Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Влада да формира институт за проучавање судске праксе Хашког трибунала

0

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ позвао је данас Владу Србије да хитно формира научни институт који би се бавио проучавањем судске праксе Хашког трибунала и оценио да држава не сме пасивно да реагује на пресуду ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу.

„Србија мора да пружи квалитетан и стручан одговор на све што се дешавало у Хагу. Нису довољне само политичке фразе. Лако је дезавуисати Хаг политичким аргументима али важно је да се то уради и правним аргументима. Ни то није тешко али је потребно добре воље”, рекао је Шешељ на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Говорећи о пресуди Младићу, који је осуђен на доживотни затвор за злочине у БиХ и геноцид у Сребреници, Шешељ је рекао да је пресуда донета противправно и да судско веће није указало ни на једну директну везу између Младића и злочина који му се приписују.

„Флоскула о удруженом злочиначком подухвату коришћена је тамо где нема доказа, да би се они прогласили непотребним”, рекао је Шешељ и додао да је све то смишљено и испланирано а да са српске стране изостаје адекватан одговор.

Лидер СРС је рекао да иако Србија није осуђена за геноцид, ипак остаје љага на држави и народу јер се ради о највећем злочину.

Он је оценио да не може бити говора о геноциду јер није било намере да се униште сви Муслимани или њихов знатан део, а такође није постојао ниједан геноцид у којем је једна страна поштедела цивиле а стрељала заробљенике. ;

„И стрељање заробљеника је тешко кривично дело и кршење обичаја рата. Може и за то доживотна робија. Али није у питању геноцид”, рекао је Шешељ и додао да је у највећем интересу Хашког трибунала да Младић умре пре жалбеног поступка у којем би пресуда могла да се оспори и доведе у питање.