РАДНИЦИ ТЕЛЕКОМА ОТКРИВАЈУ: Спрема се велик пљачка Србије

14

Већа група запослених у предузећу Телеком Србија упутила је главном и одговорном уреднику Магазина Таблоид писмо у коме између осталог пише: “…Поштовани господине Бркићу и редакцијо храброг Магазина Таблоид, обраћамо Вам се са молбом да објавите наше наводе који могу пљачкашки режим браће Вучић озбиљно уздрмати и разоткрити њихове праве намере…” У наставку писма, потписници говоре о криминалним намерама браће Александра и Андреја Вучића, тачније о њиховом плану да продају Телеком у току 2018. године и отпусте 3.500 радника. Редакција објављује ово писмо без скраћења

Ми, радници Телекома смо огорчени оним што се дешава у нашој најбољој компанији и у Вама видимо једини светионик истине који би објављивањем скандала који се дешава у Телекому у режији СНС и њихових сатрапа озбиљно отворили очи народу и разоткрили њихове деструктивне намере. Наиме, у Телекому се у тајности припрема права сеча запослених у режији режимских људи предвођених директором ХР-а Драшком Марковићем званим Шампита (надимак је добио по томе што га је својевремено Војислав Шешељ, када му је пала шампита коју је носио натерао да је полиже са пода). Именовани је пре четири године постављен за директора ХР (људских ресурса) Телекома и од тада шта год уради само каже тако је наредио Андреј Вучић па се питамо да ли је могуће да је ТЕЛЕКОМ постао Андрејева прћија.

Телеком је права слика и прилика погубне економске политике А. В. коју примењује и у другим фирмама, а која ће пре или касније произвести катастрофу. Кренимо редом…

1. СНС је у Телекому, преко Драшка Марковића наравно, у протекле четири године запослио преко 500 људи без икаквих квалификација, осим што су имали чланску карту СНС, док је истовремено полуприсилно уз отпремнине отпустио близу 1.000 људи кроз такозване добровољне одласке. Да парадокс буде већи у исто време преко лизинг агенције Секвестра (која је вама добро позната и о којој сте већ писали) а сада и преко лизинг куће Wор Анд Царе (за коју се по фирми прича да је у Марковићевом власништву) ангажује се преко 1.500 људи. Поставља се питање да ли је нормално, ако већ желите да смањите број људи, да кроз добровољне одласке и уз високе отпремнине смањујете број људи да би истовремено довели преко 500 својих јуришника и плус ангажовали људе преко агенција и тако себи отворили простор да зарађују ваше компаније.

2. Из Телекома су на консултанске услуге у последње четири године извучени милиони евра (који одлазе на финансирање кампање СНС) ангажујући увек исте консултанте, или је то АТ Цами или БСГ, и увек су то тимови од двоје или највише троје људи, који се на пројекту не задржавају никада дуже од месец дана, али ниједан пројекат није јефтинији од милион евра! Милиони евра се такође одлију на рачуне ваших колега из новинских кућа и агенција, чиме Вучић купује њихово ћутања.

3. СНС је противуставно и противправно Телеком, који је акционарско друштво сврстао у јавна предузећа, да би нам насилно смањили плате за 10% и тако демотивисали запослене, а оне најбоље послали у конкурентске фирме. Додатно, укинули су радничке спортске игре, смањили су нам и готово укинули дневнице, синдикална права свели на минимум користећи нови драконски Закон о раду.

4. Из Телекома је у последње четири године исисано десетине милиона евра и дато Звезди и Партизану не да би постигли врхунске резултате него да би се купила љубав хулигана на стадионима и да не би скандирали “Вучићу педеру!”. Поставља се питање колико је школа и болница могло бити донирано овим новцем по цену да понекад буде повређена сујета великог вође и да ли је Телеком дужан да плаћа неспособност Владе да се обрачуна са хулиганима.

5. Из Телекома је преко фирми Славише Кокезе и Слободана Квргића блиским браћи Вучић, али и кума Николе Петровића и Ненада Ковача извучено преко 200 милиона евра кроз софтвере и набавку опреме и телефона и све је завршило у црним фондовима СНС.

