Прочитај ми чланак

МОГУЋЕ ПОВЕЗАТИ РАДНИ СТАЖ из Русије са стажом у Србији

0

Грађани који су радили у Русији, и којима су послодавци уплаћивали доприносе, моћи ће тај радни стаж да повежу са стажом у Србији, појаснио је министар за рад Зоран Ђорђевић и додао да је то предвиђено Споразумом о социјалној заштити који је Србија парафирала са Русијом.

Он је нагласио да је то отворено питање од 2010. године, да након парафирања Споразума следи његово усвајање у Русији, а након тога и званично потписивање.

© Sputnik/ Кирил Каљиников

„То ће бити позитивна вест за све грађане који су некада радили у Русији, који су уплаћивали доприносе у Русији, јер ће сада моћи да повежу тај стаж са стажом у Србији“, појаснио је министар.

Споразум се не односи, како каже, на рад на црно, и додаје да је са руским колегом причао и о томе, и да су се договорили да имају „активније контакте“ како би заштитили грађане Србије који у Русију одлазе да раде, а који су због непознавања процедура доведени у заблуду и раде на црно.

Говорећи о изменама и допунама Закона о раду, он је рекао да ће у децембру бити измењена само два члана, а да следе детаљније измене које ће пратити јавна расправа.

„Измене се тичу само пријављивања радника. Досад је послодавац имао обавезу да радника пријави у року од три дана, а сада ће радник од првог дана морати да буде пријављен“, појаснио је Ђорђевић.

Он је додао да пријава радника сада иде брже и да нема разлога да се чека три дана. То је, како је рекао, често злоупотребљавано, па када се појави инспекција и пронађе непријављеног радника, увек је био изговор да је радник тај дан почео да ради.