Прочитај ми чланак

АРХЕОЛОЗИ У ЧУДУ: Пронађена тврђава стара 3.000 год на дну језера

0

Изгубљени град стар 3.000 година пронашли су рониоци и истраживачи у турском језеру Ван.

На основу пронађених спектакуларних рушевина верује се да је тврђава изграђена за време античке краљевине Урарту, између деветог и шестог века пре нове ере.

Тврђаву су открили археолози са Универзитета Јузунђу Јил у сарадњи са тимом ронилаца.

Остаци тврђаве простиру се у језеру на површини од километар. Иако се вековима налазе под водом, на основу висине видљивог дела тврђаве претпоставља се да су зидови високи између три и четири метра.

„Многе цивилизације и народи насељавали су област око језера Ван. Називали су га горњим морем и веровали да крије много мистерија“, наводи вођа тима Тасин Џејлан.

„Ово откриће нас је подстакло да наставимо у откривању тајни овог језера старог 600.000 година. Право је чудо наћи тврђаву под водом. Археолози ће испитати историју замка, а онда дати информације о томе“, додао је.

Урарту је била античка краљевина у Јерменији на чијој територији се данас простире део Турске, Јерменије и Ирана. Језеро Ван се сматра важним местом за цивилизацију.

„Оно што до сада знамо јесте да је замак стар скоро 3.000 година“, навео је гувернер Ариф Караман.

То није прво откриће у овом језеру. Прошле године пронашли су сталагмите на површини од 2.253 метра квадратна. Раније ове године налетели су на олупине руског брода за који су мислили да потиче из 1948. године.