ГУСКОВА: Ако власт Србије не призна „Косово“ – Запад ће покушати да је смени

9

ШЕФ ЦЕНТРА РАН ЗА ИЗУЧАВАЊЕ БАЛКАНСКЕ КРИЗЕ СМАТРА ДА ЋЕ БЕОГРАД ПРИЗНАТИ ДРУГУ АЛБАНСКУ ДРЖАВУ

БЕОГРАД трпи велики притисак ЕУ да призна независност Косова, ситуација на Балкану је компликована, али не мислим да може доћи до рата, иако Албанци не одустају од циља који су зацртали још крајем 19. века – да живе у једној држави, поручује за „Политику” др Јелена Гускова, члан Српске академије наука и члан Сената Републике Српске.

Ова угледна историчарка, која је до сада објавила више од 600 научних радова о балканским државама и народима, сматра да Србија мора да научи да каже и „не” неким бриселским захтевима, али уједно замера и Русији што у својој спољнополитичкој стратегији нема ни реда написаног о томе каква је политика Москве према овом делу југоисточне Европе, а пре свега према српском народу.

Гускова, која је и руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе при Руској академији наука, сматра да ће Србија морати да се определи да ли ће и даље гурати политику да ЕУ нема алтернативу, кад од ње буду тражили да испуни још два услова: да окрене леђа Русији и омогући пријем Косова у УН.

• Ипак постоји алтернатива када и сами кажете да Београд није испунио та два услова ЕУ?

Питање је да ли постоји алтернатива европском путу Србије, а не алтернатива неувођења санкција Русији. Неколико анализа о ЕУ показују да ако уђете Унију ваша перспектива неће бити светла. А ја мислим да Србију никада неће примити у ЕУ.

• Председник Вучић је у говору после полагања заклетве рекао да седимо на само једној столици и то српској…

Тачно је и слажем се с том тезом. Када вам из Брисела постављају врло тешке услове, руководство треба увек да има на уму шта је најбоље за Србију и њен народ. Али, то нисам до сада видела, увек сте попуштали. Даћу вам пример да се може и другачије радити. Милорад Додик 2006. године више није хтео да попушта ЕУ јер је до тада 68 надлежности РС предала Сарајеву. Он је рекао да више неће дати ниједну надлежност и да ће покушати неке од њих да врати Бањалуци. Био је свестан свог потеза и чекао је да га високи представник за БиХ скине с положаја због тога јер има таква овлашћења. Прошло је недељу дана и ништа се није догодило. Тада је, како каже, схватио да се може рећи „не” захтевима која нису у интересу државе.

• И раније као премијер, а и сада као председник, Вучић је увек говорио да Србија неће никада признати независност Косова и да док је шеф државе неће увести санкције Русији?

Моја је прогноза да долази време када ће ваша власт морати да одлучи. И да ће на крају признати независност Косова. Наравно, термин независност у споразуму између Београда и Приштине неће бити употребљен. То може бити и другачије срочено, али важно је да се отвори пут да Косово постане чланица УН. Ваша власт је имала шансу да каже ЕУ после одласка Бориса Тадића да се ништа што је уговорио бивши председник око Косова неће прихватити и да тражи да цео процес договарања крене испочетка. Али, ваши не само да су прихватили оно што је договорио Тадић већ су успоставили и границе, кренули даље и потписали документа…

• Договор о интегрисаним прелазима је постигнут у време Тадића?

Да, али није потписан. Све је тада договорено, али Тадић нигде није ставио свој потпис. Због тога ЕУ чека тај кључан уступак који се тиче признавања независности Косова и озбиљан одговор Београда око односа према Русији.

• Став наше државе који је сто пута поновљен је да никада неће дати Приштини столицу у УН?

Знам да сте ви у то убеђени, али допустите да ја као аналитичар предвидим да ће се то догодити.

• Не може Косово да добије столицу у УН ако се Русија не сагласи с тим?