5. Телеком сваке године плати на име ЈП Поште Србије за закуп простора преко 25 милиона евра, иако је велики део закупљеног простора напустио, да би се она хвалила како позитивно послује и што је највећи парадокс, повећава плате запосленима. Дакле, нама смањење плата од 10 одсто, а онда отимачина закупнине и давање Пошти да нашим новцем себи повећавају плате! Свака част за економску логику.

6. Један од голова којим смо победили Албанце у Бриселу са “пет према нула”, завршио је у Телекомовој мрежи. Дали смо позивни број Косову као држави, и формирали ћерку фирму по косовским законима према којима ако хоћеш да платиш рачун, он мора бити у еврима и морате имати личну карту државе Косово! И при том за председника Управног одбора поставите чувеног криминалца и батинаша Зорана Милојевића Зељу, леву и десну руку Звонка Веселиновића нарко трговца са Косова и Метохије.

6. Оно што нас можда и највише боли јесте да је у последњих пет година кроз дивиденду Влада Србије узела Телекому близу пола милијарде евра, чиме нас је уништила у инвестицијама и борби са све растућом конкуренцијом. И то није све. Од прошлогодишњих деведесет милиона евра уплаћених у буџет Србије по основу дивиденде, Влада је са 40 милиона наших пара частила ави компанију ЕР Србија, не би ли некако прикрила њене губитке и пропаст “посла деценије” како су говорили, а од преосталог дела дали су преко 33 милиона евра Фијату. Од тога 23 милиона да исплати плате за 2. 500 запослених и плус десетак милиона евра да вероватно части менаџмент Фијата и нашим новцем поделе бонусе. Трагедија, шта друго рећи. Дакле, отимате од оних који поштено раде и уредно плаћају све порезе и доприносе и дајете за плате онима који су ослобођени било каквих пореских обавеза па чак и доприноса на плате како не би пропао посао века. Ако је и од Вучићаи СНС-а много је.

7. Какво је исисавање новца у питању најбољи је доказ да је и унутар саме Срспек напредне странке, дошло до великог сукоба када је Телеком у питању. Тако и министар Стефановић уз много муке однео превагу над другим кланом, кланом Николе Петровића и за директора продаје у Телекому поставио државног секретара МУПа Јану Љубичић са основним задатком не да се бави продајом јер она нема везе о томе нити се икада бавила тиме већ да у кординацији са његовим оцем Бранком Стефановићем и појачањима која доведе из МУП-а истражи изнутра махинације у Телекому и евентуално некоме ставе заслужено лисице на руке. Ако је то циљ опростили би и партијско постављење и њено незнање.

И сада шлаг на торти.

Према нашим сазнањима, да би се опрале паре које су извучене, не само из Телекома, и да би се убациле у легалан бизнис А.Вућич је креирао причу да на јесен следеће године једном фонду прода 20 посто Телекома, уз услов да и он и његова братија опере свој капитал и постане сувласник Телекома. Услов Фонда је да се у међувремену отпусти, потпуно неоправдано, 3.500 људи како би они дошли на готов терен и не би морали да улазе у деликатан посао делења отказа. Драшко Марковић одмах током јула и августа у јеку годишњих одмора ангажује консултанта, Бостон консалтинг груп који је требао да размотри рационализацију запослених у Телекому. При томе консултатнстки уговор је тежак милион и по евра народних пара. Њих је ангажовао лично без тендера, у кафани, директор Марковић, и за само месец дана двоје људи је установило да у Телекому постоји вишак од 3.500 радника, што значи да сваког другог запосленог треба отпустити. План је скован у строгој тајности и тек је ових дана обелодањен, јер муњевитом брзином желе да га спроведу у дело.

Оно што би желелеи да посебно потенцирате у својим текстовима је следеће:

Чак и да се деси да се оствари план СНС-а да поткупе синдикалне вође Славољуба Кандића и Јоксимовића, као што су урадили у Фијату, јер се директор Марковић по кафанама јавно хвали да ће их скувати парама из црних фондова СНС-а, наш одговор ће бити жесток. Да је то вероватно, показује то што је један отишао месец дана на Крит а други у Грчку (наравно о трошку Телекома) и то у време када сваки други запослени у Телекому треба да добије отказ! Истовремено, Кандићу је направљен уступак и није пензионисан када је требало, због његове ћерке, која ради у стратегији, измишљен је посебан сектор у Стратегији, што је посебно иритирало запослене, и што је нову реорганизацију бацило на колена, нови Кандићев зет је лепо збринут. Такође у Стратегији. Јоксимовић је запослио једну ћерку, другу ћерку, супругу и вероватно још само ташту да запосли да би прећутао злочине који се раде против запослених.

