Прочитај ми чланак

РУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Горњи дом парламента одобрио закон о медијима

0

Савет федерације, горњи дом парламента Русије, одобрио је закон којим инострани медији могу да буду проглашени за стране агенте.

За усвајање закона гласало је 154 посланика, један је био суздржан, а нико није био против.

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Закон сада иде на потпис председнику Руске Федерације Владимиру Путину.

У том документу не именује се ниједан медиј, али наводи се да страним агентом може да буде проглашен сваки инострани медиј који се и финансира из иностранства, као и руски медиј који се финансира из страних извора. Министарство правде има овлашћење да направи посебан регистар медија страних агената ако то буде било потребно.

Медији који буду проглашени страним агентима мораће да у складу с тим означе свој садржај, а они који буду идентификовани као страни агенти и одбију да се тако региструју, падају под удар закона о НВО страним агентима.

Министарство правде већ је обавестило о томе следеће медије: Глас Америке, Радио Слобода, Кавкаске реалности, Кримске реалности, Сибирске реалности, регинални пројекат Идеална реалност, ТВ каналу „Данас“. Као „кандидати“ спомињу се и ЦНН и Дојче веле, али засад не падају под удар овог закона.

Нешто раније се огласио и шеф комитета за цивилно друштво Државне думе Русије Сергеј Гаврилов, који је рекао да ће, уколико САД појачају мере против руских медија у иностранству, Русија морати да припреми други талас реципрочних мера.

Подсећамо, САД су почетком новембра присилиле ТВ канал Раша тудеј (РТ) да се региструје као страни агент. Руски медији, пре свега РТ и Спутњик, под великим су притиском америчког естаблишмента, који покушава да их елиминише с тржишта.