Прочитај ми чланак

БОШКО (ДВЕРИ): Младић је српски херој

0

Реагујући на пресуду Ратку Младићу у хашком трибуналу Бошко Обрадовић, лидер Покрета Двери рекао је да он не признаје Хашки трибунал, јер је то антисрпски суд и његов смисао је да пресуди српској историји и српском народу.

Он је навео да је одлука о доживотној казни Ратку Младићу врхунац деловања Хашког трибунала као антисрпског и антиправног суда чије одлуке сматрам скандалозним.

„Одбацујем све пресуде хашког трибунала као неправедне и сматрам да је Ратко Младић српски херој и један од оснивача Републике српске, као једне од највеће победе српског народа у последњих сто година. И Радован Караџић и Ратко Младић су велики српски јунаци и људи који су уткали себе у одбрану српског народа, како нам се не би поновио геноцид из Првог и Другог светског рата за који нико никада није одговара“, рекао је Обрадовић, додајући да овба два српска хероја треба да се нађу на првим странама уџбеника.

Обрадовић је оценио да је хашки трибунал продужена рука НАТО-а и да он има за циљ да од Срба направи злочинце, а да би према његом мишљењу судије хашког трибунала требало кривично да одговарају за оно што су урадиле.

„Ова пресуда, за највећи злочин који се десио у Европи после Другог светског рата, је очекивана. Не могу постојати геноцидни народи већ само појединци који врше геноцид. Младић је одговоран за то најтеже кривично дело. Најодговорнији је за све оно што се дешавало у Сребреници. Србија као чланица УН мора признати и ову судску пресуду. Изјаве оних који не прихватају пресуду или величају злочине и злочинце нече променити нити пресуду нити историјску чињеницу да се то десило“ каже Мехо Омеровић, посланик СДПС и додаје да се овом пресудом затвара и последња страница у раду Суда, а да на жалост суд није успео у ономе што му је био основни задатак-помирење народа у региону, правда за све жртве и преживеле у ратовима на територији бивше Југославије.

Омеровић каже да смо и даље сведоци говора и речи мржње,звецкања оружја и бујања десничарских организација у бившпим републикама Југославије.

„Тежак је посао и задатак пред свима нама. Морамо учити младе генерације како се злочини не би поновили. Имамо ли памети и да ли смо сви спремни за то?“, рекао је Омеровић , док је Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије рекао да није ни очекивао ништа мање од пародије суда какав је Хашки трибунал.

Тај суд, како је рекао, још једном је потврдио да се у Сребреници десио геноцид, иако се то што се тамо десило може подвести под злочином ,никакако пред геноцидом, јер га тамо није било. Не може се издвајати једна географска целина из територије БИХ и порицари да је у њој био геноцид, рекао је Јовановић и додао да ова пресуда хашког трибунала јесте пресуда једној особи, али политички гледано то јесте пресуда српском народу у целини, а пре свега Републици Српској.

Заменик Српске радикалне странке Немања Шаровић оценио је данас да је доживотна пресуда Ратку Младићу уперена против српског народа. Он је новинарима у Скупштини Србије рекао да ће Срби носити „жиг геноцидног народа“ и истакао да геноцида апсолутно није било, и да се не може сваки злочин, називати геноцидом. Он је казао и да Младић није требало да заврши у Хагу, али и да пошто је доспео у Хаг Младић није требало због здравственог стања да присуствује суђењу. По његовој оцени, пресуда не би имала значај да је процес текао без присуства Младића.