Прочитај ми чланак

4 СЦЕНАРИЈА РОБИЈЕ Где ће Младић служити казну?

0

Ако хашки трибунал потврди пресуду на доживотну робију коју је данас изрекао генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу, пред ратним лидером босанских Срба су четири различита сценарија везана за локацију на којој ће служити казну.

Ови сценарији нису подједнако реални, али су у овом тренутку сви могући. Ако се узме у обзир генералово нарушено здравље, како истиче његова одбрана, и чињеница да је трибунал раније правио преседане у којима је осуђеницима допуштао да робијају и ван хашких зидина, постоји могућност да ће „касапин из Босне“ живот окончати ван Холандије.

СЦЕНАРИО 1: Хашка ћелија

Ипак, најреалније је очекивати да Младић неће успети да издејствује излазак из Хага. Иначе, ћелија у којој Ратко Младић проводи дане већ шест година изгледа овако:

Иако се генерал налази у наводно тешком физичком (а према речима његових бранилаца и родбине и менталном) стању, не би требало да се нада да ће му Трибунал омогућити неку од алтернативних локација за робију. У прилог тој тези иде неколико чињеница, најпре то што се више од деценије крио од хашког суда.

СЦЕНАРИО 2: Српска болница

Министарка правде Нела Кубуровић и данас је поменула да Влада Србије и даље пружа гаранције за лечење у Србији генералу Младићу. Те гаранције су претходно усвојене и на седници Владе, у октобру ове године, а подразумевају привремено пуштање на слободу ради лечења, уз гаранције да Младић за то време неће побећи.

Као војни обвезник, Младић би лечењу могао бити поодвргнут на Војно-медицинској академији у Београду.

СЦЕНАРИО 3: Клиника у Русији

Након више најава које су дошле од Младићевих лекара и породице, Русија је у марту ове године и званично обавестила Хашки трибунал да је спремна да пружи смештај и медицински третман Ратку Младићу. То је потврдила шефица правне групе при Амбасади Русије у Холандији Викторија Гончарова.

Она је рекла да би Младићу у Русији био обезбеђен смештај, обезбеђен медицински третман и повратак у Хаг, у складу са свим захтевима које Трибунал одреди. Хаг је, међутим, тај предлог одбацио – за сада. Приликом доношења такве одлуке вероватно су узете у обзир и гласине да се Младић дуже од деценије крио, између осталог, и због руске финансијске и логистичке подршке.

СЦЕНАРИО 4: Нордијски комфор

Хашки трибунал је у фебруару 2003. године осудио Биљану Плавшић на 11 година затвора за прогоне несрпског становништва током рата у БиХ. Плавшићка је претходно признала кривицу за прогон босанских Муслимана и Хрвата на полтичкој, расној и верској основи због чега је ослобођена осталих тачака оптужнице укључујући и геноцид.

Након пресуде, Плавшићева је затражила да казну служи у шведском затвору Хисенберг, а Трибунал јој је изашао у сусрет због позних година, нарушеног здравља, али и чињенице да је злочин признала. Младић последњи услов не испуњава.