Прочитај ми чланак

БРНАБИЋЕВА И ЗАЕВ САГЛАСНИ: Не гурамо проблеме под тепих, дијалог нам је приоритет

0

БЕОГРАД - Премијерка Ана Брнабић састала се данас са македонским премијером Зораном Заевом, који борави у дводневној посети Србији, а уследила је и заједничка конференција за медије.

10.36 – Коментаришући питање евентуалног признања независности Косова, македонски премијер Заев је на чистом српском поручио да о томе треба отворено разговарати.

 

„Поштујемо дијалог Београда и Приштине и верујем да ће ускоро бити нађено решење, које ћемо ми подржати, јер од тога зависи перспектива целог региона. Договорили смо се да за свако питање, ма колико срећно или болно било, прво окренемо телефон оног другог и пријатељски разговарамо. И у оваквим незгодним околностима, пријатељи увек нађу решење“, истакао је Заев.

Премијерка Брнабић је додала да су иза затворених врата она и Заев отворено разговарали и на ту тему и подвукла да ће тензије око отворених питања у региону сигурно постојати још дуго, уз наду да то, ипак, неће предуго трајати.

„Важно ми је да се чујемо релативно често, размењујемо СМС поруке… Важно ми је и што су Заев и председник Вучић у контакту и што је одмах прихватио наш позив да посети Београд. То не значи да неће бити нових проблема, али је важно да имамо дијалог и надам се да он у наредном периоду неће престати. Нико не ставља проблеме испод тепиха, отварамо и тешка питања, важно је само да о њима разговарамо и међусобно се информишемо о потезима пре него што се десе тензије“, закључила је Брнабићева.

10.30 – Уследила су питања присутних представника медија за двоје званичника, а коментаришући отворене теме, премијерка Брнабић је истакла да су права националних мањина од великог значаја за Србију, као и да ће Савет који се бави том темом, а којим увек председава председник владе, интензивирати свој рад са акцентом на подршци медијима на језику националних мањина.

Македонски премијер Заев се надовезао поруком да су овакве посете од велике важности у циљу заштите националних мањина у обе земље.

„Регулисаћемо уговоре о управљању спомен-обележјима. Отворићемо и културни центар у Београду, није добро што га имамо, на пример, у Истанбулу, а немамо у Београду. Ми смо веома блиски народи, имамо заједничку историју и озбиљна пријатељства, а политичари треба да прате оно што осећају грађани“, поручио је Заев.

10.26 – Премијерка Брнабић се захвалила Заеву на посети Београду и истакла да је договорена заједничка седница две владе крајем фебруара или почетком марта следеће године.

„Хвала на подршци Србији на седници Транспорте заједнице Југоисточне Европе, надамо се и подршци ЕУ. Ми смо, с друге стране, подржали Македонију у организацији Самита дигитализације у Скопљу 2018. године и стојимо вам на располагању у помоћи организацији тог скупа. Сва питања треба да решавамо дијалогом, а ова посета је велики корак у унапређењу пријатељства наше две земље, што је нама веома значајно. Верујем да ћемо много тога постићи и у оквиру Берлинског процеса. Без регионалног мира и стабилности нема европских интергација западног Балкана“, подвукла је председница Владе Србије.

10.20 – На почетку заједничког обраћања јавности, премијер Македоније Заев истакао је да међусобне односе Србије и Македоније повезују бројна питања, са посебним акцентом на спољнополитичким односима.

„27. јануар проглашен је, на пример, нерадни даном за Србе у Мекадонији. И у Србији постоји 30-ак удружења Македонаца, македонски језик је уведен у службену употребу у неколико места, а Македонци су конститутиван народ. Трговинска размена нам је достигла рекордну висину, проширује се, и Србија нам је 3. партнер у развоју. Перцепција грађана Македоније је да је Србија на 1. месту суседа са којима су последњих година посебно побољшани односи, али су и Срби народ који највише воле и поштују“, поручио је Заев и позвао Србију да саветима унапреди дигитални развој Македоније.

Председница Владе дочекала је јутрос испред Палате Србија премијера Македоније Заева.

Након свечаног дочека, уследио је састанак двоје премијера, а затим и сусрет делегација две владе.

Главне теме разговора, како је најављено из Владе, су начини за унапређење билатералних односа две земље, европски путеви Србије и Македоније, као и јачање економске сарадње.

Заев је у Београд допутовао јуче, а на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао га је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић. Ово је прва посета Заева Београду у својству премијера, а друга у региону, после Сарајева.

Две земље су последњих година имале добре билатералне односе, на које је сенку бацила могућност, наговештавана из Скопља, о подршци пријему Косова и Метохије у Унеско, од чега је Приштина у међувремену одустала.