Прочитај ми чланак

ЏИХАДИСТИЧКИ ПЛАН Слика српске цркве и мапа Косова у Бин Ладеновом компјутеру

0

Међу документима пронађеним у рачунару убијеног лидера терористичке Ал Каиде Осаме бин Ладена, које је објавила америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА), налази се фотографија Храма Светог Димитрија у Косовској Митровици и мапа града, пише београдска "Политика".

Прегледом 470.000 фајлова објелодањених 1. новембра ове године на сајту ЦИА-е, „Политика“ је пронашла мапу Косовске Митровице, као и фотографију Храма Светог Димитрија у Косовској Митровици.

– Пронашли смо и банер на ком пише `Косово џихад – муслиманско истребљење косовских хришћана`, као и мапу Косова из доба Отоманског царства на којима су приказани Приштина и Вучитрн -наводи лист.

„Политика“ пише да је претрагом интернета утврдила да су мапа Косовске Митровице и фотографија цркве у том граду првобитно објављени на сајту Би-Би-Сија у тексту под насловом „Косовски Срби се суочавају са тешким одлукама“.

Реч је о репортажи о животу у северном и јужном делу Митровице која је објављена 14. марта 2007. године, непуних месец дана после једностраног проглашења независности Косова.

Компјутер у коме се налазе ови фајлови, откривен је у акцији америчких специјалаца у којој је 2011. године убијен вођа Ал Каиде у Пакистану, а садржи више стотина хиљада фајлова са документима, видео-снимцима и фотографијама.

Пензионисани професор Универзитета у Београду и стручњак за антитероризам Милан Мијалковски рекао је за лист да је одавно познато постојање плана 2020. Ал Каиде у којем се Балкан пројектује као део будућег Калифата и да је вероватно отуда интересовање Бин Ладена за Косово и Метохију.

Према његовим речима, вишегодишње истраживање деловања терористичке Ал Каиде показало је да су њихови оперативци углавном прикупљали информације о местима на које претендују и на којима могу да постигну ефекат тероризма.