Прочитај ми чланак

НЕМАЧКИ НОВИНАР О ДОДИКУ: Ко мапу црта…

0

Председник српског ентитета у БиХ Милорад Додик није се устручавао да пред камерама промени лице Југоисточне Европе.

Његове опасне визије и снови служе само њему и одржавању његове моћи, сматра дописник берлинског Тагесцајтунга из Сарајева Ерих Ратфелдер, а преноси Дојче веле.

Као претходно Бакиру Изетбеговићу, Младену Иванићу и Драгану Човићу, и Милораду Додику је на крају интервјуа за ДW показана карта Босне и Херцеговине уз питање:

Да ли је задовољан картом таквом каква јесте или би нешто изменио? Али једино је он у руке узео фломастер.

“Већ су се једном цртале мапе и на њој повлачиле нове границе. Код првог пројекта Велике Србије све је окончано у ужасном крвавом рату, у којем су на крају сви изгубили. Председник српског ентитета у Босни и Херцеговини Милорад Додик сада се усудио да пожели да мења лице југоисточне Европе. Пред камером је цртао нове границе и прецртавао постојеће. На његовој мапи већина Републике Српске припојена је Србији. Север Косова такође би требало да дође у Србију”, пише Ратфелдер.

Према његовим речима, то подсећа на гест неког великог генерала који има моћ да прекраја свет.

“То што Хрватима великодушно препушта Требиње и део Источне Херцеговине, само је фуснота. Тиме он подржава трећи ентитет. Као онда у рату када су, Караџић и Младиц́ на једној страни, Мате Бобан и Јадранко Прлић на другој страни, у принципу били сложни да од Босне и Херцеговине одломе што је више могуће територије и придруже је одговарајуц́ој, матичној држави”, додаје Ратфелдер.

Хашки трибунал је Ратка Младиц́а осудио на доживотни затвор. За неколико дана биће изречена пресуда и Јадранку Прлићу. Тим пресудама биће кажњени злочини етничких чишћења с десетинама хиљада цивилних жртава.

“Међутим, резултат Младиц́еве политике је опстао. Дејтонски споразум је политику српског ратног злочинца наградио територијалном поделом земље. Када Додик у интервјуу за ДW позитивно оцењује Дејтонски споразум, онда то чини управо из тог разлога. Међутим, он и његови пропагандисти заборављају да помену да су Караџић и Младић одбили споразум. Ниједан босански Србин га није потписао, већ је то био Милошевић. Али, какав уопште значај данас има та историјска истина? Додик сада треба да сачека. Он више не прети референдумом, али, како каже, о њему још увек сања. Он ставља под знак питања способности државе Босне и Херцеговине да уопште функционише. Након што су босански Срби и он учинили све што је могуц́е да се подела земље продуби, да се уништи оно мало напретка за реинтеграцију земље под Високим представником Педијем Ешдауном, да се блокира повратак расељених и да се отежа живот онима који су се ипак вратили”, истиче Ратфелдер.

Немачки новинар додаје да Додик лично одлучујуће је допринео политичкој и економској блокади Босне и Херцеговине.

“Он је у области у којој се распростире његова моћ – а и даље, у целој земљи – довео људе у економски несносну ситуацију. Сиромаштво и недостатак перспективе воде у емиграцију. Велики делови Републике Српске су скоро без људи. Она је у дуговима, одавно је распродато што се распродати могло. Али Додика не интересују судбине људи. “Велики стратег“ сада оптужује Србију да нажалост није у ситуацији да следи његову политику: Србија би требало да призна Косово. Тада би куцнуо час да се Република Српска одвоји од Босне и Херцеговине. Онај ко је пре 26 година цртао карте, био је спреман да иде до краја и да у амбис поведе не само “противника“, већ и сопствено друштво. Данас би било важно када би Европа – попут Америчке амбасадорке – Додику коначно јасно ставила до знања да политичар са таквом идеолошком опремом нема никакве везе са западним вредностима и да са њима нема шта да прича. Додик је свестан да је лако рањив, да је његов режим финансијски уништен и да зависи од међународне заједнице. Чак ни Руси га неће заувек финансирати. Његове опасне визије и снови служе само њему и одржавању његове моћи”. закључује Ратфелдер.