Прочитај ми чланак

ПЛАВШИЋ: Скандализована сам, нема овде ни правде ни истине

0

Београд -- Бивша председница РС Биљана Плавшић, рекла је да је "скандализована" доживотном пресудом која је изречена ратном команданту Босанских Срба Ратку Младићу.

Једина жена осуђена у Хашком трибуналу за злочине током сукоба у Босни Биљана Плавшић (87) била је потпредседница Републике Српске за време рата пре него што је преузела председништво 1996.

screenshot/Sputnik

Осуђена је 2003. на 11 година затвора. Она се изјаснила кривом пред Хашким трибуналом и одобрено јој је раније ослобађање 2011. године на велико незадовољство жртава.

„Скандализована сам чињеницом да таква једна институција игнорише правду и истину. Нисам уопште против тога да се криминалцима суди али овде нема ни правде ни истине“, рекла је Плавшић за Франс прес телефоном из Београда где станује од када је ослобођена.

Плавшић је, међутим, додала да није очекивала „ништа друго, познајући рад Трибунала“.

Хашки трибунал данас је првостепено осудио бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића на доживотну затворску казну због геноцида у Сребреници и злочина против човечности над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ.

Младић (74) проглашен је кривим за геноцид над неколико хиљада Муслимана из Сребренице; прогон Муслимана и Хрвата широм Босне и Херцеговине, терорисање становништва Сарајева гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце „плавих шлемова“ УН, од 1992 до 1995. године.