Русија се неће супротставити одлуци Србије. Ако ваше руководство одлучи да призна Косово* и позове Кремљ с објашњењем: „Принуђени смо, у таквој ситуацији признаћемо, подржите нас”, у том случају би вас Москва подржала. Али, узмимо и други сценарио: Београд каже Москви: „Ми ћемо признати Косово, али зауставите пријем у СБ УН, да ми не будемо криви”… То је висока политика, али и то може да се деси.

• Како би та влада политички преживела после тога?

Сваки државни руководилац зна да ће лоше проћи после такве одлуке. Сећам се деведесетих година овде говорило: никада нећемо дати Косово. Умрећемо, а нећемо дати.

• Па многи су погинули да би се сачувало Косово?

Да, а шта сте урадили сада? Погледајте само те Бриселске договоре. Разговарала сам с многим Србима с Косова и они се жале да за њих нема будућности. У дилеми су да ли да прихвате тај албански поредак јер Београд нема механизме да их заштити.

• Шта ако грешите у процени, ако наше руководство ипак не призна Косово?

Онда ћу бити веома срећна.

• Осим што ћете ви бити срећни, које ће последице бити по власт у Србији, ако ипак не испуни те захтеве?

Она ће бити смењена, као и Тадић, да би дошли они који ће потписати коначну одлуку о Косову.

• То би био преседан у историји српског народа, мислите ли да је дошло то време?

Србија се налазила у веома тешкој ситуацији када се деведесетих година против многих западних сила борила сама. Никада до 2007. није имала подршку ниједне земље, укључујући и Русију. Била је исцрпљена и на коленима. Није знала како да се у таквој ситуацији бори за своју земљу културу, народ. Нарочито после 2000. године, ваша власт била је у дилеми шта да ради, када су остали сами. Остале југословенске републике тражиле су спас у НАТО. Србија се колебала и мислила да је спас из такве ситуације ако крене према ЕУ. Али, то је пут у којем ви, као ниједна земља пре вас, само испуњавате услове, а нема реалног приближавања ЕУ. Разумем руководство Србије, јер није ни с Русијом лако и једноставно сарађивати. Зато не могу да кажем да је такав ваш пут добар или лош. Сплет околности је довео до тога.

• Зашто би Србија сад, када је ЕУ у проблемима и нема више те монолитности, и даље попуштала, поготово ако није испуњен услов из Бриселског споразума о ЗСО?

Неће ни добити ЗСО јер циљ Косова је независност. Кроз све документе које сам видела, јасно је да Албанци хоће своју државу, без других народа.

• Зашто онда долазе високи представници Јединствене Русије на Вучићеве предизборне скупове, као на пример Сергеј Железњак, а и Путин га је примио у Кремљу у финишу кампање?

Добро је то што ради Москва. Руске власти се држе става да се везе одржавају с изабраном влашћу, никада неће подржавати опозицију. Зато је одлазак Вучића у Москву и све остало део нормалних односа између две земље. Међутим, у тим односима постоји нешто што је за нашу земљу знак питања. Још није потписан уговор о Хуманитарном центру у Нишу. Запад се плаши да је то војна база, иако је основан у време када су вас задесиле велике поплаве.

• Значи, сумњате у искреност добрих односа Београда и Москве?

Нема сумњи у искреност, само говорим оно што мислим. А шта мисли врх Русије, могу само да нагађам.

• Да ли је тачно да се води геополитичка битка за Балкан између Запада и Истока и да се Београд налази на „линији ватре”, како је то назвао Џон Кери?

Не видим ту „линију ватре”, али ни да се Русија бори за Балкан. Русија доста спокојно гледа на дешавања на Балкану. Њена тренутна стратегија је усмерена на то да се сачува мир на овом простору, а не да се Србија погура према Русији. У овом делу Европе има неколико врућих тачака: Македонија, Косово, албанско питање на југу Србије, али и у Црној Гори, као и мигрантска криза. Кад ме у Москви о свему томе питају, ја кажем да не мислим да ће доћи до рата.

