Прочитај ми чланак

РУСИ СЕ ПОВЛАЧЕ ИЗ СИРИЈЕ, АЛИ НЕ ПОТПУНО: Ево шта ће Путин задржати код Асада …

0

Руске војне снаге у Сирији биће знатно смањене, а повлачење би могло да почне до краја године, рекао је начелник руског Генералштаба Валериј Герасимов.

Герасимов је раније рекао да Русија може да смањи обим свог војног присуства у Сирији, али је одбио да прецизира датум или обим тог смањења.

(Фото: Јутјуб)

Војна подршка Русије сиријском председнику Башару ал Асаду, посебно преко ваздушних удара, била је кључна у побједи над „Исламском државом“ и сиријским опозиционим снагама.
„Има још веома мало да се уради пре извршења свих војних циљева. Наравно, одлуку ће донети врховни командант и распоређивање ће бити смањено“, рекао је данас Герасимов новинарима на маргинама састанка са предсједником Русије Владимиром Путином у Сочију.

Герасимов је додао да ће број снага бити смањен, али ће Русија имати две војне базе, центар за праћење мира и „одређени број неопходних структура за подршку актуелној ситуацији“ у Сирији.
Путин је јуче у Сочију примио Асада са којим је разговарао о пребацивање тежишта са војних операција на трагање за политичким решењем сиријског сукоба.

Руски бомбардери су и данас гађали циљеве у Сирији, надомак Деир Ез Зора.