Прочитај ми чланак

ЗАШТО СЕ ОПОЗИЦИЈА толико плаши Ратка Младића?

0

Поготово су неке странке изразито грађанске оријентације, попут Покрета слободних грађана Саше Радуловића и „Доста је било“ Саше Радуловића, изненадиле одлуком да се сакрију док олуја не прође. Ниједан од лидера опозиције – изузев ултрадседничара Бошка Обрадовића из „Двери“ – није јуче нашао за сходно да се јавно појави и искаже јасан став о пресуди о којој се толико ломе копља у Србији.

ПСГ: Три реда о Младићу, два о Шкору

Јанковићев покрет се о пресуди Младићу први пут огласио јуче тек у 20.08 сати, и то саопштењем од шест редова текста у којем су:

– поздравили хашку пресуду (3 реда), уз констатацију да се судским поступцима против појединаца скида колективна одговорност са народа, а тиме се, како је наведено, „превазилази трагична прошлост и утире пут саживоту и сарадњи на Балкану“;

– захвалили се дојучерашњем члану свог председништва Срђану Шкору (2 реда), чије је писмо и оптужбе наведене у њему на рачун Саше Јанковића и његове супруге Славице одјекнуло у медијима;

– истакли да ће се „одупрети покушајима таблоидизације рада“ тог покрета (1 ред).

Сам Саша Јанковић је тек око поноћи објавио твит у којем је између осталог навео да је „жртва ратних злочинаца и њихов сопствени народ који због њихових поступака и изостанка брже и правичне казне трпи срамоту“, не помињући притом и жртве Сребренице или Ратка Младића.

ДЈБ: Суд је утврдио…

Покрет „Доста је било“ Саше Радуловића је јуче објавио саопштење у којем се без става хладно констатује да је „судско веће Трибунала у првом степену утврдило да је Ратко Младић по командној одговорности крив за многобројне злочине који су почињени против жртава бошњачке националности“.

У саопштењу су даље наводи да је рат ужасна ствар, да све жртве заслужују правду и да је „сам Хашки трибунал оставио горак укус политичке обојености“. Саопштење није дуго било „ударна вест“ на сајту покрета.

Твитераши који су јуче жалили да „Доста је било“ избегава да се конкретно изјасни на тему ратних злочина, Сребренице и пресуде Младићу, са твитер налога ДЈБ су упућивани да сами нађу шта их интересује на ФАQ страници (често постављена питања) на сајту покрета.

Народна странка: Младић? Који Младић!?

О пресуди Ратку Младићу нема нити једног слова на сајту Народне странке Вука Јеремића. Нити једног. Ни позитивног, нити негативног, тако да још није познато да ли и шта у Јеремићевој странци мисле о пресуди Младићу. Ни сам председник НС такође није јуче прокоментарисао Младићеву казну, нити је на ту тему послао саопштење.

ДС: Пресуда Младићу скида љагу са Србије

Демократска странка се врло брзо након доношења пресуде Младићу огласила саопштењем, у којем је навела да Србија коначно улази у завршну фазу поглавља званог Хаг и да је пресуда Ратку Младићу дуго очекивано задовољење правде и предуслов помирења. Демократе су навеле да се Србија и цео регион и данас „суочавају и живе последице ратних злочина деведесетих, а пресуда Младићу је важна јер скида љагу са Србије и њених грађана“.

ДС је позвала на јединство у осуди ратнохушкачке политике која ј довела до геноцида, убистава, прогона, масовних гробница…

Двери: Песме на Тргу Републике

У одбрану ратног злочинца Ратка Младића отворено је стао Бошко Обрадовић, лидер Двери, који је са својим симпатизерима на Тргу Републике певао песме подршке Младићу.

У медијима се минулих недеља спекулисало да Јанковић, Радуловић и Јеремић разговарају о сарадњи са Обрадовићем на изборима у Београду. Да ли ће Обрадовићева подршка Младићу можда бити разлог да до такве сарадње ипак не дође, засад није познато.