• Да ли очекујете да ће нова македонска влада спроводити „Тиранску платформу”?

Албанци се крећу полако ка циљу који је постављен још крајем 19. века, а то је уједињење свих територија где су Албанци већина. Мислите ли да је случајно што после толико година од распада Југославије једна њена бивша република још нема своје међународно признато име.

• Зашто га нема?

Зато што Запад сматра да ће се Македонија распасти за неко време.

• Мислите да Македонија не може да опстане?

Мислим да може да опстане, али Запад то не жели јер је један део територије обећао Албанцима. Они су 2001. подигли и устанак. Када је македонска војска кренула да реши ту ситуацију, западне силе су за све окривиле тадашњу власт у Скопљу. Промењен је Устав, Албанци су добили већа права, а сада ће само да наставе да спроводе своје захтеве кроз парламент. Нови премијер Зоран Заев покушава да успостави систем равнотеже, а с друге стране омогућиће Албанцима да наставе свој пут: да изађу из Македоније и касније се придруже Албанији и Косову.

• Значи, питање „велике Албаније” није само наш проблем?

Наравно да није само ваш проблем. Али, Косово је за њих централна тачка. Када УН признају Косово то ће бити знак за Албанце с Балкана да крену у формално уједињење.

Миленко Пешић

 • perungromovnik

  све гледам коментаре и не могу да верујем, све одреда стручњаци знају шта Путин мисли, шта Путин намерава и шта Путин ради…СВАКА ЧАСТ браћо СРБИ! али НИКАКО да кажете ШТА МИ СРБИ радимо и треба да урадимо па да нам све буде потаман и како треба! ДОКЛЕ БРЕ више да чекамо неког другог да нас курталише ове накарадне окупационе власти? ових говвана у скупштини и ових смрадова у генерал штабу? не липши магаре до зелене траве! па неће НИКО да дође и то уради док се Срби сами не покрену! јер да неко упада и решава уместо нас НЕ МОЖЕ, сви ће се странци обрушити на њега у стилу „шта се мешаш кад народ ћути и не диже се на власт“….ДОКЛЕ браћо Срби, ДОКЛЕ са тиме „ма Расија је крива што не смени ово џубре на власти, или што подржава ову власт….“ …ајдеее, а какво Расија има право да то ради? КО ЈЕ ПОЗВАО Расију да то уради уместо народа? НИКО! и зато Расија НЕМОЖЕ а и да хоће, да ослободи народ од квислиншке власти јер би то било ПРОТИВЗАКОНИТО мешање у унутрашње ствари једне државе! а то у преводу значи , Срби, ако се не дигнете и не кренете да моткама растерате и смените властодршце, онда сте ПУКЛИ ко звечка!

 • djole

  …….али уједно замера и Русији што у својој спољнополитичкој стратегији нема
  ни реда написаног о томе каква је политика Москве према овом делу
  југоисточне Европе, а пре свега према српском народу……

  ……Не видим ту „линију ватре”, али ни да се Русија бори за Балкан. Русија
  доста спокојно гледа на дешавања на Балкану. Њена тренутна стратегија је
  усмерена на то да се сачува мир на овом простору, а не да се Србија
  погура према Русији………

  • Soko Sokolov

   И не треба ништа на силу. Србија би требала сама да одлучи, а не да је неко „погура“. Власт и представници власти, изабрани од стране народа, су легални представници тог народа. Тако се Русија и понаша, поштује вољу српског народа, респектује легално изабране представнике. Не намеће своју вољу, а покушава помоћи колико год може у овим условима. Русија је дежурни кривац за све што се догађа у свијету. Запад је оптужује за све и мијешање у унутрашње ствари других држава.
   Да се ми искрено окренемо Русији, мислим да би све било другачије.
   Стара је изрека, „колико ти сам себе поштујеш, толико те и други поштују“. Ако непрестано „повијаш кичму“ и пустиш да те „газе“, никада нећеш постићи да те неко стварно поштује. Али ће те ради твоје послушности, подлаци тапшати по рамену и причати оно што не мисле, све док им то одговара, а послије пустити низ воду.
   Мислим да би једно искрено „НЕ“ западу, промијенило много тога.

