Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Косовски камен спотицања унутар опозиције

0

Камен са Косова и Метохије који сам донео у Народну скупштину изгледа ће постати камен спотицања и унутар опозиције, а не само према власти.

Молим Сашу Јанковића да јавно објасни јучерашњу изјаву да када би био на власти не би стајао на путу развоја „Косоваˮ као демократске „државеˮ и да не треба спречавати да „Косовоˮ постане члан међународних организација? Да ли то значи да се он залаже за признање независности тзв. Косова као услова за даљи пут Србије у ЕУ по сваку цену?

У чему се онда када је у питању спољна политика Србије Саша Јанковић разликује од Вучића? Ако се и Чедомир Јовановић, и Ненад Чанак, и Драган Шутановац, и Саша Јанковић отворено слажу са Вучићевом идејом признања тзв. независног Косова, онда они нису опозиција и радили би на власти очито све исто као Вучић. Да ли су они онда део исте западне екипе за признање независности лажне државе Косова?

Да се коначно разумемо једну ствар: Ако ћемо да мењамо Вучића, а хоћемо – онда морамо да мењамо и његову политику и цео систем, а не да опет на власт дођу нове слуге Запада, остане исти круг криминала и корупције и иста издајничка политика према Космету.

Косово и Метохија постаје изнова централно политичко и државно питање Србије – „грдно судилиштеˮ, како рече Његош, на коме ћемо сви показати право лице и сву своју политику. Онога тренутка када Вучић идуће године изађе са идејом потписа независности тзв. Косова у форми обавезујућег документа о свеобухватној нормализацији односа између две државе, Србије и Косова – кључно питање ће бити ко ће из прозападне опозиције устати против тога? Верујем да ће једни јавно подржати Вучића, а други ће рећи: „Боље да он потпише него да морамо миˮ. Ко се побуни – тај је прави за сарадњу унутар опозиције на темељу заштите националних и државних интереса.

Дакле, пре београдских и ванредних парламентарних избора, да ми најпре решимо шта ко мисли и планира у вези са Косовом и Метохијом, па ћемо онда да решавамо друга политичка питања. А не да многи данас глуме опозицију Вучићу, а после да након Вучићевог пада са власти наставе да раде све исто као он. Јер то смо једном већ имали: Александар Вучић се представљао као велики противник режима Бориса Тадића, а онда је по доласку на власт наставио Тадићевим путем. И отишао много даље у издаји Косова и Метохије од Тадића. Нећемо ваљда дозволити да нам се то понови након што срушимо Вучића са власти.

Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери