sadu rekao da je izrada Medijske strategije bez predstavnika novinarskih i medijskih udruženja „osuđena na propast“.

  Relevantna medijska i novinarska udruženja povukla su svoje predstavnike iz Radne grupe za izradu Medijske strategije, nezadovoljni načinom njenog rada.