  • djole

   Postujem tvoje misljenje ali ga ne delim. Svi je nesta krive ovde Sokolko ne moze da prodje. Kao niti njeno stavljanje u zvezde. Masonska posla i Bog ne idu skupa. Mislim da sam objasnio na nekoliko mesta da MOMENTALNO nismo na njihovoj listi prioriteta. Otvorit ce to pitanje kad dodje potreba. Da li ce to da se poklopi sa interesima srbskog naroda, videcemo. Da li ce tada da umru ljudi koji znaju da sklope pusku, isele se pametni, videcemo. Oni na rat u Jugoslaviji gledaju drugacije nego mi. Nemaju probleme sa Hrvatima, Bosnjacima, pa cak niti Albancima. Zasto bi se povodili nasim iskustvom osim interesom. Sociobratija im odgovara, Srbima ne.

   Reci zapadu NJET, mogu i ja da kazem i ti, sta to znaci. Mozemo da verujemo u Bibliju i povodimo svacim, ALI NE SILA. Bez unistenja zapada nema promene. A najveci saveznik bez kojeg su regionalci je EUrobija. A oni pokusavaju propalu perestrojku. Ali mislim da postaju nervozni jer vide da od perestrojke jezgra u Americi nema nista ako se ne dogovore sa Familijom. Cuvati one koje su oni odlucili da puste niz vodu ce da im se kao i nama obije o glavu. Kad stisne skupit ce takvi opet svoje redove sa zapadom i udarit po pravoslavlju. I Ribentrop je podpisao ugovor. To ti lepo saopsti juce i Kiril na svoj nacin. Propali pregovori. Badava ljubljenja. Bolje onda da se ratuje sa takvima i to preko proksija kako rade anglosaksonci. Jedne okrenuti protiv drugih. Rusija ima interes, nema emociju kao mali narodi. Zapad takodje ne razgovara sa slabima. On siluje, izvini na izrazu. Kao i svaka sila do sad. Zato je svakim danom sve veca zabokrecina na Balkanu. Nista se ne pomice, osim racuna mafije koja koristi i zapad i Rusiju. Niti ce da se promene ljudi na zapadu i njihovo ne-empativno ponasanje prema ostatku sveta. Dok im ne zaigra mecka. Oni se ne boje Boga ili stide iceg da pognu skromno glavu. Gazde ih vec danas socijalnim inzinjeringom oblikuju za svoje nove potrebe.

 • EUInformerI

  Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizovao je sedmi u nizu seminar “Srbija i Kosovo: kultura bez granica” u periodu od 23. do 31. oktobra. Mladi aktivni i zainteresovni za oblasti kulture i umetnosti iz Srbije i Kosova proveli su 10 dana u Beogradu, Novom Sadu, Prištini i Prizrenu u kreativnoj i radnoj atmosferi, upoznavajući jedni druge, društva i kulturne okvire iz kojih dolaze.

  Polaznici/e su slušali predavanja/radionice predavača/ica i stručnjaka/inja sa velikim iskustvom u oblasti kulture i umetnosti. Tako je pisac Saša Ilić govorio o “Književnost odvojenih svetova” i kulturnoj razmeni kao izgradnji mira (Kosovo/Srbija), gde je između ostalog pričao i o podeljenosti i istoriji odnosa dva društva, o kulturno-političkim dešavanjima od ranih ’80-ih do danas, o kulturi i politici poricanja, o dosadašnjim oblicima saradnje u oblasti kulture i umetnosti, sa posebnim osvrtom na saradnju književne scene, o važnosti kulturne razmene i sl. Kulturološkinja Aleksandra Bosnić je na predavanju održanom u Novom Sadu govorila o “Vrednosnim sistemima i savremenoj umetnosti”, dok je pozorišna rediteljka i direktorka ARTPOLIS festivala u Prištini govorila o rodnoj ravnopravnosti u kulturi i o društveno angažovanoj umetnosti na Kosovu. Pored predavanja, polaznici su tokom svakodnevnih radionica sa psihiloškinjom Tamarom Tomašević osmišljavali zajedničke kreativne aktivnosti. Krajem 2017. i početkom 2018. g. mladi umetnici/e će predstaviti svoj zajednički rad. Pored toga, polaznici/e su svoje utiske i misli podelili i putem eseja koji će biti dostupni na našoj web stranici i društvenim mrežama.

