Прочитај ми чланак

КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ: Задовољна сам што је Младић добио доживотну

0

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да је задовољна пресудом Ратку Младићу, за ког је рекла да је "најодговорнији за злочине почињене на Балкану током рата након Милошевићеве смрти".

– Морам рећи да је Младић најодговорнији за злочине почињене на Балкану током рата након Милошевићеве смрти. Посебно сам задовољна казном коју је изрекао Трибунал јер је осуђен на доживотни затвор. То је добро за жртве, а такође је позитивно и за сам Трибунал и за међународну правду јер крајем године се Трибунал затвара, након што је прописно извршио мандат који му је додијелило Вијеће сигурности. Изрекли су пресуде за злочине почињене током рата на Бакану и сви одговорни су изведени пред суд и Младић је последњи који је осуђен – казала је она за Н1.

На питање може ли пресуда бити почетак нове регионалне напетости, Дел Понте је одговорила:

– Апсолутно не. Постоји један мањи број људи који су носталгични за оним што се дешавало пре толико година. Србија је окренута будућности и српски народ је окренут будућности….

Упитана да ли сматра да је председник РС такође носталгичан, Дел Понте је казала да „зна Додика, да је носталгичан и да верује вероватно у оно што говори“.

– Али апсолутно ништа неће постићи. Након ове пресуде постаће још теже да постигне оно о чему сања – навела је Дел Понте.