Прочитај ми чланак

ХАГ: Младић осуђен на доживотну казну затвора

0

Хашки трибунал данас ће изрећи првостепену пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу. Тужилаштво за Младића, оптуженог за геноцид и друге ратне злочине током рата у БиХ, тражи казну доживотног затвора.

Његови браниоци сматрају да на суђењу, које је трајало четири и по године, није доказана Младићева кривица, и траже ослобађајућу пресуду.

Интересовање за ово изрицање пресуде је, очекивано, велико. Према последњим информацијама, акредитовано је више од 200 новинара, правника, истраживача и представника невладиних организација.

Тужилаштво има висока очекивања од последње првостепене пресуде Хашког трибунала, с обзиром на то да је његово затварање најављено за 21. децембар. Главни тужилац Серж Брамерц каже да очекује казну доживотног затвора за 74-годишњег Ратка Младића.

12:08 Младићу доживотна казна затвора

Командант Главног штаба Војске Републике Српске Ратко Младић, оптужен за геноцид и друге ратне злочине током рата у БиХ, проглашен је да није крив за геноцид, а да јесте крив као учесник удружених злочиначких подухвата за геноцид, злочине против човечности, истребљење, убиство и кршење закона и обичаја ратовања. Осуђен је на доживотну казну затвора.

11:57 Веће: Младић имао геноцидну намеру у Сребреници

11:55 Удружени злочиначки подухват у Сарајеву

Веће је констатовало удружени злочиначки подухват у Сарајеву од маја 1992. до новембра 1995. године. Учесници удруженог злочина су, према наводима Већа, били Радован Караџић, Станислав Галић, Драгомир Милошевић, Момчило Крајишник, Биљана Плавшић, Никола Кољевић.

Алфонс Ори је рекао да је Младић лично 28. маја 1992. командовао гранатирањем Сарајева.

11:48 Тренутак у ком је Младић почео да виче у судници

11:37 Читање оптужнице настављено је без Младића

11:31 Младић устао и почео да виче, судија Ори прекинуо суђење и удаљио Младића

Ратко Младић је у једном трeнутку устао и почео да виче да је „све прочитано лаж“. Судија Ори затим је удаљио Младића из суднице.

11:27 Суђење се наставља, Младић је поново у судници

11:18 Младићу позлило током изрицања пресуде?

Спекулише се да је некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу позлило током изрицања пресуде у Хашком трибуналу. Још увек нема званичне потврде те информације.

11:01 Најављена пауза од пет минута продужена на пола сата

10:54 Где је био геноцид, а где није

Веће је констатовало да је на подручју Сребренице било злочина геноцида, прогона, и нехуманог деловања присилног премештања. Такође, за шест општина је утврђено да није било геноцида.

10:47 Одређена је пауза од 5 минута на Младићев захтев

10:40 Младић оптужбе слушао уз осмех

Младић је уз осмех слушао оптужбе за Сребреницу. Одмахивао је главом када је Веће тврдило да су он и Караџић имали намеру да Сребреницу претворе у српску територију.

Иначе, младић на реверу носи Наталијину рамонду.

10:34 „Иглу“ испред Хашког трибунала

  • Испред зграде Хашког трибунала чланови породица наводних жртава Ратка Младића поставили су необичну инсталацију у облику иглуа.

10:04 Почиње изрицање пресуде

  • Ратко Младић присутан је у судници.

    09:52 Додик: Младић је легенда у српском народу

    Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је генерал Ратко Младић веома професионално и патриотски обављао своју дужност, те да ће се у случају негативне пресуде Хашког трибунала само ојачати мит о њему.

    „Али, без обзира на то, Ратко Младић остаје легенда у српском народу, човек који је своје професионалне и људске способности дао у функцију одбране слободе српског народа, где год он био“, рекао је Додик.

    09:42 Младићева породица ушла на задњи улаз

    Породица Ратка Младића ушла је у зграду Трибунала на задњи улаз. У зграду суда су ушли Младићев син Дарко и супруга Босиљка.

    09:37  Ишчекивање изрицања пресуде испред зграде суда

    09:27 Најпосећеније изрицање пресуде у историји Трибунала

     Данашње изрицање пресуде биће можда најпосећеније у историји Трибунала. Најављује се да би могло да буде и преко 300 новинара, истраживача, представника НВО…

    09:20 Део атмосфере испред суднице

 

 

09:16 Инцидент испред суднице

Дошло је до инцидента испред суднице у Хагу. Неименовани мушкарац је испред суднице дошао са заставом Србије где су већ стајали бројни чланови удружења из БиХ која прате изрицање пресуде, јављају медији. Реаговала је Бакира Хасечић, председница Удружења „Жена-жртва рата“, која је покушала да отме заставу. Интервенисала је оближња полиција која је смирила ситуацију.

„Иди одавде и не провоцирај“, казала је Хасечићева неименованом мушкарцу.

08:57 Испред Трибунала је видан притисак и кампања против Младића.

Поред многобројних медијских екипа, испред зграде Хашког суда се налазе и представници Удружења Жене Сребренице и Савез логораша из БиХ.

08:54 Окупљање медија испред зграде Хашког трибунала

 

08:32 Дарко Младић: Мом оцу суди НАТО

Дарко Младић каже да највећи притисак долази из седишта НАТО-а који је окривио све наше генерале и направио хаос на Балкану само да би остварио утицај у том делу Европе.

Он очекује да ће његов отац бити ослобођен. „Инсистирао је да се појави пред Судом и да ће сваку одлуку стоички поднети као што то доликује сваком Србину који је бранио своју отаџбину. Одбрана је показала да није крив али је било тешко да се бори против медијске кампање са Запада и дипломатских притисака који трају годинама уназад“.

08:29 Новинарске екипе из целог света се окупљају испред зграде Хашког суда.

08:25 Син Ратка Младића, Дарко каже за Спутњик да ће се његов отац сигурно појавити данас у судници на изрицању пресуде.

08:23 Генералово здравствено стање је и даље без промене, каже Младићев адвокат Драган Иветић

„Он жели да буде присутан и не одустаје од тог свог права, и поред упозорења лекара да би то могло да доведе до његове смрти. Видећемо какво је стање јутрос“.

Све је спремно за изрицање пресуде Младићу. Интересовање медија велико.

Све је спремно за изрицање пресуде Младићу. Интересовање медија велико.