  Svakog popodneva, umetnici su učestvovali u Cultural Hitchhikers radionicama gde su svojim vršnjacima i kolegama iz drugog društva pokazivali kulturu i umetnost svojih gradova i zajednica.

  Tokom seminara obilazili smo i različite kulturne institucije i organizacije u Beogradu, Novom Sadu, Prištini i Prizrenu. Obišli smo renovirani Muzej savremene umetnosti u Beogradu gde nas je toplo dočekao direktor Muzeja Slobodan Nakarada. U Centru
  za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu nas je dočekala Borka Pavićević sa kojom su mladi umetnici mogli da razgovaraju o dosadašnjim aktivnostima Centra na polju srpsko-albanskih odnosa u kulturi. Posetili smo i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu gde je profesorka Milena Dragićević Šešić govorila o kulturnim politikama, kulturnim identitetima, o umetnosti u službi nacionalnih ciljeva i nacionalizaciji kulture. U Novom Sadu smo posetili tek otvoreni Kulturni Centar LAB gde su mladi umetnici predstavili svoj rad. U Prištini smo pored posete Fakulteta dramskih umetnosti gde nas je dočekao filmski reditelj i profesor Ismet Sijarina i njegovi studenti, između ostalog posetili i centar TERMOKISS gde smo razgovarali sa mladim umetnicima iz Prištine i o načinu rada njihove umetničke zajednice. U Prizrenu su se polaznici/e sastali i sa osnivačima i direktorom DOKUFEST-a Eroll Bilibani, i razgovarali o ovom prestižnom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma. Posetili smo i Muzej Albanske Lige Prizrena i Etnografski muzej, gde je etnolog Bashkim Fazliu govorio o mitovima i konceptu nacije. Uživali smo i u kulturnim događajima kao što je predstava “Bordel Balkan” u Narodnom pozorištu u Prištini nakon koje nas je dočekao dramski pisac Jeton Neziraj sa kojim su polaznici/e mogle da popričaju o predstavi i podele svoje iskustvo na temu srpsko-albanskih odnosa u kulturi i umetnosti.

  Jedna od polaznica seminara, Teodora Savić, studentkinja iz Beograda, podelila je svoje utiske nakon seminara: ”Ova umetnička razmena mi je mnogo pomogla. Otvorila mi je još neka druga vrata, upoznala sam divne ljude i provela mnogo lepog i kvalitetnog vremena. U svoje ime se zahvaljujem Helsinškom odboru za ljudska prava što mi je omogućio da spoznam svet iz još jednog ugla. Toliko lepih momenata mi se urezalo u pamćenje i to nikada neću zaboraviti. Hvala vam svima što se odškrinuli još jedna nova vrata i što sam bila deo jedne izuzetne grupe mladih i talentovanih ljudi! Nadam se da ćemo nastaviti sa pomeranjem granica i da ćemo proširivati vidike zajedno.”

  Flutur Mustafa, studentkinja iz Prištine, podelila je sa nama: “Bilo je zadovoljstvo biti deo sedme generacije Intercultural Icebreakers-a! Veoma mi je drago da sam dobila priliku da se susretnem sa različitim poledima i stavovima po pitanju kulture i umetnosti, i da učestvujem u diskusijama na različite teme. Šta mi se posebno svidelo jeste način na koji smo se povezali međusobno, i postali zaista bliski prijatelji. Mi pripadamo generaciji koja mora da razgovara o tome šta se desilo devedesetih, da razumemo greške, suočimo se sa problemima i nastavimo dalje. Nije stvar u tome da opraštamo jedni drugima, nego da prihvatimo jedni druge kakvim jesmo!”

