Прочитај ми чланак

ОТВОРЕНО ПИСМО ПЕНЗИОНЕРА КРКОБАБИЋУ: ПУПС – значајно допринео отимању пензија

0

Господине Милане Кркобабићу!

Обраћам вам се као члан ПУПС и као пензионер републике Србије поводом закона о отимачини пензија од 01.11.2014. године ја га тако зовем јер управо одражава такво стање код исплата пензија.

Само мало да вас подсетим прије неколико година сам присуствовао конвенцији градског одбора ПУПС-а за Београд у Сава центру чији сте били председник.

Морам признати да је конвенција била врхунски организована и упамтио сам између осталог ваше речи да је претходна власт тј. ДОС све опљачкао само су још остале пензије нетакнуте, а да партија часних намера има за задатак да управо очува достигнути ниво пензија.

Међутим, кад сте ушли у коалицију са СНС ситуација се променила па сте у предизборним активностима здушно подржали СНС, па и после у доношењу спорног закона о отимачини пензија где сте изјавили у име свих пензионера да пристајемо да нам се пензије умање ради финансијске консолидације државе, где нам се и Ви и премијер захваљујете како смо несебично помогли да се држава извуче из финансијског колапса, а нико нас низашта није ни питао, а и ако је пензија стечено право и право на лично уживање стечене имовине.

Даље изјавили сте да ако не гласамо за Вучића немој да очекујемо поштара на вратима. Каква иронија и још веће лицемерје, па ми смо зарадили пензије, а не Вучић.

Сви знамо да је спорни закон незаконит и није у складу са нашим уставом који је у Европи најбољи по питању социјалне заштите али шта вреди кад Уставни суд није хтео нити смео да расправља о поднетим иницијативама за оцену уставности и законитости незаконитог и неуставног закона, јасан је и недвосмислен закључак да се ради о отимачини, нехуманом односу према пензионерима и дискриминаторски однос државе према „богатим“ пензионерима.

Одмах након 15 месеци по умањењу пензија држава додељује повећање пензија од 1,25% у децембру 2015. године затим 1,50% у децембру 2016. године и од јануара 2017. године у износу од 5%.

Питам се који је тај финансијски колапс државе кад су га пензионери извукли из кризе за 15 месеци па нам се држава одмах реваншира са наведеним повећањима, очигледно су пензионери покрадени и преварени а шта друго. Оваквим поступком државе изгубио се привремени карактер спорног закона и није ни било потребе за њим осим притиска ММФ да се из буџета издваја за пензије 11% а шта ћемо са стеченим правом на пензију по правоснажном решењу по коме нам се већ три године не исплаћује пензија на основу решења а решења се не могу мењати јер представљају стечену имовину радом и кумулативним уплатама доприноса за пензије, где је ту правна држава?

Но, било како било, шут са рогатим бој не бије, али се морате се са мном сложити да су финансије консолидоване, па пошто сте као део владајуће коалиције здушно подржали предлог спорног закона, било би поштено и људски да сада предложите укидање поменутог закона који је испунио и оправдао своје постојање а прошло је три године као је стајало у образложењу закона а кад је било изгласавање на амандман који је поднео посланик Мартиновић, намерно нећу рећи доктор правних наука, да се орочавање закона укине, јер ако се финансије консолидују и раније нема потребе глобити пензионере три године, а оно не лежи враже закон има тенденцију трајног трајања или колико буде трајала ова коалиција што пензионери неће бити баш срећни. Уколико ви као председник ПУПС-а и коалициони партнер не предузмете ништа на плану укидања спорног закона мораћете променити атрибут партије часних намера у партију нечасних намера не знам како би другачије могло.

Пензионери не траже никакво повећање, никакве сениор картице што је за нас понижење невиђено. Примера ради шта ће мени сениор картица кад укинете закон и вратите на ниво пре смањења пензија моја пензија ће износити око 70.000,00 динара са којом могу пристојно живети, већ ме понижавате са сениор картицом и помоћи од 5.000,00 динара, направите социјалну карту и помажите пензионере са малим пензијама, а не да вршите прерасподелу новчане масе у корист пензионера са пензијама испод 25.000,00 динара на штету „богатих“ пензионера, а од мене и моје породице нећете купити нити један глас на изборима.

Да, закључим од вас захтевамо да нам се пензије исплаћују на основу правоснажних решења о признавању права на пензију и да нам усклађујете пензије у складу са законом о ПИО сви други закони нису закони који регулишу област ПИО и као такви не знам зашто и постоје и шта регулишу.

Пише:
Милорад Колашинац, пензионер
Београд