Прочитај ми чланак

ЗАЕВ СТИГАО У БЕОГРАД, дочекао га Ненад Поповић

0

Београд -- Премијер Македоније Зоран Заев, који ће се сутра састати са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, стигао је на аеродром "Никола Тесла".

Заева је на аеродрому дочекао министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Како је раније најављено, теме разговора сутрашњих сусрета биће унапређење билатералних односа две земље, европски пут Србије и Македоније и јачање економске сарадње.

Влада Србије је саопштила да ће премијери Србије и Македоније разговарати о начинима за унапређење односа двеју земаља, евроинтеграцијама, као и јачању економске сарадње.

Делегације две владе ће након тога одржати пленарну седницу, након чега је предвиђена конференција за новинаре премијера Македоније и Србије, Зорана Заева и Ане Брнабић.

Делегацију Владе Македоније, коју предводи Заев, после тога ће примити председник Србије Александар Вучић.

Ово је прва посета Заева Србији од избора за премијера и вишемесечне напетости у односима две земље која је кулминирала крајем августа повлачењем комплетног дипломатског особља амбасаде Србије у Скопљу због наводног „агресивног обавештајног деловања“ против интереса Београда.

Тензије су опале после споразума који су Заев и српски председник Александар Вучић постигли 23. августа у телефонском разговору сагласивши се да убудуће несугласице треба решавати искључиво дијалогом. Македонски премијер потом се 26. августа у Драчу састао и са српском премијерком Аном Брнабић, а 31. августа амбасадорка Србије се вратила у Скопље.