Прочитај ми чланак

НОВИ ОБРТ: Мугабе подноси оставку, добија имунитет и задржава имовину

0

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе пристао је на услове под којима ће поднети оставку и да је већ састављен је нацрт писма о њој, изјавио је за ЦНН неименовани зимбабвеански званичник директно упознат са преговорима.

Овај извор казао је америчкој телевизији да су генерали који преговарају са Мугабеом пристали на многе од његових захтева, укључујући додељивање имунитета њему и супрузи Грејс, као и право да задрже приватну имовину.

Epa/Aaron Ufumeli

Према том извору, циљ Мугабеовог телевизијског обраћања у недељу, за који ЦНН наводи да је изгледало да се председник противи позиву да одступи са власти, био је да Мугабе јавно објави да је прошлонедељна војна акција, током које су притворили њега и сараднике, била у складу с уставом.

– Како би формално дошло до оставке, неопходно је прво послати писмо председавајућем парламента – додао је тај извор.

АП је објавио да су Зимбабвеанци били разочарани јер њихов дугогодишњи председник Роберт Мугабе није поднео очекивану оставку у телевизијском обраћању, а генерални секретар удружења ратних ветерана Зимбабвеа Виктор Матемаданда запретио је да ће војска Мугабеа „суочити с народом“.

– Мугабе се поиграва с народом Зимбабвеа. Сложио се да се повуче, а онда се са нама поиграва у последњем тренутку- рекао је Матемаданда за АП, истичући да се осећа изневереним јер Мугабе није поднео оставку.

Матемаданда је рекао и да ће ратни ветерни поново окупити народ на протестима и најавио да ће „овога пута војска суочити Мугабеа с народом“.