Невезано за њихов став ми који смо стварали Телеком деценијама, спремни смо да телима и животима нас и наше деце бранимо наша заслужена радна места. Разапети шаторе испред Телекома у Таковској и испред Скупштине, штрајковати глађу док се тај план не обори, а пословање Телекома доведе у ред. Обавестићемо све међународне синдикалне организације, довести жене и децу испред Телекома и Владе и генералним штрајком паралисати рад фирме, док се неправде не исправи. Није Телеком ничија прћија да би због њихових хирова наша деца остала без хлеба.

Отпуштати људе у најбољој домаћој компанији која храни Пошту, Фиат, Ер Србију, из које и поред свега исисавају десетине милиона евра за своју кампању, у којој илегално запошљавају 1.500 нових људи преко својих агенција и на крају нас оставити на улици стварно неће проћи!

Поштовани господине Бркићу и уредници у Таблоиду, ми стојимо иза сваке изговорене речи и надамо се да ће средином недеље кренути серија текстова на ову тему. Ви можете консултовати домаће непоткупљене експерте, попут проф. Савића, проф. Зеца, Миће Ћулибрка или Милојка Арсића, шта мисле о томе, и каква сазнања имају, а ви, да би проверили веродостојност наших података позовите Телеком и питајте да ли је током лета на брзину и у време одмора направљен план реорганизације и шта он подразумева!

Тражите интервју од директора Марковића (који је иначе полуписмен и изузетно арогантан) са пар провокативних питања видећете о каквом се типу ради. Питајте га како је могуће да само месец дана пре доношења плана реорганизације буде донет стратешки план Телекома за период до 2019. годину у коме се не спомиње ни реч о отпуштањима. Да ли то он прима наређења од Андреја Вучића или Предрага Ћулибрка?

3. Позовите председника синдиката и нека они часно изнесу своје мишљење о свему. Ако вас буду ескивирали значи да су купљени.

4. Позовите председника Надзорног одбор а проф. Милана Божића и питајте га да ли је као представник Владе упознат са планом реорганизације и ако јесте ко га је одобрио.

5. Позовите министра Телекомуникација Расима Љајића и министра привреде Горана Кнежевића и питајте, да ли нешто знају о томе. Према нашим сазнањима чак ни они нису обавештени, јер је овде реч о породичном бизнису који се реализује у строгој тајности.

6. Проверите сваки од наших навода, да ли је криминалац из Лепосавића, Зоран Милојевић Зеља председник Скупштине МТС Косово и да ли је Јана Љубичић нови директор продаје?

Мислимо да ћете серијом текстова који ће настати као резултат овог писма, али и вашим истраживачким новинарством, најјаче до сада уздрмати Хвалисавца, јер ћете пољуљати комплетну његову економску логику. Ми ћемо остати са великом захвалношћу сто сте помогли да се компанија спаси и радовати се вашој одлуци да опстајете у овом лудилу које нас је захватило.

 • Zvezda Budilica

  Vuckova Mafija zavrsava pljacku I u tom preduzecu. Isti recept za sve sto je prezivelo zutu mafiju, trenutno udruzenu sa vodjinom. EPS su opeljesili, pa su digli cene peljeseci nas. Bez obzira sto kasnite sa reakcijom, ako se budete borili kako ste obecali, imacete veliku podrsku. Iza ove mafije Srbiji nece ostati bukvalno nista. Ni vode!

 • usw

  Pa ko vas sve hebe, sto niste svi starjkovali kada su bile studentske demonstracije ove godine, nego ste mislili nece nas.
  I radnici Gose mislili nece nas pa ih ona lezbaca i vucko peder prevarise, pa im ne daju ni da privire na kapije fabrike.
  Umesto CELA SRBIJA da se digne na noge i da se resi OVAJ PROBLEM, vi cekate. E, pa sta ste cekali to ste i docekali! A po svakom u Srbiji ce zaigrati vucko sa andrejom!

