Прочитај ми чланак

ОВО ЈЕ ХРВАТ КОЈИ ЈЕ СТРЕЉАО ЗА ГЕНЕРАЛА Убица из Сребренице један од кључних …

0

Ујутро 16. јула 1995. године први аутобуси почели су да долазе на имање "Брањево" код села Пилица, у општини Зворник (БиХ). У аутобусима су били муслимански мушкарци и дечаци заробљени у Сребреници, и издвојени од стране припадника Војске Републике Српске као "војно способни" - сведочио је у Хагу Дражен Ердемовић, коме је врховни командант био Ратко Младић.

Како преноси Јутарњи.хр, стари између 15 и 60 година, везаних руку, у цивилној одећи и са повезима преко очију, почели су излазити из аутобуса. Изводили су их у групама по десет, постројили на пољани иза фарме, а припадници Десетог диверзантског одреда су их потом стрељали с леђа.

Foto: ICTY / Promo Dražen Erdemović

Како је сведочио Ердемовић, између 10 сати ујутро и око 15.30 поподне стигло је између 15 и 20 аутобуса, а припадници одреда упуцали су све мушкарце и дечаке који су из њих изашли. Након тога, убијање је преузела друга јединица.

Осуђен цео стрељачки вод

– Тог дана устрелили смо између 1.000 и 1.200 цивила – рекао је 2013. године на суђењу Младићу Дражен Ердемовић.

Стрељачки вод бројао је осам војника. Њих шест касније је осуђено на укупно 157 година затвора, рачунајући и Ердемовића. Врховни командант био им је Ратко Младић.

Прича Дражена Ердемовића је трагична, језиви одраз ратног хаоса који је тих година владао међу дојучерашњим суседима. Рођен у мешовитом браку, изјашњава се као босански Хрват, рат је започео у саставу Армије БиХ, након чега се нашао у саставу ХВО-а, из којег је избачен јер је, како каже, помогао српским цивилима. Према сопственим тврдњама, сво време је настојао да побегне у Швајцарску са женом и у рату рођеним дететом.

Но, како то није било могуће, пријавио се у диверзантски одред ВРС јер му је хитно требао новац. Рачунао је да ће цело време бити у позадини, на сигурној удаљености од првих линија фронта. Догодило се управо супротно.

Или пуцај, или ћеш бити упуцан

Ердемовић и његов одред били су задужени за ликвидацију муслиманских мушкараца и дечака из Сребренице, доведених код села Пилице. Када је схватио шта им је задатак Ердемовић се, према сопственим речима, побунио. Показујући на заробљенике, његов надређени Мишо Пелемиш, кратко му је рекао:

– Ако нећеш пуцати, стани крај њих.

Ердемовић је одабрао да пуца. Према сопственом признању, сам је убио између 70 и 100 особа.

Саборци покушали да га убију

Након што су дојучерашњи саборци покушали да га убију (преживео је метак у груди), Ердемовић је 1996. нашао новинарку америчког АБЦ-а и испричао јој све што је радио и видео. Ускоро је оптужен пред Хаашким трибуналом, признао је кривицу и првостепеном пресудом осуђен на десет година затвора. Након жалбе, она је смањена на пет година.

Ердемовић је био прва особа која је признала злочин пред Трибуналом и прва која је осуђена пред било којим међународним казненим судом у протеклих пола века. Током последњих 20 година много пута је и сведочио пред Трибуналом, који је утврдио постојање геноцида у Сребреници.

Открио масовне гробнице

Открио је и места где су заробљеници убијани и закопавани у масовне гробнице. Данас живи на непознатој локацији, под скривеним идентитетом.

– Желим рећи да ми је жао свих жртава, не само оних који су тог дана убијени на фарми, него свих жртава у Босни и Херцеговини, без обзира на њихову националност – рекао је Дражен Ердемовић кад је признао кривицу пред Трибуналом.