  Ideja je da ovakvim kulturnim razmenama doprinesemo obnavljanju ranije uspostavljenih odnosa i stvaranju novih mreža mladih ljudi, akademskih i umetničkih grupa, medija i civilnog društva iz Beograda i Prištine.

  • Simerijanac

   ©
   Sputnik/ Александар Милачић

   Матвијенкова: Недопустиво је да Србију приморавају да бира (видео)

   Данас су контрапродуктивни покушаји да се некој земљи као што је
   Србија наметне да буде или са Западом, или са Русијом. Нико не може
   да раскине вишевековне везе српског и руског народа. Те везе су прошле
   пробу кроз заједничке трагедије и заједничке победе. То су везе
   пријатељства и братства које почивају на нашој заједничкој историји,
   вери, припадности словенској заједници. Присутно је разумевање да је
   сарадња са Русијом обострано корисна. Њу подржава друштво у Србији.

   Какав је став Русије?

   — Русија се неоспорно залагала и увек се залаже за то да свака земља
   сама бира вектор свог развоја а да притом има могућности да буде
   пријатељ и да сарађује и са другим партнерима, другим државама,
   не ограничавајући суверенитет неке земље. На срећу, Србија такође
   заступа такво становиште.

   Зашто притисак да се не сарађује с Русијом? Зато што Запад на сваки
   начин покушава да обузда моћан економски развој Русије са њеним огромним
   потенцијалом, покушава да обузда утицај Русије у свету на решавање
   регионалних и других проблема. Неке земље не могу да поднесу што Русија
   води самосталну спољну политику која води рачуна о интересима држава,
   о поштовању међународног права и доминацији УН, као и о спречавању
   мешања у унутрашње послове других држава. Ето, то им се не свиђа. У низу
   држава Запад не води неку проукрајинску или просрпску политику него
   води антируску политику — покушава да посвађа братске словенске народе
   и тиме ослабе не само Русију него и друге државе зато што је тако лакше
   диктирати. Али у Србији то неће проћи. Србија је самостална држава
   и цени свој суверенитет стечен у вековној борби против Османлија,
   у Првом, Другом светском рату. За Србију је главни приоритет — да сачува
   своју независност и слободу.

 • yumatu

  Hahahaha! :D Koja vlast,ova što se sastaje sa Sorošem? :D

 • E. Lirsch

  Znaci i rusi daju sve samo da se vlast ne menja. Ja u to ne sumnjam. Vise oni vole „zapadne partnere“ nego CEO BALKAN. A i sto ce im kad imaju toliku teritoriju. Kome jos nije jasno zasto je Putin umesto pomoci srpskom narodu pomagao vaginalnom kvislingu, svinjoglavoj poganoj njusci i onom smrdljivku iz Bajcetine. A Guskova ne rece o cemu li su se dogovorila „dva drzavnika“ pre nedelju dana. Ovo je izdaja srbije i srpskog naroda na svim nivoima. Dodik je popiso sve samo zbog njegove kasabe. Guskova palamudi isto. Sta mislite da li je to sinhronizovano slucajno. Nije. To je dogovor da se vaginalnom pomogne da uhebe sve sto moze. Ostace beogradski pasaluk bas kako je Bil Klinton zacrtao. A rusi neka jedu govna isto ko i vaginalni i njegovi podrepasi. Irinej (Gavrilovi) ce prvi da se odrekne i kosova i Metohije. Nikad srbija nije imala ovoliko izgdaje. Cini mi se da je ovo i kraj srpske drzave. Boli me najvise sto rusi i Putin licno prde u istu tikvu sa domaciim podrepasima a ne znaju da kad nestane srbije ni rusije nece biti.

  • perungromovnik

   свака ти част ал си га погодио! …. као прстом у чмарни колутић!