  • Зарја, Зарја

   Тако је то кад се не сагледава општи интерес свих запослених, а нарочито оних који су остали транзиционо незапослени.Са поткупљеним синдиклним вођама, без материјалних ресурса, хебу једно по једно у здрав мозак. А они би на све то још и да штрајкују глађу, о Господе Боже! Какав, бре, штрајк глађу и самоповређивање и самоубиства у грдном сиромаштву, јаду и беди?! Усрана мотка, бре!

 • yumatu

  Pljačka koja teče…

 • Ултра

  Па овај наш мали Алек је онда гори од Берлусконија.

 • Monter

  „Додатно, укинули су радничке спортске игре“ – posle ove rečenice ne zna se koji je gori da li Vučić ili ovi „pravednici“ iz Telekoma.

  • Зарја, Зарја

   А зашто па запослени не би имали права на спортске игре и дружење од пара које су зарадили?!
   Зато што су свима осталима сва права, па и право на нормално радно време, елементрну пристојност у опхођењу, одговарајућу зараду, годишњи одмор, регрес, 13 плату, бонусе, награде огромној већини укинута, док пар њих черупа и, мало пије, више Шарцу даје и, сви – ћуте?!
   Осим тога, ово је једно споредно питање у односу на сва остала поменута, тако да је ово потпуно промашени покушај да се расправља о мање битном у односу на оно заиста од животног значаја за целу државу.
   Монтер, не монтирајте ток дискусије!

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ништа ниси разумела из овог вапаја…

  • Зарја, Зарја

   Мислим да јесам и,то одлично!

  • Monter

   Видиш, проблем је са тим парама. Хоће радничке спортске игре, али компанија да им плати , а не из свог џепа. Да ли треба да их сажаљевам због тога? Одговор је НЕ.
   Јер на крају се своди да све њихове баханалије требамо да платимо ми обични смртници кроз рачуне за телефон.
   А у овом саопштењу нема ниједна реч која се односи на потрошаче који папрено плаћају њихове услуге.

  • Зарја, Зарја

   Ма ко је зарадио те паре компанији?!
   И шта си се у`ватио тих игара, када је у питању опстанак компанија од посебног државног интереса, а у питању је живот или смрт?! И још треба да сеирим као моћни доле, „сад су се сетили…
   Мислим да ви ништа не разумете или се правите.
   Муке Танталове су спопале запослене у пошти, овде, епс су самлели, људи су потпуно ојађени и немоћни, гледали смо то на милион примера… а ви, боље да се у`ватите за ону ствар, него за тастатуру!
   Баш сте ме изнервирали, обојица, а нисам се томе од вас надала.

  • Monter

   Сувише наивно и површно гледаш на ово саопштење. А у ситницама се крије права суштина.
   Суштина овог саопштења је: да је ово неко писао који је искључен из садашње поделе новца, а по начину писања изгледа да је то неки синдикалац који је изгубио привилегије.
   Значи ћутао је сво време док њега нису дирали и добијао свој део од Телекома, и ћутао би да је тако остало.
   За Пошту се слажем да је тамо много лоша ситуација, али из овог саопштења нема нека самилост према тој Пошти, већ се кука како се издвајају паре за Пошту, да се он пита Пошта би требала да банкротира.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Сад су се сетили кад је мечка заиграла и пред њиховим вретима!?
   Док је у Србији после рушења Милошевића падао један по један гигант од Крушевачког 14 октобра, преко Ваљевских, Чачанских , Смедеревских, Краљевачких и толиких Београдских предузећа која су запошљавала на хиљаде радника, ови су ћутали ко куурве!
   Е господо, видели сте Гошу недавно коју уруши бандитска фирма браће Вучић стара два месеца! Сада ћете тако и ви!
   Док СВИ не најебу у овој блесавој Србији, нећете се сетити да СВИ скачете за СВАКОГ, да бисте заштитили СЕБЕ!

  • Зарја, Зарја

   Е, сада си погодио оно о чему сам писала.
   И народ мора да има негде црвену линију и урликне да је доста, бре!